120 biler til start i Sigdalsrally

s_bieltvedt_460.jpgFørstkommende lørdag innledes årets NM-sesong i rally. Rundt 120 biler stiller til start i Sigdalsrally i Buskerud, og det er 40 biler mer enn det som var med i NM-åpningen i fjor.

Det er altså ingen nedgang i antall rallyførere å spore, og deltagerne i Sigdalsrally kan vente seg gode forhold med harde isete veier.

Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av løpet inneholder seks fartsetapper på til sammen drøye 94 km. Det er ingen endring av NM-klassene i forhold til i fjor. Det er tre klasser for førere og en for kartlesere der skal kåres norske mestre. Totalt skal det, i år som i fjor, kjøres sju NM-runder.

Mads Østberg (21) fra KNA Varna og Våler i Østfold forsvarte sin NM-tittel i tidenes mest dramatiske NM-avslutning i fjor. I år stiller Subaru-føreren og hans kartleser Ole Kristian Unnerud for å kjempe som sin tredje strake NM-tittel. I tillegg til NM-serien skal de også kjøre åtte VM-runder i årets sesong, med debut i Rally Norway i midten av februar. Østberg gjennomfører en tre dagers test denne uken med sin nye Subaru Impreza WRC S14. Det er den nye typen Subaru, som den japanske bilfabrikken lanserte i fjor. Om testresultatene er gode, stiller Østberg med denne bilen i Sigdal. I motsatt fall kjører han sin fjorårsbil, og overtaler den nye til pappa Morten Østberg.

I fjor var det Andreas Mikkelsen som var Østbergs største utfordrer i kampen om den gjeveste NM-tittelen. På lørdag stiller fjorårets sølvvinner i klassen for de mindre trimmede firehjulsdrevne bilene, gruppe N, i en Subaru Impreza Sti.

Fjorårets bronsevinner, Anders Grøndal fra NMK Drammen, er imidlertid på plass med sin Subaru Impreza WRC, sammen med sin svenske kartleser Maria Andersson.

Veteranen Morten Østberg fra KNA Varna endte på 4. plass i fjorårets mesterskap, og han stiller også i år med en Subaru Impreza WRC. Han har med seg sønnen Christian Østberg i kartleserstolen. Også femtemann i fjorårets mesterskap, Christian August Selmer fra KNA Oslo stiller med sin Ford Focus WRC, sammen med Nils Henrik Holmen.

De norske WRC-førerne får kamp fra svenske Per-Gunnar Andersson i NM-åpningen. Den tidligere junior-verdensmesteren (2004 og 2007), som kjørte full VM-sesong i WRC for Suzuki i fjor, stiller i en Skoda Fabia WRC. Han vant Romjulsrally på Elverum med denne bilen nylig.
Gruppe N
I klassen for de mindre trimmede bilene, gruppe N over 2000 ccm med firehjulsdrift, har Martin Stenshorne fra NMK Modum & Sigdal tatt NM-tittelen tre år på rad. I Sigdalsrally er han hjemmefavoritt, og det er lite tvil om at han vil satse maksimalt for å ta sitt fjerde strake NM-gull i år. Han kjører også i år en Mitsubishi Lancer med Ove Johnny Andersen som kartleser.

Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold tok NM-sølvet i denne klassen i fjor. I år kommer han i ny Subaru Impreza Sti med Roger Eilertsen fortsatt i kartleserstolen. Stenshorne og Biletvedt møttes i Romjulsrally nylig, og da var det Stenshorne som trakk det lengste strået.

Fjorårets bronsevinner, Anders Aa. Kjær fra NMK Larvik, stiller også i år. Han kjører også en ny Subaru Impreza Sti, men det er ikke en optimal gruppe N-bil, men en bil som er bygget etter reglementet for den nye Subaru Cup. Uansett må han regnes med i klassen.

Bernt Kollevold fra NAF Motorsport Asker & Bærum endte på 4. plass i fjor, og er også med i år i sin Mitsubishi Lancer. Han vil i år ha med seg Veronica Engan i kartleserstolen.

En annen favoritt er Eyvind Brynildsen fra KNA Indre Ytre Østfold i en Mitsubishi Lancer. Han endte på 5. plass i fjorårets NM uten å delta i alle rundene. I år som i fjor har han franske Denis Giraudet som kartleser.

En joker i denne klassen i Sigdalsrally er Andreas Mikkelsen fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Han tok NM-sølv i WRC-klassen i fjor, men kjører på lørdag en Subaru Impreza Sti. Det er også en cup-bil og altså ikke en optimal gruppe N-bil, men man skal ikke se bort fra at Mikkelsen vil kunne hevde seg høyt på resultatlisten sammen med kartleser Ola Fløene.

Inntil 2000 ccm
Både fjorårets gullvinner Trond G. Svenkerud og sølvvinner Jo Inge Bakken i klassen for de tohjulsdrevne bilene med motorer inntil 2000 ccm, har valgt å bytte til gruppe N over 2000 ccm i år. Det åpner for andre favoritter i denne klassen. Fjorårets bronsevinner, Peder Økseter fra Sør-Østerdal stiller igjen med sin Ford Fiesta ST. Kjetil Finstad fra NMK Elverum er også i år med i sin Peugeot 206 XS. Stig Rune Kjærmoen fra NMK Elverum endte på 5. plass i fjorårets NM, og også han stiller i år med sin Peugeot 206 XS.

Disse tre vil sikkert være med i toppen også i år, men det er ganske så åpnet i denne klassen og mange unge førere som kan overraske positivt.

Kartlesere
Kartleserne har også sitt eget norgesmesterskap, og her var det Ola Fløene fra NMK Hamar som ble mester i fjor. Han kjører også i år med Andreas Mikkelsen. På en 2. plass fulgte Ole Kr. Unnerud fra KNA Varna, som kjører med Mads Østberg. NM-bronsen gikk til
Ove Johnny Andersen fra KNA Eiker som kjører med Martin Stenshorne i år som i fjor.

Sigdalsrally har sin base på Nerstad skole/Samfunnshus i Sigdal. Der er også løpets start, serviceplass og målgang. Totalt skal det kjøres seks fartsetapper på til sammen 94,1 km.

NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.30 på søndag kveld.

Det er følgende NM-klasser i år:
NM-Klasse 1: Gr. N/A-biler med tohjulsdrift, uten turbo og med motorvolum maks. 2000 ccm. (kl. 1,2,3,5,6 og 7 eks. Kit Cars i kl. 7)
NM-Klasse 2: Gr. N-biler som ikke inngår i kl. 1. Dvs firehjulsdrift, turbo, og motorvolum over 2000 ccm. (kl. 4)
NM-Klasse 3: Gruppe A-biler som ikke inngår i NM-klasse 1. Dvs firehjulsdrift, turbo og motorvolum over 2000 ccm (kl. 8).
NM-Klasse 4: Kartlesere.

Arrangørens web-sider med startlister, tidsskjema kart etc.:
Løpets lengde: 261,13 km hvorav 94,10 km er fordelt på 6 fartsetapper.

kl. 09.00 Nerstad skole/Samfunnshus/Sigdalshallen
kl. 09.53 SS1 – Djupsjøen, – Lengde 13,79 km
kl. 10.26 SS 2 – Nye Bjøreskogen – Lengde 15,78 km

Service A Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 11.12

kl. 12.16 SS 3 – Letmolia-Nysætra – Lengde 29,93 km
Kl. 12.50 SS 4 – Jerpeton – Lengde 9,04 km

Service B Nerstad Skole/Samfunnshus, 1. bil inn reg. kl. 13.39

Kl. 14.27 SS 5 – Finnerud – Lengde 13,57 km
Kl. 14.55 SS 6 – Bjøreskogen – Lengde 11,99 km

Reg.pause Nerstad Skole/Samfunnshus, 15.30

Kl. 15.43 Målgang Nerstad Skole/Samfunnshus

Resultater Rally-NM 2008Tohjulsdrevne biler inntil 2000 ccm
1. Trond G. Svenkerud NAF Hamar Motorsport Renault Clio 161
2. Jo Inge Bakken KNA Kongsvinger Ford Fiesta 121
3. Peder Økseter NAF Sør-Østerdal Ford Fiesta 114
4. Kjetil Finstad NMK Elverum Peugeot 206 94
5. Stig Rune Skjærmoen NMK Elverum Peugeot 206 89
Gruppe N 4WD over 2000 ccm
1. Martin Stenshorne NMK Mosum & Sigdal Mitsubishi Lancer 166
2. Sveinung Bieltvedt NAF Øvre Østfold Subaru Impreza 154
3. Anders Kjær NMK Larvik Subaru Impreza 84
4. Bernt Kollevold NAF Motorsport Asker & B Mitsubishi Lancer 76
5. Eyvind Brynildsen KNA Indre Ytre Østfold Mitsubishi Lancer 71
Gruppe A 4WD over 2000 ccm
1. Mads Østberg KNA Varna Subaru Impreza WRC 174
2. Andreas Mikkelsen Quintom Motor Club Ford Focus WRC 174
3. Anders Grøndal NMK Drammen Subaru Impreza WRC 123
4. Morten Østberg KNA Varna Subaru Impreza WRC 62
5. Christian Selmer KNA Oslo og omegn Ford Focus WRC 51

Kartlesere
1. Ola Fløene NMK Hamar 184
2. Ole Kristian Unnerud KNA Varna 177
3. Ove Johnny Andersen KNA Eiker 135
4. Roger Eilertsen NAF Øvre Østfold 127
5. Tom Andre Haldammen NMK Hønefoss 107