Bilsporten er best – uansett!

Idrettsgalla Hamar OL-amfi  3. januar 2004
I kveld skal norsk bilsport hylle seg selv, sine utøvere og sine viktige frivillige som er de som virkelig holder hjulene i gang. I morgen skal resten av idretts-Norge hylle seg selv, uten at bilsporten er representert under Idrettsgallaen på Hamar.

Av Hallgeir Raknerud

Under NRKs Idrettsgalla 3. januar i 2004 var Petter Solberg den heteste utøveren av alle. Petter stakk av med fire gjeve priser, Åpen klasse, Årets forbilde, Utøvernes pris og ikke minst: Årets navn.

Dette skjedde etter at Petter ble verdensmester i rally året før.
I fjor ble Petter verdensmester i rallycross, og den første gjennom alle tider som har blitt verdensmester i to forskjellige bilsportsgrener. Han er blitt hyllet i en rekke sammenheng etter sin sterke prestasjon, og fått en rekke utmerkelser. Men juryen for den norske Idrettsgallaen har ikke nominert Petter Solberg i en eneste kategori denne gangen.

Idrettsgalla Hamar OL-amfi  3. januar 2004Nå er det ikke bare bilsporten og Petter som er forbigått. Det har vært mye kritikk mot juryen siden nomineringene ble gjort kjent. Det er spesielt utøvere som hevder seg i store internasjonale idretter, som kanskje ikke er så store i Norge, og dessuten foregår uten at ski er involvert som ofte blir glemt. I kategorien Årets mannlige utøver er det for eksempel kun utøvere med ski eller snøbrett under bena som er nominerte. Her finner vi ikke syklisten Alexander Kristoff, som i fjor vant en rekke prestisjeritt og etapper i Tour de France. Her er heller ikke ishockeyspiller Mats Zuccarello, og her er heller ikke Petter Solberg.

Det er fem utøvere fra Sotsji-lekene som er nominert: Ole Einar Bjørndalen, Jørgen Graabak, Kjetil Jansrud, Ståle Sandbech og Emil Hegle Svendsen.

Sjakkspiller Magnus Carlsen er heller ikke nominert i denne kategorien. Norges Sjakkforbund er som kjent i likhet med bilsporten ikke en del Norges Idrettsforbund. Men Carlsen er nominert i Åpen klasse og Årets navn. Men Petter Solberg er ikke i noen av disse kategoriene heller.

Da VG-leserne kåret årets 100 beste idrettsutøvere i 2014, endte driftingfører Fredric Aasbø på en sterk andreplass. Ironisk nok på plassen bak hockeyspiller Mats Zuccarello, og på plassen foran Magnus Carlsen. Ingen av dem er funnet verdig en nominering til Årets mannlige idrettsutøver i 2014 under morgendagens Idrettsgalla.

Vi kan også glede oss over at Petter Solberg, Andreas Bakkerud, Dennis Olsen og Andreas Mikkelsen endte blant de 25 beste idrettsutøverne i Norge i 2014 da VG-leserne hadde sagt sitt. 20% av Norges 25 mest populære idrettsutøvere i fjor var altså bilsportsutøvere ifølge det norske folk.

Dette er så gledelig at vi faktisk kan heve oss over juryen for Idrettsgallaen, og heller hygge oss i vårt eget gode selskap i Letohallen i kveld. Det er der de mest populære er!

 

Om du ikke er der kan du følge det hele live på NBFs nett-TV: