Anders Bråten på 6. plass i Belgia

Anders er så langt eneste nordmann til å ha kjørt finale i årets EM runde i Supercar.
Mettet, Belgia, 13.05 2018

Helgens EM runde i Rallycross Supercar ble avviklet under arrangementet «World RX of Belgium» ved banen Circuit Jules Tacheny. Det er rekordstort startfelt i vår klasse med hele 28 Supercar biler. Helgens runde ble avviklet over 3 dager. For vår del startet vi med trening på fredagen. I første treningsomgang ble det en 12 tid. I andre treningsomgang ble det en punktering, med til tross for hastigheter på 150km/h med flatt dekk i tre runder var det umulig og forbedre tidene fra første trening. Lørdag var det klart for tredje treningsomgang samt de to første innledende omgangene. Været var knallsol og nede på startplaten målte vi hele 36 grader på den knallvarme startplaten. Det ble ikke registrert tider fra treningen men de to innledende omgangen ble resultatet slik:

Q1: Anders kjørte inn til en 16tid. Selve kjøringen var ryddig, men det er klart at vi har masse og lære og det er mere å hente ute på banen.
Q2: Det ble ikke gjort endringer på bilen, men omfattende analyse av inbord video og data hentet fra bilen etter første omgang gjorde at Anders sammen med Løps sjef Steffen Tveter og Team sjef og mentor Per Eklund kunne finne luker og partier på banen der det kunne gjøres grep for å forbedre tidene. Dette ga virkelig resultater og Anders ledet fra start til han kjørte inn til sin første heat seier i Supercar. Anders forbedret tiden sin med utrolige 11 sekunder fra Q1 og tok totalt en 9 tid av de 28 førerne. Over natt var vi altså nummer 11 av 28 førere.
Søndag ble helgens mest hektiske helg det alle rundene kom tett i tett. Det var følgende som skulle avvikles denne dagen: Oppvarming, Q3, Q4 før eventuelle semifinaler eller finaler. Været var snudd på hode og etter besøk fra noe som minnet om en tornado som kastet enkelte telt flere titalls meter rundt i depot kvelden føre, våknet vi til en regnvåt søndag.

Anders startet med en 10 tid på warm-up og viste gode takter på det regnvåte føret.
Q3: Fortsatt mye regn og etter en vanvittig tøff fight i første sving kommer Anders ut som nummer tre, noe han holder ved hjelpe av smarte valg i alternativsporet(joker) helt frem til mål. Heatet går fort og Anders slår karriere beste i EM fra gårsdagen og setter en 8.tid.
Q4: Det ble en ekstremt tøff runde og etter heftige fighter så ble det en 16tid. Tiden til tross det ble en 11.plass etter innledende runder og Anders kvalifiserte seg til semifinaler.
Semifinaler: Vi kunne allerede her konstatere at vi hadde nådd en sensasjonell semifinale med 28 førere til start er det enormt og stå blant de 12 beste i sitt andre EM løp. Etter en knallstart så lå Anders allerede som nummer 3 ut fra start i den 6 runder lange semifinalen. Med fjorårets sølvvinner i fra samme klasse hakk i hel så var det en ekstrem fight helt inn til mål, men Anders holdt stand helt til mål og sikret seg tredjeplassen i semifinalen.
Finale: Med det faktumet at det nå ble en semifinale var sensasjonelt og i sitt andre EM løp har vi rett og slett ikke noe ord som kan beskrive hvor vanvittig det er å nå en finale i denne serien. I den direktesendte finalen som gikk på NRK1 var Anders i fra bakerste startspor helt i front blant de aller raskeste inn i første sving. Ut av svingen og over hoppet ble det dessverre trangt og en konkurrent hoppet inn i Anders, som gjorde at før han kom seg ut av sandfella var han allerede en halv runde bak. Anders ga aldri opp og tidsmessig runde for runde kjørte han med tider som kunne kommet inn blant de fire raskeste i finalen. Anders kom likevel inn i mål til stående applaus som nummer 6 og tok seg tid til å stoppe etter målgang og gjengjelde applausen til de over 20.000 som satt på tribunen. Anders er så lang eneste nordmann som har nådd en finale i denne klassen i år