Spennende NM-åpning i bakkeløp

Haugan_16_Vikersund
Lørdag åpnet bakkeløpssesongen med årets første NM-runde i bakkeløp for biler. I overkant av 70 deltakere konkurrerte i den 1250 meter lange traséen i Vikersundbakken i Modum.

Det er seks forskjellige klasser som har NM-status i bakkeløp. Det er fire supernasjonalklasser, en klasse for tohjulsdrevne rallybiler og en klasse for firehjulsdrevne biler. På grunn av avmeldinger ble det dessverre for få deltakere i den minste volumklassen til at rundene blir tellende i NM. Samme skjebne led også klassen for firehjulsdrevne biler etter at en av deltakerne kjørte i stykker bilen på startplata. Dermed ble det en bil for lite til å få tellende poeng i NM-sammendraget i Vikersund i dag.

Sammenlagt tid etter de innledende omgangene dannet grunnlag for finaleplass, hvor de åtte beste i hver klasse konkurrerer om de øverste plassene.

I klassen for Supernasjonal til og med 1600 ccm var det kun 0,35 sekund som skilte første og tredjeplassen. Selv om Svein G. Nielsen fra KAK ledet i sin Peugeot etter første omgang, måtte han se seg slått av Asgeir Taraldsen i Renault Clio fra NMK Melhus. Ole-Kristian Aamodt fra NMK Hamar ble nummer tre, han kjører en Ford Fiesta.

I volumklassen over, klassen for biler til og med 2000 ccm, var det også kamp helt til målflagget. Ben-Philip Gundersen fra KNA Solør Motorsport kunne juble for seier etter å ha slått fradrik Magnussen fra NMK Hønefoss med fattige 0,15 sekunder. Kun tre hundredeler Magnussen endte Anders Bråten, også han fra NMK Hønefoss. Alle tre kjører Ford Fiesta. Fjorårsmester Johny Sandmo fra NMK Trøgstad er nok revansjesugen før morgendagen etter at han ble nummer syv i dag.

I volumklassen til og med 2400 ccm kvalifiserte Frode Leirhol fra NMK Valdres til siste finaleplassen i sin VW, men i den avgjørende omgangen stemte alt. I mål var han fattige 0,09 sekunder foran Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo i BMW. Robin Nyland fra NMK Grenland fulgte på en tredjeplass med sin Ford Sierra.

I supernasjonal over 2400 ccm ble det ingen store overraskelser på resulattlista. Nok en gang var det NM-grossisten Stian Haugan (bildet) fra KNA Telemark, norgesmester de siste fem årene, som tok første stikk i årets gullmedalje. Han kjører fortsatt Citroën. Fjorårets sølvvinner, Hans-Jøran Østreng fra NMK Trøgstad ble nummer to i BMW mens Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport ble nummer tre i sin nybygde Ford Puma.

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler ble det en kamp om de to øverste plassene mellom BMW-førerne Jarle Lippert fra NAF Motorsport Akser&Bærum og Ståle Braset fra NAF Steinkjer. Lippert var raskest og henviste Braset til plassen under. Nummer tre i klassen ble Tom Kristian Lien fra arrangørklubben i VW.

I klassen for de firehjulsdrevne bilene hadde Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum beste tid etter kvalifiseringen. Grøndal som kjører en  Ford Fiesta, kjemper i år om sin 8. strake NM-tittel i bakkeløp, men i dag ble Morten Bermingrud fra KNA Eiker for sterk i sin Ford Focus. Han var 0,22 sekunder foran Grøndal i mål, mens Stian Hermansen fra NMK Gardermoen ble nummer tre. Han kjører en Mitsubishi.

RESULTATER lørdag 23.april 2016

 

Klasse 1 – Supernasjonal t.o.m. 1600 ccm

Asgeir Taraldsen – NMK Melhus – Renault Clio 1.02,81

Svein G Nielsen –  KAK – Peugeot 106 Maxi +0,31

Ole-Kristian Aamodt – NMK Hamar – Ford Fiesta +0,35

 

Klasse 2 – Supernasjonal t.o.m. 2000 ccm

Ben-Philip Gundersen – KNA Solør Motorsport – Ford Fiesta 1.01,09

Fredrik Magnussen – NMK Hønefoss – Ford Fiesta +0,15

Anders Bråten – NMK Hønefoss / TEAM ABRX – Ford Fiesta ST +18

 

Klasse 3 – Supernasjonal t.o.m. 2400 ccm

Frode Leirhol – NMK Valdres – VW Wankel 1.00,57

Fredrik Ågedal – NMK Konsmo – BMW M3 +0,09

Robin Nyland – NMK Grenland – Ford Sierra rs 500 cosworth EVO +0,32

 

Klasse 4 – Supernasjonal over 2400 ccm

Stian Haugan – KNA Telemark – Citroen Xsara 0.58,45

Hans-Jøran Østreng – NMK Trøgstad – BMW E30 M3 +0,76

Herbjørn Haug – Naf M.sp. Vålerbanen – Ford Puma +1,04

 

Klasse 5 Rallybiler 2wd

Jarle Lippert – NAF M.sp. Asker & Bærum – BMW M3 1.01,62

Ståle Braset – NAF Steinkjer – BMW M3 +0,38

Tom Kristian Lien – NMK Modum & Sigdal – VW Golf IV Kitcar +0,53

 

Klasse 6 – Rallybiler gr.A 4wd, Supercars, gr.N 4wd, RC div1 og WRC-biler

Morten Bermingrud – KNA Eiker – Ford Focus 0.56,18

Anders Grøndal – NAF Motorsport – Ford Fiesta +0,22

Stian Hermansen – NMK Gardermoen – Mitsubishi EVO +0,96

For fullstendige resultater:

http://www.vola-racing.com/skialppro/algetimingnorge/

NM-løpene
23.april  NMK Modum & Sigdal (runde 1)
24.april  NMK Modum & Sigdal (runde 2)
1. oktober: NMK Larvik (runde 3)
2. oktober: NMK Larvik (runde 4)