Dramatisk NM-avslutning

Det ble dramatisk da det kjente Engseth-hoppet skulle avgjøre årets rally-NM i klassen for de de firehjulsdrevne internasjonale bilene.

Frank Tore Larsen hadde seieren i Rally Hedemarken og NM-gullet i sin hule hånd, før han hoppet, landet hardt og fikk skader på radiatoren på Engseth-hoppet på siste etappe. Han kom til mål på SS8 med sin VW Polo, men klarte aldri å ta seg til målrampa og parc ferme ved Stangehallen.

-Vi hadde nok 3-4 km/t for høy hastighet. Sånn er det, sa en skuffet, men fattet Frank Tore etter at NM-tittelen forsvant.
Henning Solberg kunne juble for NM-gullet, og det er 21 år siden bilsportens mest kjente storebror tok sin forrige NM-tittel i rally. Den kom i 2003, samme år som lillebror Petter ble verdensmester.

Det var smått spesielt at Per Engseth (74), en kjent legende i norsk bilsport, skulle bli indirekte avgjørende for årets NM. Det hadde han nok aldri trodd. Engseth startet sin bilsportskarriere allerede i 1968, og i «nyere tid» ble han norgesmester i gruppe N i rally fem ganger, fra 1988-1994. Etter at han bemerket seg med et kjempehopp på Rokosjøen i sin tid, fikk han hoppet oppkalt etter seg.

Også Henning Solberg og kartleser Ilka Minor hadde problemer med sin Skoda Fabia RS Rally2 på siste etappe. De mistet bremsene og tapte 36 sekunder i forhold til Frank Tore og Lars-Håkon Lundgren. Men Hennings seier var ikke truet. Det var bare Frank Tore Larsen og Henning Solberg det sto om på Hedemarken. De vant omtrent annenhver fartsetappe, men Larsen hadde hele tiden et lite overtak, bortsett fra etter SS2. Henning pådro seg også 10 sekunders tillegg ved en sjikane.

Gledelig var det at unge Marius Bermingrud og kartleser Thea Turvoll Lien var de som ble stående som vinnere av power stage i sin Ford Fiesta. De har ikke hatt noen enkel sesong, men på lørdag slo de til og det ble også andreplass på totallisten, drøye to minutter bak Solberg/Minor.

Petter Sæves Waskås og Henrik Ø. Johannessen kjørte inn til tredjeplass totalt med sin Subaru Impreza og vant dermed klassen for nasjonale firehjulsdrevne biler

På en fjerdeplass endte Anders Kjær og Gøril Undebakke da de igjen imponerte stort i sin Toyota Corolla. Lørdagens klasseseier holdt også til klart NM-gull i klassen. Ib Vegard Andersen/Kari Anne Ramstad og Christian Sagli/Ole M Sagli endte på henholdsvis andre- og tredjeplass i nasjonal 2WD og også på 5. og 6. plass totalt i løpet.

Stig Rune Skjærmoen/Martin Otterstad var også en duo som imponerte i Rally Hedemarken. De vant klassen internasjonal 2WD og endte på 10.plass totalt i sin Ford Fiesta. Her var Steve Røkland klar mester på forhånd, og på lørdag var han kartleser for Herman-Lie Nilsen. De endte på 4.plass i klassen, bak Morten/Merete Storsveen og Martin Stenberg/Anette Fjeld.

Historisk klasse ble vunnet av Birger Gundersen/Morten Høgberg i Opel Kadett. De endte på 20.plass totalt og vant klassen foran Vidar Nordbø/Ole Andreas Langaard i Volvo 240.

Komplette resultater: Rally Hedemarken 2024 (eqtiming.com)