10 år siden VM-triumfen

PetterVM2
Det var dagen da unge som gamle satt som tente lys på kanten av TV-stolen. Det var også dagen da rallysendingen på TV hadde flere seere enn selveste cupfinalen i fotball på Ullevaal. 9. november 2003, for nøyaktig 10 år siden i dag, var dagen da Petter Solberg ble verdensmester i rally.

 

Denne dagen sørget Petter Solberg for å bringe rally opp på et folkesport-nivå. Han kjørte seg bokstavelig talt inn i hjertet både til den 10-årige pjokken som synes fart og spenning er tøft, og på den 80 år gamle bestemora som mente Petter var den kjekkeske gutten som noen gang hadde vært vist i TV-ruta.

 

Det var dagen da hele Spydebergs befolkning trykket seg inn i lokalene til Telegrafen Pub, der mamma Tove og pappa Terje Solberg satt på første rad foran storskjermen og fulgte de nervepirrende sekundene som avgjorde en av tidenes mest spennende VM-thrillere. Kampen mellom vår egen Petter og franske Sebastien Loeb.  petter_jubel

 

Drømmefinale

Det var drømmefinalen som utspilte seg i Wales i november 2003. Foran avslutningsløpet stod både Petter Solberg og Sebastien Loeb bokført med tre seire hver. Etter mange gode plasseringer var også spanske Carlos Sainz med i tittelkampen. Både Loeb og Sainz sto med 63 poeng – Petter hadde 62. Dermed var saken klar. Petter Solberg, som tidligere i sesongen hadde vunnet løpene på Kypros, Korsika og i Australia, måtte være foran Loeb og Sainz i Wales.

 

Spennende avgjørelse

Det var ikke mer enn fire år etter at Petter Solberg fikk sin debut i VM. Året før hadde han tatt sin første seier i et VM-løp nettopp i Wales. Slik sett hadde han et aldri så lite overtak på sine argeste konkurrenter foran avgjørelsen.

Carlos Sainz forsvant tidlig ut av løpet. Petter Solberg i sin Subaru og Sebastien Loeb i sin Citroën utklasset sine konkurrenter. Petter hadde en solid ledelse foran den siste fartsetappen, mens Loeb var på andreplass. De som kjenner rallysporten vet at alt kan skje, helt til siste meter. Førere har mistet VM-gull like før mål tidligere. Derfor var det en utrolig thriller som utspant seg i Magram Park ved Cardiff denne søndags ettermiddagen.

 

Nervene til Petter holdt, og han kom til mål som vinner, 43,6 sekunder foran Loeb. Dermed var også VM-gullet hans. Sebastien Loeb måtte se seg slått med ett fattig poeng, og Norge hadde fått sin første verdensmester i bilsport noensinne.

jubel subaru family

(Hallgeir Raknerud, «Norsk Bilsport», Posten Norge AS 2007)

 

Statsministeren gratulerte