Anders Kjær videre til Europafinale

kjaer_vatanen_460.jpgAnders Kjær (23) var antageligvis Finlands gladeste nordmann i kveld da han fikk beskjeden om at han var en av de fem som gikk videre til finalen i rallytalentkonkurransen Pirelli Star Driver.

-Dette var bare helt enormt. Etter at vi fikk problemer med bilen under kjøringen var jeg ikke spesielt optimist. Da blir resultatet en desto større opptur, jubler Anders, som fikk lovord med seg fra verdensmesteren fra 1981, Ari Vatanen, som var med i juryen som tok avgjørelsen.

-Anders viste at han et stort talent. Han hadde en flott kjørestil, og vi kunne se at han fikk maksimalt ut av bilen, sa Vatanen som ble informert om Anders sine problemer under kjøringen.

-Det var en slange fra turboen til intercooleren som hoppet av, og vi måtte derfor kjøre de to første fartsetappene uten turbotrykk. Under service foran tredje etappe fikk vi rettet det, men da viste det seg at turboen også var skadet, slik at vi fortsatt ikke hadde fullt trykk, kan Anders Kjær fortelle. Han kjørte sin Subaru Impreza WRX under konkurransen ved Jyväskylä i Finland, og hadde med seg sin faste kartleser Trond Svendsen i høyrestolen.

 h_solberg-kjaer-p_solberg_460.jpg

Under konkurransen fikk Anders også både støtte og gode råd og vink fra rallybrødrene Petter og Henning Solberg som er i Finland for å kjøre helgens VM-runde. Fartsetappen som ble brukt under talentkonkurransen er kjent for Solberg-brødrene.

Men det var ikke bare kjøring som var avgjørende for de åtte deltagerne i denne nordeuropeiske utakingen. I to dager har deltagerne vært gjennom både en knallhard fysisk test, intervjuer med juryen, pressekonferanse der deltagerne presenterte seg foran en samlet rallyverdenspresse og ikke minst kjøringen i dag som var lagt opp som et normalt rally med fire fartsetapper.

Det er det internasjonale bilsportforbundet (FIA) som står bak konkurransen sammen med dekkprodusenten Pirelli, og i Europa er det fire kvalifiseringskonkurranser før den endelige europeiske finalen i september. I denne finalen er premien deltagelse i seks VM-runder i 2010 uten kostnad for de to beste. Det er premien med en verdi på om lag 5 millioner norske kroner.

kvalifiserte_460.jpg

De fem førerne som gikk videre fra konkurransen i Finland var:
Maris Neiksans, Latvia
Vytautas Svedas, Litauen
Anders Kjær, Norge
Victor Henriksson, Sverige
Ott Tänak, Estland

sordo_loeb_460.jpg 
Citroën-førerne Dani Sordo og Sebastien Loeb ønsket Anders lykke til da de traff hverandre på onsdag kveld.
team_460.jpg
Teamet bak Anders sin suksess. Bak f.v. Terje Skotterød, Tore Svendsen og Lars Thore Kjær. Foran Anders Kjær og Trond Svendsen.