40 år med bilcross

Det er 40 år siden bilcrossen inntok Norsk Bilsport. Det er uten tvil en suksessfull 40-åring som feires i disse dager.

Bilcrosseksjonen i NBF benyttet lørdagens Bilsportkonferanse til å feire bilcrossen. Det var pyntet med ballonger og selvfølgelig ble det servert kake og brus til de fremmøtte.
17.-18. oktober 1981 ble det første løpet kjørt. Det var på Hakavika i Øvre Eiker og med NMK Kongsberg som arrangør. Løpsleder den gang var Kjell Myhr og han var på plass under helgens Bilsportkonferanse.

 

 

Vi ante ikke den gangen at bilcrossen kom til å bli så populær, sier Kjell i dag. Men allerede det første løpet var så populært at det skapte problemer. Det strømmet 6.000 tilskuere til Hakavika, og der var det ingen som hadde forutsett.

-Vi var totalt uforberedt på et så stort publikum, sier Kjell i dag.

 

 

 

NBF har fått laget en film om bilcrossens historie som du kan se her:

 

Det var mange kjente bilsportsnavn på startlisten i det første løpet, og vinner ble Rune Thornstrøm. Ikke noen ukjent fører også fra rally og rallycross. Andre kjente navn fra startlisten i 1981 var Kjell Aaen, Jens Seigerud, Trond Kaspersen, Thor Mostue, Jan Terje Rogneby, Wenche Nafstad, Torfinn Heller, Jon Erik Haug, Ove Skifjeld, Knut Gulliksen, Rolf Ingar Schou, Roger Sandberg, Svenn Haavard Kjær, Arild Berg og Knut Backer for å nevne noen. Totalt var det 100 førere som fikk kjøre det første løpet i 1981.

Bilcross er i dag den desidert største grenen i Norsk Bilsport og selv om pandemien har gjort det vanskelig å arrangere store løp de to siste sesongene har mange holdt seg i aktivitet med klubbløp og trening. Det er ikke tvil om at BC-miljøet gleder seg til en skikkelig 2022-sesong med blant annet NMKs landsfinaler på terminlisten igjen.