Mats Lysen på pallen i Tyskland

mats_estering_1.jpgEndelig kunne Mats Lysen (18) bestige seierspallen i en EM-runde i rallycrossens keiserklasse, divisjon 1. Med sin tredjeplass på tyske Estering i dag skrev stortalentet fra Kongsvinger på ny historie.

-Dette var fantastisk. Det var godt å få et slikt resultat nå, sier Mats Lysen. Til tross for suksessen er han fortsatt den samme nøkterne unggutten fra Hedmark.-Jeg har egentlig ingen god forklaring på at det gikk så bra i dag. Vi har ikke gjort noe med bilen, og jeg tror ikke jeg har blitt så mye bedre sjåfør den siste uka. Jeg tror det har en del med banen å gjøre. Man trenger ikke så mye motoreffekt her, forklarer han beskjedent. Når han først skulle ta seg til en A-finale så kjørte han seg også rett inn på seierspallen, en plass han måtte kjempe for.

Det var regn og vanskelige forhold under finalen. Ikke noe godt utgangspunkt for Mats Lysen som aldri har kjørt sin divisjon 1-bil under slike forhold tidligere. Med en kraftig krasj i første sving ble finalen også stoppet og startet på nytt.

-Akkurat kjøringen gikk greit, men jeg hadde problemer med vindusviskeren. Jeg måtte sitte og holde bryteren inne for å få en til å fungere, kan Mats fortelle. Til tross for dette kjørte han seg opp fra sjette til tredjeplass i den tøffe finalen.

I fjor ble Mats Lysen fra KNA Solør Motorsport den yngste europamesteren i rallycross noen gang da han vant divisjon 1A. I en alder av bare 18 år tok han steget opp blant de virkelig store i divisjon 1 i år, og det har vært en bratt lærekurve for unggutten. Overgangen fra klassen med langt enklere og motorsvakere biler har vært stor, og de rutinerte førerne har med alle sin rutine og sine triks holdt Lysen unna A-finalene i alle de sju første rundene. Men denne helgen ble det suksess for Mats, og hele familien Lysen fra Brandval kunne slippe jubelen løs i Tyskland.

Helt fra tidstreningen på lørdag var Mats Lysen med blant de fem beste. I de tre innledende omgangene ble det henholdsvis 5., 3. og 5. plass. Det ga ham fjerde startspor i A-finalen. Finalen var det Sverre Isachsen som vant, fulgt av svenske Kenneth Hansen.

-Nå er det bare å håpe at det fortsetter like bra i de to siste rundene. Men det er små marginer og knallhardt å hevde seg, sier Mats Lysen. Med sin tredjeplass i dag klatret han til 7. plass sammenlagt i EM. Mesterskapet ledes av Sverre Isachsen.

Mats Lysen, som er med på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og en del av forbundets Junior Team Norway. Han skal kjøre hele EM-serien i år.

Neste EM-runde kjøres i Polen 11.-12. september.

NRK1 sender et sammendrag fra løpet klokken 23.30 i kveld, mens Viasat Motor sender mandag klokken 22.00.