900 000 kroner i premiepotten

mikkelsen_aasen_kjaer_460.jpgFjorårets suverene vinner, Andreas Mikkelsen, må finne seg i være storfavoritt når årets Subaru Cup innledes med Sigdalsrally på lørdag. Men Mikkelsen vil ikke kjøre hele cupen i år, og dermed er det ingen klar favoritt i kampen om sammenlagtseieren i cupen med 900 000 kroner i premiepotten.

Subaru Cup ble lansert i fjor, og ble en ubetinget suksess i sitt første år. I tillegg til å vinne cupen suverent, ble også Andreas Mikkelsen fra NAF Motorsport Asker & Bærum norgesmester i gruppe N. I år satser 20-åringen internasjonalt, og dermed blir det flere kollisjoner med løpene her hjemme.

-Andreas vil kjøre de løpene som ikke kollidere med løpene i IRC-serien, men han vil neppe kunne hevde seg sammenlagt. Derfor blir det spennende å se hvem som kan ta over tronen i år, sier cupkoordinator John Haugland. Han har utviklet en bil som har fått stor oppmerksomhet internasjonalt. Et rimelig konsept i forhold til en fullrigget gruppe N-bil, som allikevel har vist seg å være konkurransedyktig.

-Jeg tror førere som Pontus Tidemand, Anders Kjær og Jerker Axelsson vil hevde seg høyt i år. I tillegg har vi unge Marius Aasen som vant konkurransen Bilsporttalentet 2009 og som har vist seg som et stort rallytalent. Han fyller ikke 18 år før 13. januar, men har fått dispensasjon til å kjøre Sigdalsrally. Det blir spennede, sier Haugland videre.

Det er i år 16 førere som vil delta i Subaru Cup. Blant de nye førerne i år er Jim Roger Haugom fra KNA Kongsvinger, Richard Haget, også han fra KNA Kongsvinger og Sivert Johansen fra NMK Tønsberg. De har alle bred erfaring fra andre klasser og biler i rally.

Ikke alle stiller i sesongåpningen. Ved siden av de 16 vil også enkelte førere gjøre gjesteopptredener. I Sigdalsrally stiller Nils Tronrud i en gjestebil. Tronrud, som er kjent bilforhandler, kjører normalt langdistanseløp på tyske Nürburgring.

Samtlige deltagere i Subaru Cup stiller med like forutsetningene. Bilene er helt identiske. Det er en Subaru Impreza Sti 2,0 turbo. I utgangspunktet rigget i henhold til det internasjonale gruppe N-reglementet, men med restriksjoner som for eksempel standard gir og differensialer. Dette er gjort for å redusere kostnadene. Bilene har allikevel en effekt på 285 HK, og motoren har et dreimoment på 580 Nm. Bilene har seks trinns tettsteget girkasse med elektronisk senterdifferensial med ti forskjellige innstillinger. I tillegg til de seks NM-løpene i rally, skal det også kjøres fire asfaltbaneløp på henholdsvis Vålerbanen og Rudskogen.
Det er NMK Modum & Sigdal som er arrangør av Sigdalsrally. Løpet inneholder fartsetapper på til sammen 105 km. Løpet starter fra Nerstad skole tidlig lørdag morgen. For publikum vil første fartsetappe fra Eggedal og over til Norefjell være lett tilgjengelig. Her kan man parkere på Quality Spa og Resort Norefjell og gå brøytet og merket vei fra hotellet til publikumsplass med speakertjeneste og kiosksalg. Også ved Lyngdal kirke har man fasiliteter for publikum og lett adgang til fjerde fartsetappe, Jerpeton. Ved Grønbu, mellom Lampeland og Lyngdal, vil det også være fine publikumsplasser og kiosksalg inntil etappe sju som kjøres fra Nysætra til Gjerde.

Løpets målgang er ved Nerstad skole klokken 16.20.

Det er live rallyradio under hele løpet som kan høres på websiden www.rallynm.no eller på FM 106,3, 104,3 og 107,5 for dem som er i området.
NRK1 sender en halv time fra løpet klokken 23.25 søndag kveld

Deltagere i Subaru Cup 2010
Tom Heitmann, NMK Tønsberg
Marius Aasen, NAF Motorsport Asker & Bærum
Atle Bjørklund, NMK Gardermoen
Birger Gundersen, NAF Motorsport Asker & Bærum
Herman Tank-Nilsen, NAF Motorsport Asker & Bærum
Richard Haget, KNA Kongsvinger
Trond Svenkerud, NAF Hamar
Jim Roger Haugom, KNA Kongsvinger
Andreas Mikkelsen, NAF Motorsport Asker & Bærum
Pontus Tidemand, KNA Kongsvinger
Kenneth Johnsrød, KNA Varna
Axel Skotvedt, NAF Motorsport Asker & Bærum
Jerker Axelsson, NAF Øvre Østfold
Thomas Kvam, NAF Motorsport Grenland
Anders Kjær, NMK Larvik
Sivert Johansen, NMK Tønsberg

Løpene i Subaru Cup 2010
9. januar: Sigdalsrally, Sigdal
23. januar: Mountain Rally, Gol
6. mars: Numedalsrally, Rødberg
30. april-1. mai: Rally Sørland, Mandal
5. juni: Rally Aurskog Høland, Bjørkelangen
14.-15. august: Baneracing, Rudskogen (dobbeltløp)
28.-29. august: Baneracing, Vålerbanen (dobbeltløp)
25. september: Rally Hedemarken, Hamar
Sluttresultat Subaru Cup 2009
1. Andreas Mikkelsen, NAF Motorsport Asker & Bærum, 207
2. Pontus Tidemand, KNA Kongsvinger, 130
3. Jerker Axelsson, NAF Øvre Østfold, 124
4. Trond G. Svenkerud, NAF Hamar, 123
5. Thomas Kvam, NAF Motorsport Grenland, 122
6. Kenneth Johnsrød, KNA Varna, 119
7. Trond Lyseng, NMK Hønefoss, 110
8. Anders Aa. Kjær, NMK Larvik, 91
9. Erik Helgerud, NMK Aurskog Høland, 88
10. Tom Heitmann, NMK Tønsberg, 83