4. plass til Petter Solberg i Wales

petter_460.jpgPetter Solberg endte på 4. plass, mens både Henning Solberg, Mads Østberg og Eyvind Brynildsen måtte den svært krevende VM-avslutningen i Wales.

Wales Rally ble et svært krevende løp for VM-teamene. På fredag måtte to etapper kanselleres på grunn av isete veier, og fire andre etapper ble mye kortere enn planlagt på grunn av vanskelige forhold. På lørdag var det noe bedre, men under dagens avslutning var det igjen en del is på veiene i Wales.

Petter Solberg og hans kartleser Phil Mills var hele tiden med blant de fem beste i sin Subaru Impreza WRC. Da det endelige regnskapet ble gjort opp i Cardiff i dag ble det 4. plass i deres VM-løp nummer 125.

-Vi hadde topptider på flere etapper og en rekke gode mellomtider, så det har vært en ganske god helg for oss. Jeg er rimelig godt fornøyd, selv om jeg egentlig hadde innstilt meg på å kjempe om tredjeplassen i dag. Det var imidlertid for vanskelige forhold med for dårlig feste på de isete veiene til at jeg kunne satse så hardt som jeg måtte dersom jeg skulle ha tatt opp kampen med Dani Sordo, sier Petter Solberg. Subaru-føreren var 25 sekunder bak Sordo foran dagens avslutning, men var uten mulighet til å sette inn det nødvendige angrepet.

Wales Rally, som var årets 15. og siste VM-runde, åpnet svært dramatisk. Første etappe på fredag ble kansellerte på grunn av for mye is. De andre etappene var også svært vanskelige. Det var både is og svært bløtt, samtidig som flere førere slet med mye dugg på rutene i bilene og tåke var det også enkelte steder, sammen med til dels kraftig regnvær.

-Fredagen var nesten utrolig i rallysammenheng. Vi var svært forsiktige fra start og forsøkte å finne hvor grensene gikk. Midt på dagen endret vi noen innstillinger, og vi hadde planlagt et angrep på den sjette etappene. Vi startet i et høyt tempo, men så dugget frontruta igjen så jeg så nærmest ingenting. Måtte bare stole på Phils noter, sier Petter Solberg. De lå på en 5. plass etter første dag, men var bare fem sekunder fra tredjeplassen.

Henning Solberg og Cato Menkerud var på 6. plass og kjempet om 5. plassen med Per-Gunnar Andersson da de måte bryte løpet på nest siste fartsetappe.

-Jeg er selvfølgelig svært misfornøyd med en slik avslutning på sesongen. Vi satset hardt for å forsøke å ta femteplassen. Vi ble for brede i en sving og traff noen steiner. Dermed ble hjuloppheng bak ødelagt, sier Henning Solberg. I likhet med de andre førerne synes han det var svært vanskelige forhold i Wales.

-Det var utrolig vanskelige forhold. Vi startet forsiktig for å kjenne oss fram. Det var utrolig vanskelig å finn feste i den frosne grusen på fredag, sier Henning.
Mads Østberg forsvant ut av løpet på lørdag. Sammen med kartleser Ole Kristian Unnerud var Mads den store overraskelsen på fredag. De var under sekundet fra å lede løpet etter to etapper, og sluttet fredagen på 4. plass. Men på lørdag fikk de motortrøbbel og kjørte til slutt av veien.

For Eyvind Brynildsen var det slutt allerede på fredag. Han fikk skikkelig motorhavari i sin Mitsubishi Lancer gruppe N.
Det var franske Sebastien Loeb som vant Wales Rally etter et durabelig opp gjør med finske Jari-Matti Latvala. Det var til slutt kun 12,7 sekunder som skilte de to. På 3. plass fulgte Dani Sordo.

Loeb var klar verdensmester allerede foran helgens løp. VM-sølvet gikk til Mikko Hirvonen, mens Dani Sordo tok bronse. Petter Solberg sluttet på 6. plass.

Mads Østberg og Ole Kristian Unnerud lå meget godt an med sin Subaru Impreza WRC fra start i Wales. De var på 2. plass en stund, og lå på 4. plass etter første dags kjøring. Men på lørdag kjørte de av veien og måtte bryte.

Det er ikke mer enn sju uker til neste års VM-sesong starter i Irland.
Resultater Wales Rally
1. S Loeb/D Elena, (F), Citroën C4, 2 t 43 min 9,6 sek
2. J-M Latvala/M Anttila, (SF), Ford Focus RS, +12,7 sek
3. D Sordo/M Marti, (E), Citroen C4, +1 min 10,6 sek
4. P Solberg/P Mills, (N/GB), Subaru Impreza +1.49,6
5. P-G Andersson/J Andersson, (S), Suzuki SX4, +3.54,1
6. F Duval/P Pivato, (B), Ford Focus RS, +4.57,8
7. T Gardemeister/T Tuominen, (SF), Suzuki SX4, +5.15,0
8. M Hirvonen/J Lehtinen, (SF), Ford Focus RS, +5.28,8
9. M Wilson/S Martin, (GB), Ford Focus RS, +8.03,9
10. B Clark/P Nagle, (GB), Ford Focus RS, +9.43,1


Slutstilling VM 2008 (15 runder)
Førere

1. Sebastien Loeb, 122
2. Mikko Hirvonen, 103
3. Dani Sordo, 65
4. Jari-Matti Latvala, 58
5. Chris Atkinson, 50
6. Petter Solberg, 46
7. Francois Duval, 25
8. Henning Solberg, 22

Team
1. Citroen Total, 191
2. BP Ford Abu Dhabi, 173
3. Subaru, 98
4. Stobart VK M-Sport, 67
5. Suzuki, 34
6. Munchi’s Ford, 22