NM-åpning i rallycross i Grenland

P_Myklebust_15_mai
Årets første NM-runde i rallycross kjøres førstkommende helg på Grenland Motor Senter i Skien. Rundt 120 deltagere stiller i løpet som også har status som Norgescup for rallycross nasjonal samtidig som det er første runde av Junior Cup.  Arrangør er NMK Grenland.

Det er supernasjonal-klassene, klasse 1, inntil 1600 ccm, klasse 2, 1600-2000 ccm og klasse 3, over 2000 ccm som inngår i rallycross-mesterskapet. Helgens løp i Skien er også første Norgescup-runde for de to rallycross nasjonal-klassene. I tillegg er det første runde av junior cup.

I NM-klassen for bilene med de minste motorene, inntil 1600 ccm, har Trond W. Marthinsen fra NMK Larvik vunnet de tre siste årene. Nå overlater han arenaen til datteren Marte Marthinsen, som deltar en Peugeot 207.

Med pappa Marthinsen borte fra konkurransen, er fjorårets sølvvinner Espen Isaksætre fra KNA Solør er vinnerkandidat i sin Citroën Saxo. Fjorårets bronse-vinner, Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus er også blant favorittene i sin Renault Clio. Han sikret seg NM-sølvet i bakkeløp i denne klassen sist helg i Vikersund.

Unge Preben Myklebust (bildet over), som tok NM-tittelen i bakkeløp i Vikersund, stiller også i Grenland med sin Opel Corsa. NMK Egersund-føreren ble nummer fem i rallycross-NM i fjor.

Det er 16 førere påmeldte i klassen inntil 1600 ccm, og det er helt klart at det ikke blir lett å ta hjem seieren. Kvaliteten på både førere og biler er meget god. Blant deltagerne er også fire jenter som alle har gått veien via juniorcupen.

I klasse 1600-2000 er ikke tittelforsvarer Stein Svardal fra NMK Konsmo påmeldt. Men fjorårets sølvvinner, Jonas Dalseth Jacobsen fra NMK Hålogaland stiller med sin BMW. Steinar Stokke fra NMK Bergen, som har tatt medalje i denne klassen de to siste årene, stiller også til helgen med sin Mazda RX7.

Blant favorittene er også klassens sølvvinner i NM i bakkeløp i Vikersund, Erik Svartås fra NAF Øvre Østfold i Mazda RX7.  Fjorårets fjerdemann i NM, Ståle Hagadokken fra NMK Valdres i Ford, skal man heller ikke avskrive.
Det er 17 førere påmeldt i klassen.

Stian Haugan fra KNA Telemark har dominert klassen for biler med motorer over 2000 ccm de siste årene med sin Citroën Xsara, og er regjerende mester.  Han sikret seg også NM-gull i bakkeløp sist helg i Vikersund, selv om han fikk knallhard konkurranse og vant med minst mulige margin.

Hans hardeste utfordrer kan bli Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad som tok NM-sølvet i fjor, og også var den som ga Haugan hardest konkurranse i bakkeløps-NM i år. Ola Frøshaug, også han fra NMK Trøgstad, tok bronse i fjor og kommer også i år med sin Volvo S40. En tredje Trøgstad-fører som man må se opp for til helgen er unge Thomas Bryntesson. Fjorårets vinner av talentkonkurransen Bilsporttalentet, innledet sesongen med å ta NM-bronse i bakkeløp i Vikersund i sin BMW M3.

I tillegg til NM-klassene kjøres første runde av junior cup i rallycross på Grenland Motorsportsenter. De tre beste fra fjorårets cup er fortsatt juniorer, og må dermed finne seg i å ha favorittstempler på seg. Det var Heine Rudi fra NMK Nore & Uvdal som vant i fjor, fulgt av Karoline Breivik fra NMK Bergen og Daniel Jogerud fra NMK Gardermoen.

Det kjøres også norgescup for rallycross nasjonal. I klassen inntil 2400 ccm var det Thomas Bryntesson fra NMK Trøgstad som vant i fjor med sin BMW M3. Nå har han tatt steget opp i supernasjonal over 2000 ccm. Fjorårets sølvvinner, Robin Slåttekjær fra helgens arrangørklubb NMK Grenland, er imidlertid på plass med sin Ford Fiesta.

I klassen over 2400 ccm var det Tor Inge Dahl fra NMK Tønsberg som vant i fjor. Han stiller ikke til helgen, men det gjør fjorårets sølvvinner, Nicholas Andersen fra KNA Indre Ytre Østfold i Ford Escort.

NM-runden i Grenland kjøres over to dager med kvalifisering og tre innledende omganger lørdag samt fjerde omgang og finaler på søndag