Årets første Norgesmestere er kåret

NM i Bakkeløp skulle avgjøres på en helg med to løp ved Bob- og akebanen i Hunderfossen nord for Lillehammer og NMK Sør-Gudbrandsdal som arrangør. Antall deltagere har vært et spenningsmoment de siste årene for Bakkeløps-NM og gledelig var det at over 80 deltagere hadde meldt seg til disse løpene. Arrangøren hadde forberedt seg godt og til og med været spilte på lag denne helgen, slik at løpene kunne avgjøres under like forhold. Og det skulle bli en spennende helg i de fleste klassene med flere førere som ville vise seg frem.

1600-klassen var på forhånd ganske åpen med flere førere som har gode resultater på rallycrossbanen, men kanskje litt mer ferske i bakkeløps-sammenheng. Asgeir Taraldsen har i flere år kjempet i toppen i både rallycross og bakkeløp, men endt litt opp som den «evige toer». Dette ville han gjøre noe med og viste dette ved å vinne lørdagens løp med Heine Rudi og Martin Kjær hakk i hæl. Han fortsatte med å vinne første omgang på søndag, men så begynte de bak å få opp farten. Spesielt Martin Kjær og når søndagen var ferdigkjørt stod Taraldsen og Kjær likt i poeng. Men det var Per Magne Svardal som satte raskeste tid på søndag og dermed var Taraldsen endelig norgesmester fordi han hadde seier på lørdag. Kjær ble nummer 2 og Heine Rudi nummer 3.

En unggutt fra Aremark brydde seg veldig lite om at de fleste andre hadde mye mer erfaring enn han i klassen for biler opp til 2400 ccm. Sander Engsvik er bare 18 år men allerede en habil og rask sjåfør. Kenneth Hansen er langt mer erfaren i bakkeløpssammenheng, og det var disse to som skulle kjempe om den gjeveste medaljen denne helgen. John Magnus Sivesind satte imidlertid raskeste tid lørdag og vant dermed løpet. Men Hansen plukket fleste NM-poeng og hadde 6 poengs ledelse på Engsvik før søndag og siste løp. Og søndag gikk det virkelig fort med Engsvik. Han vant to av tre omganger, hadde dagens beste tid og vant dermed løpet. Dermed stod også Engsvik og Hansen likt i poeng og Engsvik’s seier på søndag  ble hans fordel. Gull i sitt første NM i bakkeløp. John Magnus Sivesind ble nummer 3.

Like spennende ble det ikke i klassen for biler over 2400 ccm. Kim Åvar Meland syntes å være uovervinnelig denne helgen og vant alt på lørdag. Slik så det også ut til å fortsette søndag, med seier i de to første omgangene. Men i tredje omgang hadde Robin Slåttekjær fått orden og fart på bilen, vant omgangen på dagens beste tid og dermed vinner av søndagens løp. Meland kjørte imidlertid inn til en trygg 2. plass og var dermed suveren norgesmester. Herbjørn Haug tok 2. plass og Robin Slåttekjær 3. plass.

Klassen med flest deltagere var rallyklassen for to-hjulstrekk. Her var det en jevn kamp hele helgen, spesielt mellom Anders Kjær og Tom Kristian Lien. Et drivakselbrudd i siste omgang gjorde at Kjær mistet sjansen til å kjempe om gullet og det ble en forholdsvis klar seier til Lien. Kjær hadde imidlertid vært helt i toppen hele helgen og berget sølvmedaljen selv med brutt løp i siste omgang. Olav Fredriksen kjørte inn til bronsemedalje.

Den største klassen motormessig består av rallybiler med 4-hjulstrekk og rallycross supercar. Anders Grøndal var på jakt etter sin 15. NM-medalje og dermed norges mestvinnende i NM-sammenheng. Han hadde leid seg en WRC-bil for anledningen og det var aldri noen tvil. Han vant alle omganger både lørdag og søndag og kunne dermed inkassere tittelen. Kenneth Johnsrød var like suveren på andreplassen. Litt mer kamp var det om bronsemedaljen mellom Stian Brøderud og Arnt Gustav Olsen, men det var Brøderud som til slutt vant bronse.

Alle resultater fra løpet finnes på sidene til NMK Sør-Gudbrandsdal.

Rallyfolket fortsetter med NM i rally på Rally Sørland 4. mai og Rallycross starter sin NM-sesong hos NMK Konsmo 11.-12. mai.

Bilder: Rune Johannesen