3. plass til Østberg/Fløene

2016 FIA World Rally Championship / Round 02 /  Rally Sweden // 12th - 14th February, 2016 // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein

Mads Østberg og Ola Fløene i Ford Fiesta WRC endtepå tredjeplass i årets andre løp i rally VM, Rally Sweden.

 

Løpet gikk i mål i dag, med avslutning ned slalåmbakken i Hagfors. Tusenvis av tilskuere var tilstede, og det var stor stemning da førerne nærmest hoppet over mål i det tradisjonsrike løpet. Og det må sies, selv om Norge har 2 ekvipasjer helt i verdenstoppen, og Sverige ikke har hatt noen på en stund, så er kulturen, kunnskapen og den brede publikumsinteressen for rally enorm i Sverige, noe som gjør Rally Sweden til det største årlige idrettsarrangementet i landet. Selvsagt også med stort innslag av norske tilskuere, og med en dag av rallyet med avvikling av fartsetapper i Norge. Det å være norsk utøver i Rally Sweden er en stor opplevelse med store folkemengder som heier førerne fram, med like stor support til alle som leverer gode resultater, uavhengig av nasjonalitet.

 

Med en snøfri og mild periode i forkant av løpet, og under teamenes gjennomkjøring, eller reccy som det heter på fagspråket, hvor veien i stor grad ble sporete og dårlige, ble det gjort en fantastisk jobb fra arrangørens side for å sette veiene i stand. Så kom heldigvis vinteren tilbake på fredag, mens løpet gikk på bra vinterveier i Norge, og gjorde arrangementet til en sportslig suksess.

 

Den store fighten om plassene i WRC ble egentlig utkjempet på fredag og lørdag. Før dagens etappe var både pallplasser og plassene etter avgjort. Det gikk ikke utover stemningen blant publikum på den avsluttende etappen.

 

«Jeg er fornøyd med å ha levert enda en pallplass i Rally Sweden», sier Mads i en kommentar, «siden 2011 har jeg vært på pallen i Sverige 5 ganger. Det plasserer meg i en liten og eksklusiv tomannsgruppe med Jari Matti Latvala som den aktive føreren i WRC med flest pallplasser i Rally Sverige. Det er jeg stolt av», sier Mads med et smil. «Ellers må jeg innrømme at jeg var skeptisk til om dette skulle bli et skikkelig vinterrally da vi kjørte reccy, og alt var grus, men Ola og jeg bestemte oss for at det skulle vi bruke null energi på. Vi lagde gode noter, og det fikk vi betalt for i løpet. For det ble vinterrally med snø og kulde som kom i siste liten. Det ble veldig vanskelig uten brøytekanter, og med blanding av is og frossen grus under snøen. Men vi fikk betalt for jobben vi gjorde i forkant, klarte oss gjennom med bra flyt og uten å gjøre feil, som mange av våre konkurrenter gjorde. Så må jeg også si at samarbeidet inne i bilen mellom Ola og meg går helt suverent, og det lover godt for løpene som kommer.»

 

Når vi snakker om pallplasser og Rally Sweden, så er det ifølge statistikken (kilde juwra.com)  kun 4 førere med flere pallplasser enn Mads i Rally Sweden siden rally-vm startet i 1973. Det er Stig Blomqvist som topper listen med til sammen 12 pallplasser, deretter følger Tommy Mäkinen med 7. Carlos Sainz og Marcus Grønholm har 6. Så følger Mads sammen med Jari-Matti Latvala, Miko Hirvonen og Sebastian Loeb med 5 hver. Et celebert selskap kan man trygt si.

 

«Jeg er godt fornøyd med Ford’en, men vi har noen punkter som vi er enige med teamet om at vi kan forbedre. Og bra er det. Neste løp er Rally Mexico, et løp jeg også liker godt, jeg var nummer 2 der i fjor. Vi har planer om å forberede oss godt, og vi vil være med å kjempe om de beste plassene der også,» avslutter han.

 

Sammenlagt i VM etter 2 løp leder Sebastian Ogier, med Andreas Mikkelsen på 2. plass og Mads på 3.