Historiske biler dominerte på Vålerbanen

HistoriskHavdal 600
Vid årets Racing NM-premiär på Vålerbanen var det de historiska racerbilarna som var flest i antal. I den ”lilla” halvan var det 27 bilar som körde kvalet! Efter önskemål från förarna delades heatet upp och för första gången någonsin fick vi alltså se tre historiska heat i Norsk historisk racing!

Atle Ramberg tog pole i det som kom att bli det nya heatet ”lilla G”. I första racet fick han dock smisk av Lars Kristian Ekorness, som vann med endast 0.114 sekunder! Väldigt tätt över mållinjen med andra ord. Odd Arne Ingebrightsen kom trea. Det blev samma palltrio även i andra racet och en ny stenhård fight ända in i mål.

I heatet för bilarna före 1965 vann Frode Alhaug före Edwin Solheim och Erik Dobloug. Starkt kört av Solheim med sin lilla ”koja” mot V8:orna. I andra racet gick det hela vägen för Solheim som vann med en tusendel före Alhaug!!! Jag tror aldrig att jag under mina 25 år som skribent har upplevt en så liten segermarginal! Jan –Hroar Björklund kom trea.

I heatet för de lite nyare historiska bilarna tog Rune Rödset pole, men sedan var det slutkört för honom… Hans Peter Havdal vann båda racen med sin Porsche. Thomas Nielsen och Mathias Havdal kom bakom honom på pallen i första och i andra fick vi se Ola Svendsen och Nielsen.

Joakim Ottersson kom till start med sin nya DTM Opel Vectra.

GT 1 & 2 var lite tunt, men den stora snackisen i vinter på Facebook har varit Joakim Ottersens nya bil, en DTM Opel Vectra! Han levererade direkt med snabbaste tid i kvalet. Han vann första racet före Haavard Lien och Halvor Langkaas. I andra missade han pallen då Gisle Valen vann före Inge Hanseaetre och Steffen Andre Feet, alltså inga GT1-bilar i topp tre! I tredje racet vann Ottersen igen före Lien och Valen. Ottersens bästa varvtid var 53.996. Kanske är det den snabbaste tiden på Våler någonsin? (red: Vi har kontrollerat samtliga varvtider 2009-2014 och under den perioden var det ingen förare som var under 54 sekunder.) I GT2 vann Valen två race och Frode Alhaug ett.

I GT3 vann Olav Rygge första racet före Björn Tvedt och Arild Riise. I andra vann Tvedt före Rygge och Per Öyvind Seeberg. I tredje vann Rygge före Tvedt och Seeberg. Mönstret i alla tre racen var att det var tätt mellan de första två och sedan ett hopp till tredjeplatsen. I GT4 tog Kåre Andreas Veim en trippelseger! I första racet kom Aksel Erik Busch och René Kvaerner på pallen, i andra och tredje kom Kvaerner och Svein Robert på pallen.

Alf Marius Loe Sandberg tog en lätt dubbelseger i Formula Basic.

I Formula Basic fortsätter det att dyka upp nya unga talanger. Alf Marius Loe Sandberg debuterade förra säsongen och nu visade han upp vad han hade lärt sig. Han vann båda racen tämligen enkelt, men bakom honom fick vi se de typiska fighterna som vi har lärt oss känna igen från den här klassen med många omkörningar. Thea Olsen och Oliver Anderssen turades om att ta de övriga pallplatserna.

Seven Racing är inne i ett generationsskifte där vi hoppas kunna fylla på med fler nya förare framöver. Den unge veteranen Jörn Martin Aalerud vann båda racen. Eric Breivik och Trygve Naess kom på pallen i första. I andra gjorde Daniel Gustav  Raastad sitt livs race när han kom tvåa, och då är han fortfarande junior! Simen Granstedt kom trea.

Shortcar var gästklass och i år kommer vi även att få se Radical göra entré på våra norska banor. Klasserna 1000cc och 600 cc i Shortcar har bytt namn till Shortcar Extreme och Shortcar Bandit. Eirik Lövåsen vann båda racen i Shortcar Extreme. I första racet kom Trond Garberg och Odd Johannessen på pallen bakom honom i andra fick vi se Rune Hansen och Garberg. Jesper Möller Jensen var den förste som tävlade med en Radical, en SR3 RS.

Det blev norska framgångar i Sverige under helgen också. Stein Frederic Akre kom trea i första V8 Thundercarracet och i andra vann han! Kevin A Aabol debuterade i STCC, men han fick en tuff helg. Det började med motorras på testet, vilket gjorde att han missade kvalet. Han startade sist och körde upp sig till åttonde plats i första och i andra kom han aldrig till start. Vi får hoppas att det strular mindre i fortsättningen.

Nästa tävling körs redan den sista helgen i maj på Rudskogen.