Andreas Mikkelsen spent foran Rally Polen

a_mikkelsen_460.jpgDet er en spent Andreas Mikkelsen som i disse dager forbereder seg til comeback i rally-VM og start i Rally Polen. Ikke siden i fjor høst har han kjørt en WRC-bil, men han har ikke ligget på latsiden av den grunn.

-Vi hadde en test med bilen vi skal kjøre på mandag, en Skoda Fabia WRC. Det var fantastisk å være tilbake bak rattet i en WRC-bil. Jeg var spent på forhånd og usikker på hvordan jeg ville takle det. Men det er nok det samme med rallykjøring som sykling. Har du først lært det så glemmer du det ikke, sier Andreas Mikkelsen som fylte 20 år på mandag denne uken.
Etter flere gode VM-løp i både 2007 og 2008 valgte Andreas Mikkelsen og Ola Fløene å steget ned i den norske Subaru Cup i år. Der har de vunnet fire av fem runder, og Mikkelsen leder også NM for gruppe N.

Når et av verdens aller største rallytalenter er tilbake VM-sirkuset for å måle seg med Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen, Petter Solberg og de andre toppførerne sammen med sin kartleser Ola Fløene, velger Andreas Mikkelsen å gjøre det i Rally Polen. Løpet har ikke hatt VM-status siden 1973, og dermed er alt nytt for alle førerne når de i disse dager kjører gjennom løypa for å gjøre seg kjent med forholdene.

-Ola og jeg har jobbet hardt for å forbedre oss på skrive noter foran denne sesongen, og det har gitt resultater. Dermed vil vi normalt takle et nytt løp bra. Men det er lenge siden vi har laget noter for å kjøre WRC, og der har vi en utfordring. Det går mye fortere, og man kan kjøre mye fortere med en WRC-bil i svingene enn man kan gjøre med en gruppe N-bil slik vi har gjort tidligere i år. Derfor er vi spente på hvordan vi vil takle nettopp dette, forteller Mikkelsen videre.

Men selv om det er lenge siden Mikkelsen og Fløene har kjørt på øverste nivå i VM, starter de ikke i Polen uten ambisjoner.

-Vi er ikke med for moro skyld. Bilen virket meget bra under testen på mandag, og vi jobbet oss frem til et oppsett som var atskillig bedre enn det vi startet med. Bilen er jo noen år, men motormessig virker den veldig bra. Dersom vi klarer oss uten store uhell er målet helt klart å være med blant de fem-seks beste, sier Mikkelsen. Med andre ord kan det komme til å bli et tøft internt norsk oppgjør i Polen. Petter og Henning Solberg samt Mads Østberg deltar også, og er normalt blant de sju-åtte beste i VM-løpene.

Bilen Mikkelsen og Fløene skal kjøre er en Skoda Fabia WRC. Den eies av Bernhard Kongsrud, og ble sist kjørt av svenske Patrik Sandell i Rally Hedemarken i fjor. Etter det er bilen totalt overhalt og oppgradert med blant annet ny motor. Dette er den nyeste av de to Skoda WRC-bilene som Kongsrud eier. Under Rally Polen vil Mikkelsen ha servicefolk fra Skoda Motorsport i Tsjekkia.

Sist Rally Polen var med i VM var helt tilbake i 1973. Løpet ble første gang kjørt helt tilbake i 1921, og bare Rally Monte Carlo har en lengre historie. Rally Polen har sin base i den lille byen Mikolajki som ligger nord/øst i Polen. Løpet innledes med startseremoni og en kort publikumsetappe torsdag 25.juni. Totalt skal det kjøres 17 fartsetapper på til sammen 352 km. Veiene og forholdene vil ikke være veldig ulike typiske nordiske forhold. Det vil si raske grusveier av god kvalitet.