Andreas Bakkerud hedret av NBF

Andreas Bakkerud (30) er hedret med Norges Bilsportforbunds fortjenstmedalje i gull. Medaljen fikk han tildelt under NMK Bergens 100-årsjubileum på lørdag.

 

Selv om det var Bakkeruds klubb som sto i fokus i Bergen på lørdag, ble det også mye oppmerksomhet til årets Europamester i rallycross. Rundt 200 gjester ga Bakkerud stående applaus da han mottok fortjenstmedaljen.

-Dette var stort og svært overraskende. Jeg er utrolig takknemlig og stolt av å ha fått en slik utmerekelse fra forbundet, sa en beveget Andreas Bakkerud fra scenen under jubileumsfesten.

Andreas Bakkerud startet sin bilsportskarriere med gokart da han var åtte år gammel. I 2008 tok han steget over i rallycross. I 2009 fortsatte han i rallycross, med en ny og bedre Peugeot 206. Han satset på Norgesmesterskapet i supernasjonal inntil 1600 ccm, og endte opp med NM-sølv. I tillegg kjørte han enkelte EM-runder i divisjon 1A og tok en andreplass i den polske runden.

Da den ambisjonsrike bergenseren først hadde fått smaken på internasjonal rallycross ble det full satsing. Andreas Bakkerud har tilhørt den ypperste eliten i rallycross i en årrekke. Han tok sin første EM-bronse som 19-åring i 2010, i klassen som da het Divisjon 1A. Sin første EM-tittel i rallycross tok han i 2011, i klassen Super1600. Det gjorde også at han ble kåret til Årets Bilsportutøver i Norge. I 2012 forsvarte han sin EM-tittel i samme klasse.

Fra 2013 har han kjørt i toppklassen Supercar. Første året endte han på 4. plass i EM i en Citroën. Fra 2014 ble det VM-status i rallycross, og Bakkerud var også der med i toppen. Det ble femteplass i første sesong før det ble 4.plass, kun to poeng fra bronse året etter. I 2016 kom første VM-medalje i toppklassen. Bakkerud tok bronse, ett poeng fra sølvet. 2017 ble hans siste sesong med Ford, og det endte med en 6. plass sammenlagt. I 2018 kjørte han Audi, og det endte med bronse i VM. Også i 2019 satt han i en Audi og det endte med VM-sølv etter en fantastisk spennende avslutningsrunde i Sør Afrika der Bakkerud tapte gullkampen med absolutt minst mulige margin. I 2019 ble han igjen kårets til Årets Bilsporetutøver i Norge.
I fjor ble det en, til Andreas å være, beskjeden 7. plass i VM i en Renault Megane. I år ble det altså EM-gull i Skoda Fabia for Team Norway-føreren. Årets gull kom ti år etter det første, og fortsatt er Andreas Bakkerud bare 30 år gammel og den yngste som har fått NBFs fortjenstmedalje i gull.

Andreas Bakkerud har i mer enn ti år vært en del av talentutviklingsprogrammet til NBF og etter hvert Team Norway – Norges raskeste landslag. Han vant den prestisjefylte konkurransen Bilsporttalentet i 2010. Han har tidligere også fått utmerkelsen Gullrattet for sine prestasjoner.

I tillegg til sine sportslige prestasjoner er Andreas Bakkerud også et flott forbilde for unge utøvere i sin klubb NMK Bergen og på Eikås Motorsenter. Han tilbringer stadig mye tid med gokart-trening hjemme i Bergen. I årets travle EM-sesong har han også tatt sine vakter i kiosken på Eikås.

-Jeg er utrolig stolt av klubben min, miljøet og alle de fantastiske frivillige som stiller opp. Så jeg er glad for å kunne gi noe tilbake, sier den triple Europamesteren.