Mats Åsheim vant NMKs Landsfinale for junior 2017

NMK Hamar stod som arrangør for NMKs Landsfinale for junior lørdag 5. august. Arrangøren hadde oppgradert mye på Vendkvern Motorbane til dette løpet og jobbet hardt for å lage en god ramme for de kvalifiserte juniorene. Hele 143 juniorer stilte til start og dermed ny rekord i antall deltagere på en juniorlandsfinale. At det blant disse var 26 jenter forteller også at dette er Bilsport for alle. – Fantastisk med så mange deltagere i en rent juniorløp, sier leder av NBFs Bilcrosseksjon Thore Wiggo Solberg.
– Det lover godt for rekrutteringen i norsk bilsport, og legger til at resultatene viser at det også gror godt på jentesiden.

Det skulle kjøres 4 omganger før man kunne avgjøre hvem som skulle få kjøre de 5 finalene, hvor de 2 beste fra hver finale  rykket opp til neste. Vendkvern er en god bilcrossbane som krever at man har full oppmerksomhet hele tiden og feil sporvalg, uoppmerksomhet eller for høy satsing kan få store konsekvenser. Og kanskje var det nettopp dette som felte noen av de antatte forhåndsfavorittene. Det var mye heftig kjøring underveis i løpet og flere av disse var innblandet i uhell underveis.

Når 4 omganger var kjørt var det 5 stykker som stod med full pott. Dermed måtte det loddtrekning til hvor en måtte stille i B-finale. Ingen god situasjon å komme i når man har kjørt så bra hele dagen. Og det var vel den følelsen Mats Åsheim (NMK Trysil) stod igjen med når trekningen var over og Sindre Løland (NMK Kvinesdal), Roar Presthus (NMK Orkla), Christian Hobæk (NMK Larvik) og Marlene Sundet (NMK Larvik) trakk A-finale loddene og han selv måtte kjøre B-finale. Men han ristet raskt av seg skuffelsen og bestemte seg for å vise at han fortjente plassen i A-finale. Og B-finalen ble bare oppvarming for Mats til den store finalen. Han var best i B-finalen og da starten gikk i A-finalen gikk han rett i tet og den ledelsen ga han aldri fra seg. han vant foran Christian Hobæk og Roar Presthus. Mats Kasa (NMK Hønefoss) var den andre som rykket opp fra B-finale. Han ble nummer 4 og Sindre Løland nummer 5.

Marlene Sundet ble beste jente i løpet. Hun endte til slutt på 5 plass men var strålende fornøyd med 4 heatseiere og plass i A-finalen. Siden hun er 18 år er hun nå kvalifisert til Seniorlandsfinalen senere i august. Hun kan også kjøre Damelandsfinalen. Dermed kan hun kopiere Malin Gjerstad som kjørte både Juniorlandsfinalen, Damelandsfinalen og Seniorlandsfinalen i 2009. Men prestasjonen til Malin blir det vanskelig å kopiere da hun vant både Junior- og Damelandsfinalen samt ble nummer 3 i Seniorlandsfinalen.

Mats Åsheim kan se frem til en ny opplevelse senere i høst da han med seieren på løpet får sjansen til å kjøre Rallycross Juniorcupen når finalen i NM Rallycross arrangeres 22.-23. september. En premie gitt av TS Motorsport og Maskin og Asfalt som stiller med bil og service under løpet.

Resultat fra løpet