Bilcross er bilsporten for alle

Bilcross2
Kommende lørdag er klart for årets høydepunkt innenfor bilsportens lavterskeltilbud og lokomotiv, Bilcross. Over 150 førere fra hele landet møtes til landsfinale på Elverum, og spenningen er stor.

Det er over 2.000 bilcrossførere på landsbasis. På lørdag samles 150 førere fra hele landet til Norsk Motor Klubbs landsfinale på Starmoen på Elverum. De har kvalifisert seg i lokale løp i hele landet gjennom hele sesongen.

Bilcross er ikke ulik den mer kjente grenen rallycross. Det er fem eller seks biler som møter hverandre i heat. Det kjøres flere innledende omganger og plasseringer i heatene avgjør videre avansement til finaler.

I bilcross deltar man med biler som kan bli solgt for 9.000 kroner etter løpet om eieren vil eller ei. Hvem som helst kan legge inn bud på doningene, og prisen er med på å holde lavterskeltilbudet på et fornuftig nivå. Det gjør også at bilcross er den absolutt største grenen i norsk bilsport, og det arrangeres over 100 løp i året landet rundt.

-Bilcross er så mangt. Det er en rekrutteringsklasse ettersom man kan delta i trening fra det året man fyller 15 år og kjøre løp fra året etter. Samtidig er det den grenen vi har flest jenter, og det er uten tvil grenen for de som ønsker å ha mye moro uansett alder. Det er ikke uvanlig at tre generasjoner fra samme familie deltar i samme løp. Bilcross er en sosial greie for mange, og det er lokomotivet i norsk bilsport, sier generalsekretær i Norges Bilsportforbund, Hallgeir Raknerud.

Norges desidert beste bilsportutøver gjennom tidene, Petter Solberg med sine tre VM-titler, er av dem som startet sin karriere i nettopp bilcross.

I fjor høst sendte TV-kanalen MAX serien Bånn Gass, som gjennom mer enn 20 episoder fulgte enkelte miljøer og skildret alle sider av sporten.

Landsfinalen er ikke bare en kamp blant førerne, men det er også en kamp mellom klubber, kameratgjenger og familier på publikumsplass. Det er stor stemning, og i det hele tatt en enorm interesse for landsfinalen. Sporten er da også svært publikumsvennlig med mye action og dramatikk i tette og harde kamper på banen.

Lørdagens arrangørklubb, NMK Elverum, har selv med 13 førere i startfeltet, og disse vil uten tvil ha en stor tilhengerskare.

Tidligere i august er det også blitt kjørt landsfinale for junior, 16-19 år, med 118 deltagere på Gol, samt landsfinale for damer med 105 deltagere i Aremark.

 

Mer om bilcross: https://bilsport.no/grener/bilcross/

 

Her er startliste for lørdagens landsfinale: http://www.landsfinalen2016.no/dokumenter/uoffisiell_startliste.pdf

 

Mer info om arrangementet: http://www.landsfinalen2016.no/

Landsfinale Elverum