Andreplass til Mats Lysen

mats_lysen_por_1_500.jpgMats Lysen (19) fant en fransk åpning i starten, og tok seg fra fjerde startspor rett til andreplass i dagens EM-runde i rallycross. Han var også bare en bomgiring fra å ta seieren med sin Renault Clio i franske Essay.

-Dette var helt fantastisk. Etter en del motgang i de to første rundene var dette viktig både for min egen selvtillit og for hele teamet og apparatet rundt meg. Det startet ikke så bra her i Frankrike heller, så andreplassen smaker godt, sier 19-åringen. Allerede som 17-åring ble supertalentet Europamester i klassen divisjon 1A. I fjor tok han steget over i klassen SuperCars der man kjørre firehjulsdrevne biler med over 550 HK under panseret. En tredjeplass ble beste resultat i fjor, og dagens plassering er dermed den beste han har i rallycross toppklasse.

-Det er klart det var stort å bli Europamester i 2009, så en enkelt andreplass er vanskelig å sammenligne med det. Men det var 40 deltageren her, og en rekke sterke franskmenn som ikke kjører alle EM-rundene. Derfor er jeg ekstra godt fornøyd, sier Lysen som bare var en bomgiring fra seier.
-Jeg følte jeg hadde en god mulighet til å ta opp kampen om seieren, men akkurat da jeg skulle sette inn støtet bomgiret jeg, og dermed var den muligheten brukt opp.
Den som kjørte først over målstreken var Frode Holte, og dermed kunne man feire norsk dobbeltseier på den franske banen.

Det åpnet ikke så bra for Mats Lysen. Under kvalifiseringen endte han på en 15. plass.

-Jeg fant ikke riktig innstilling på bilen, og plundret i grunnen under hele gårsdagen.

I første innledende omgang gikk det bedre og Lysen endte på en 8. plass.

I dag startet man med andre innledende omgang og det ble det 7. plass på Mats Lysen.

-Det gikk bedre og bedre og jeg følte at vi fikk stilt inn bilen riktig etter hvert, sir Lysen som slo til med neste beste tid i den tredje omgangen.

Det ga fjerde startspor i A-finalen.

-Jeg hadde en kanonstart i finalen og gikk rett til andreplass. Jeg hadde også et godt forsøk på å ta ledelsen, men denne bomgiringen ødela muligheten.
Med sin andreplass avanserte Lysen til en 7. plass sammenlagt i EM etter tre runder. Andreplassen var som nevnt Lysens beste plassering i en EM-runde i SuperCars så langt. Det var også første gang i år han var i A-finale (blant de seks beste). I fjor kjørte han inn til en tredjeplass som sin beste plassering.
Mats Lysen, som kjører for KNA Solør Motorsport, er en av tre utøvere på elitenivå i Bilsportforbundets talentutviklingsprosjekt og en del av forbundets Junior Team Norway.
Dagens EM-runde sendes på NRK1 i kveld klokken 23.25 og på Viasat Motor torsdag klokken 20.00.

Nå er det en måneds pause i rallycross-EM før det er klart for sesongens høydepunkt for Lysen og de andre norske førerne, den norske runden på Lånkebanen i Trøndelag. Den kjøres 25.-26. juni.
-Det ser jeg frem til. Vi har ikke hatt EM-runde i Norge siden 2008, og jeg gleder meg til å vise meg frem for det norske publikummet. Vi skal bruke tiden godt til å sjekke opp alt på bilen, og jeg kommer også til å teste før løpet på hjemmebane, sier Mats Lysen. Han kan imidlertid ikke lover at den første seieren vil komme på hjemmebane.

-Det hadde jo vært fantastisk, men det er knallhard konkurranse og små marginer. Det er nok minst to-tre andre nordmenn som også gjerne vil vinne på hjemmebane.

Resultater, SuperCars, Frankrike
1. Frode Holte, NOR, Volvo C30
2. Mats Lysen, NOR, Renault Clio
3. Liam Doran, GB, Citroën C4
4. Phillippe Tollemer, FRA,
5. Timur Timerzyanov, RUS, Citroën C4
6. Tanner Foust, USA, Ford Fiesta
9. Ludvig Hunsbedt, NOR, Volvo C30
12. Sverre Isachsen, NOR, Ford Focus
Poengstilling EM SuperCars etter 3. runde
1. Frode Holte, NOR, 43
2. Tanner Foust, USA, 40
2. Liam Doran, GB, 40
4. Timur Timerzyanov, RUS, 39
5. Sverre Isachsen, NOR, 35
6. Andreas Eriksson, SWE, 32
7. Mats Lysen, NOR, 31