– Bedre forberedt en noen gang!

A_Bakkerud_14_ford
Andreas Bakkerud nærmer seg debuten i VM i rallycross. Den ferske fabrikks kontrakten med bilgiganten Ford og deres tekniske partner og team Olsbergs MSE gjør at unggutten fra Bergen kan stille bedre forberedt en noen gang. – Jeg kommer til å ha sittet mer i løpsbilen før sesongen i år en jeg gjorde på hele fjorårssesongen, sier en heltent Bakkerud.

 

Bakkerud er tilbake i Bergen etter fire hektiske uker rundt på test og trening i hele Europa. – Jeg har kjørt en uke test på isen i nord Sverige, 100 mil med gokart i Italia og kjørte en ukes test i Frankrike. Det har vært knallhardt, men også viktig å kunne forberede seg så godt til det vi har i vente, forteller Bakkerud som avsluttet denne uken med fysisk trening i Oslo sammen med bilsportens JR landslag, Junior Team of Norway.

Kontrakten med Ford Olsbergs MSE gjør at Bakkerud nå endelig har fått muligheten til å forberede meg på den måten han har drømt om. Så langt i år har han kjørt en distanse tilsvarende 100 runder med testing i Supercar. – Det tilsvarer nesten 5 hele løpshelger i distanse, og er utrolig verdifullt for mine forberedelser. I 2013 sesongen kjørte jeg 9 runder totalt med test, forteller Bakkerud.

 

Olsbergs MSE stiller store ressurser til rådighet for Bakkeruds utvikling som sjåfør.

I Frankrike var det totalt 6 ingeniører involvert i den ukes lange testen.

– Det var egne folk fra motorbygger, Øhlins støtdempere og teamets egne ingeniører. Alle hadde full fokus på meg og min kjøring. Vi jobbet mye med justering og tilpasninger av bilen, og jeg fikk lære mye om hva de ulike endringer på oppsett betyr for bilen, sier Bakkerud.

 

En av dagene var også satt av til kjøring sammen med førerutvikler i teamet, to ganger verdensmester i rally, Marcus Grönholm. En ressurs som Bakkerud setter pris på å samarbeide med: – Det å lytte til en så erfaren fører lærte meg utrolig mye. Dette var bare en start og vi har mye i vente fremover. Teamet har imponert meg veldig, og jeg tror vi kommer til å stå sterkt i år.

 

Testuken på is i Sverige var også spesiell, men viktig for Bakkerud i jakten på å bli best mulig:

– Når du kjører på is kan du pushe grensene litt lengre enn på en vanlig bane. Konsekvensene av en snurring eller avkjøring er små, og det gjorde at jeg kunne kjøre hardt for å lære meg bilens begrensninger. Jeg fikk kjøre og ”danse” med bilen på en herlig måte som gir meg selvtillit til å håndtere de uventede situasjonene som kan oppstå under et løp der det kjempes tett.

 

Gokart uken i Italia er en god gammel vinneroppskrift som Bakkerud ikke vil gå bort fra. – Det er gokart jeg er vokst opp med, og det er her jeg finner kjøre og fartsfølelsen i kroppen. 100 mil i en gokart er vanvittig langt, men det skjerper meg mentalt og gir meg trening i å holde konsentrasjonsnivået oppe. Mental trening og visualisering er to elementer Bakkerud jobber mye med:

– Jeg har besøkt VM banene i både Italia og Norge allerede. Det å gå banen til fots og visualisere løpet i hode allerede nå er en arbeidsmåte jeg liker.

 

De neste ukene har bergenseren fokus på å avslutte de pågående forhandlingene med de siste partnerne. – Vi skal presentere årets satsning og alle partnere i starten av april. Det vil nok foregå forhandlinger helt til siste minutt, og vi har fortsatt ikke signert avtalen med mine private hovedsponsorer. Det ser veldig positivt ut nå, men ting tar tid, forteller den ivrige bergenseren.

Testingen og forberedelsene er på ingen måte over for Bakkerud som har timeplanen fullbooket fremover. Teamet har mange tester på planen fram mot sesongen og mange detaljer skal på plass:

– Til nå har vi kun kjørt med testbilen teamet har. Vi starter i april innkjøringen av den nye løpsbilen, og mitt mål blir å finne de perfekte løsningene til sesongen starter i Portugal 3. – 4. Mai.

 

Jeg stiller nok til start med flere runder bak rattet så langt i år enn hva jeg kjørte i hele 2013! For en utøver som skal prestere på toppnivå er det avgjørende å kunne trene på de utfordringer som møter. Jeg har fått en unik mulighet med denne kontrakten og jobber knallhardt for å omskape den til gode resultater på banen og for å nå målet om en VM tittel.