Årets første grusrally kjøres på Sørlandet

mads_460.jpgFørstkommende fredag og lørdag er det klart for årets første NM-runde i rally på grus. Rally Sørland, med base i Mandal, samler rundt 125 deltagerbiler.

Ni fartsetapper på til sammen 145 km skal deltagerne gjennom på de raske grusveiene i området rundt og nord for Mandal. Allerede fredag kveld starter løpet med fire fartsetapper. Den første av dem en asfaltetappe nær Mandal sentrum som kjøres som en rundbane, og aldri tidligere har vært med i løpet. Også den fjerde etappen fredag kveld er ny for deltagerne.

I WRC-klassen er det fjorårets mester, Mads Østberg fra NAF Motorsport Asker & Bærum, som leder etter vinterens tre runder. Med sin Subaru Impreza WRC har han vunnet de to siste rundene, mens han brøt sesongåpningen i Sigdal. Han står dermed bokført med 60 poeng. Østberg har nylig gjennomgått en operasjon og fjernet mandlene, men er klar til fight på Sørlandet.

-Formen er oppadgående, og jeg er ikke bekymret for kjøringen. Det blir nok verre under gjennomkjøringen på grunn av all pratingen, mener Østberg selv. Nylig kjørte han inn til sjetteplass i Rally Portugal. Der var han med på å skrive norsk rallyhistorie da han sammen med Petter og Henning Solberg sørget for tre nordmenn blant de seks beste.

På 2. plass i NM for WRC ligger Christian August Selmer, fra KNA Oslo, med sin Ford Focus WRC. Han har 53 poeng.

Tredjeplassen har Egil Bentzen, også han fra KNA Oslo. Han har kjørt inn 41 poeng med sin Subaru Impreza WRC, en bil som ble kjørt av Mads Østberg i 2007.
Anders Grøndal fra NMK Drammen, som har tatt NM-bronsen de to siste årene, ligger på en 4.plass så langt med sin Subaru Impreza WRC.

Gruppe N
I klassen for de mindre trimmede bilene, gruppe N over 2000 ccm med firehjulsdrift, er det Eyvind Brynildsen fra KNA Indre Ytre Østfold som leder etter å ha vunnet de to foregående NM-rundene, Rally Hadeland og Numedalsrally. Brynildsen, som kjører en Mitsubishi Lancer E9 har dermed 60 poeng.

-Jeg gleder meg til Rally Sørland. Jeg kjørte ikke løpet i fjor, men vant der i 2007 og det er et løp jeg liker veldig godt, sier Brynildsen som har kjørt VM-runder både i Portugal og Argentina siden forrige NM-runde. Han mangler med andre ord ikke kjøretrening foran helgens NM-fight.

Andreplassen deles av Andreas Mikkelsen fra NAF Motorsport Asker & Bærum og Martin Stenshorne fra NMK Modum & Sigdal. De står begge med 53 poeng. Mikkelsen, som i fjor tok NM-sølv i WRC-klassen, kjører i år en Subaru Impreza Sti i Subaru Cup. Han leder denne cupen etter vinterens løp.

-Jeg har ikke kjørt siden Numedalsrally i mars, så jeg er nok noe rusten. Jeg tror også det blir vanskelig å forsvare posisjonen i NM på sommerføre. Jeg kjører en Subaru Cup-bil, og den er tross alt ikke så optimal som en skikkelig gruppe N-bil. Det tror jeg gjør mer utslag på sommerføre, mener Mikkelsen.

NM-grossisten Martin Stenshorne stiller med en helt ny Mitsubishi Lancer E10 i Rally Sørland. Han er den første i Norge som kommer med dette siste våpenet fra Mitsubishi, og det blir en spennende debut.

På en 4. plass følger Sveinung Bieltvedt fra NAF Øvre Østfold. Han står bokført med 37 poeng så langt med sin Subaru Impreza.

Inntil 2000 ccm
I klassen for de tohjulsdrevne bilene med motorer inntil 2000 ccm, er det fjorårets bronsevinner, Peder Økseter fra NAF Sør-Østerdal, som leder suverent. Med sin Ford Fiesta ST har han vunnet alle tre rundene så langt, og står med hele 90 poeng. Nærmest ligger Petter Rolfsen fra NMK Modum & Sigdal, som også kjører en Ford Fiesta ST. Han har 64 poeng. Men Rolfsens NM-start på Sørlandet henger i en tynn tråd etter at NMK Modum & Sigdal-føreren tro over og pådro seg en svært hoven og vond ankel i en fotballkamp på fredag.

På en 3. plass ligger Petter Fausko fra NAF Motorsport Asker & Bærum med sin Renault Clio Super 1600. Han har kjørt inn 51 poeng på de tre første rundene.

Kartlesere
I mesterskapet for kartlesere er det Tore Lingjærde fra NMK Elverum som leder med 60 poeng. Han kjører med Peder Økseter. Regjerende mester, Ola Fløene fra NMK Hamar ligger på andreplass med 57 poeng. Han kjører med Andreas Mikkelsen. På en 3.plass ligger Ove Johnny Andersen fra KNA Eiker, som kjører med Martin Stenshorne. Han har 56 poeng.
Rally Sørland har start i Mandal sentrum fredag kveld, og deretter kjøres fire fartsetapper utover kvelden. På lørdag kjøres fem etapper, og målgang er i Mandal sentrum klokken 14.30. Basen er på Mandal Rådhus, mens serviceplassen er lagt til Heddeland Industriområde i Marnadal.

NM-resultater finnes her: http://bilsport.no/poengstilling/

Arrangørens web-sider med startlister, tidsskjema kart etc.:

http://www.rallysorland.no

Løpets lengde: 310,7 km hvorav 144,7 km er fordelt på 9 fartsetapper.
Fredag

Løpets start: Fredag 1. mai Mandal, Bankebroa kl. 18.45

SS1 – SKINSNES – Lengde 1,6 km – Første bil kl. 19.03

SS 2 – HØYE – Lengde 8,8 km – Første bil kl. 19.40

SS 3 – ÅRSTØL – Lengde 15,9 km – Første bil kl. 20.12
SS 4 – GANGSÅ – Lengde 19,7 km – Første bil kl. 20.44

Service A – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil kl. 21.12 (40 min)
Lørdag

Service B – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil kl. 09.31 (15 min)

SS 5 – LINDLAND 1 – Lengde 16.3 km – Første bil kl. 10.05

SS 6 – SOLÅS 1 – Lengde 24,3 km – Første bil kl. 10.39

Service C – Heddeland Industriområde Marnadal, Første bil kl. 11.46 (30 min)

SS 7 – FINSÅDAL- Lengde 7,4 km – Første bil kl. 12.30

SS 8 – LINDLAND 2 – Lengde 16.3 km – Første bil kl. 12.58

SS 9 – SOLÅS 2 – Lengde 24,3 km – Første bil kl. 13.30

Regulering – Kyrdalen, første bil inn kl. 13.46
Målgang – Mandal sentrum, første bil kl. 14.30