Anders Krohn i over 300 km/t

a_krohn_test_11_3.jpgI helgen er det klart for Indy 500, verdens største idrettsarrangement. Anders Krohn fra KNA Klepp Motorsport skal kjøre 200 runder i over 300 km/t i klassen Indy Light.

Anders Krohn er klar til sitt fjerde løp i Indy Light-serien i USA. Til nå har det ikke helt gått nordmannens vei. To 8. plasser og en 5. plass er ikke godt nok for den ambisiøse 23-åringen.

-Fredag i forrige uke fikk jeg mine første runder rundt den legendariske banen Indianapolis Motor Speedway. Dette er en bane som er helt ulik alt annet jeg har kjørt på tidligere, og det var litt av en opplevelse. På det raskeste kjørte vi med en snittfart på 302 km/t, og banen som er hele fire kilometer lang bruker vi bare drøye 47 sekunder på, forteller en spent racingsjåfør.
Løpet kjøres i dag (fredag) mai og er årets største løp i Indy Car og Indy Light. Arrangøren forventer en halv million tilskuere til hovedløpet.

-Til tross for at vi kjører to dager før Indianapolis 500 er det ventet 120.000-150.000 tilskuere til vårt løp, sier Krohn.
Anders Krohn og teamet Belardi Auto Racing har så langt slitt med noen barnesykdommer i USAs nest øverste formelklasse. Under årets tredje løp var det bremsene som sviktet, men nå ser på Krohn og teamsjefen frem til årets høydepunkt i formelracing i USA.

a_krohn_test_11_4.jpg

-Vi mener vi har klart å lage et system der talent skal være nok til å lykkes, forteller Brian Belardi om det amerikanske systemet der unge sjåfører får muligheten til å nå helt til topps – uten penger.
Belardi er teameier, og samarbeider med IndyCar-veteranen Larry Nash. Sammen har de lagt en plan som skal ende opp med et Indy Car-team i 2013. Den bilen skal etter planen rattes av en nordmann.

-Jeg hadde ikke tatt denne jobben uten at jeg fikk med meg Anders, sier Larry Nash.

-Hvorfor?
-Jeg så ham for første gang da han kom til USA og kjørte Formel 2000. Han vant hele serien i sitt første år. Umiddelbart så jeg at han var et ekstremt talent. I tillegg er han en seriøs utøver som alltid er topp forberedt og som også har evnen til å kommunisere med ingeniørene. Dette er forhold som til slutt er marginene som avgjør, mener Nash, som er en racinglegende i USA. Nå er han teamsjef for Belardi Auto Racing, som har ni ansatte som alle jobber for at en 23-åring fra Sandnes skal vinne baneløp og ovalløp i 13 byer på det amerikanske kontinentet.

Årets budsjett er på 5 millioner dollar, mens Krohn beholder sine sponsorinntekter som lønn. Det gjør Anders Krohn til Norges eneste betalte racingsjåfør – uansett klasse og bilsportsgren.

-Teamet har gjort en bra jobb med å tilpasse bilen til ovalbanene, og selv om vi ikke har vært raskest har vi hele tiden gjort store fremsteg. Vi har bra moment med oss for tiden så det skal bli kjekt å komme i gang under løpshelgen, sier Krohn, som også til dette løpet får besøk av sponsorer og samarbeidspartnere fra Norge.
-Hele uken kjører får jeg kjørt en time til dagen rundt hele banen, da jeg jobber for Indy Car som en del av deres Pace Car Team. Det gjør at jeg noen ekstra runder på denne berømte banen. Nå er det full fokus mot løpet, og som en del av forberedelsene trener jeg på samme treningssenteret med IndyCar-mesterne Scott Dixon og Dario Franchitti, sier Krohn.
Indianapolis 500, Indy 500, er en amerikansk motorsportskonkurranse som kjøres på Indianapolis Motor Speedway i Indianapolis i USA. Løpet varer i 200 runder og har en total lengde på 500 engelske mil, noe som tilsvarer 805 km. Konkurransen inngår i IRL-serien.