Britisk gull til Røkland

Steve Røkland kjørte raskeste av alle med tohjulsdreven bil i helgens VM-rally, Rally Wales. Løpet inngikk også i det britiske mesterskapet, og der sikret økland seg mesterskapstittelen i samme klasse.

Kongsvinger-gutten, som er en del av Landslaget Team Norway, har i de to siste løpene BRC har hatt med seg meget rutinerte Dai Roberts i kartleserstolen. Guttene hadde en oppgave foran denne helgens VM runde i Wales, nemlig å sikre seieren i den Britiske Rallymesterskapet for juniorer, før løpet hadde han en ledelse på 19 poeng og målet var å sikre seieren gjerne alleredet på fredag.

 

Arrangøren av dette mesterskapet brukte den britiske VM-runden til å dekke to løp og derfor hadde de delt VM runden i to deler for å kompensere for et løp som ble avlyst tidligere i sesongen og for at man skulle kunne ha muligheten til å restarte om noe skulle skje og allikevel kunne hevde seg.

– Dette er vel noe av det vanskeligste jeg har vært med på i rally tror jeg sier Steve, planen var å prøve å vinne torsdag og fredag sammenlagt da dette teller som et løp i BRC for å sikre mesterskapet allerede da, vi ledet ganske bra men på fredagens nest siste etappe fikk vi en punktering på den lengste prøven denne dagen og dette kostet oss hele 1 minutt og 30 sekunder til den hardeste konkkurrenten i BRC forteller han.

Når marginen til slutt bare ble 29 sekunder opp til seieren viser jo det at Steve og Dai hadde et bra tempo. Med en andreplass var ikke mesterskapet sikret så spenningen var til å ta og føle på når lørdagen og søndagens etapper skulle kjøres, dette ble på en måte et ”nytt løp” for BRC deltagerne og fakta nå var enkel, Steve kunne vinne mesterskapet med å bli nummer tre eller bedre hvis hovedrivalen kom til mål som seierherre.

– Hade jeg klart å sikre mesterskapet allerede på fredag var planen å virkelig ”kline til” på de to siste dagene for å sammenligne mitt beste tempo med førerne i WRC3, dette kunne jeg ikke gjøre nå ettersom jeg måtte komme til mål så lenge min hardeste konkkurent fremdeles var med i løpet sier Steve.

 

Lørdag og Søndag skulle nærmest bli en parademars, men med de røffe forholdene som er i dette løpet var det kun å holde seg unna problemer som gjalt og samtidig håpe at man ikke støtte på tekniske problemer, Steve sin 208 har tidligere vist seg å være meget pålitelig men i rally kan det meste skje, både teamet og bilen bli presset til det ytterste og den ene av dagene kjørte de totalt rundt 60 mil og vari bilen i  ca  14 timer hvis man legger sammen transport og fartsetappene og det er vel på slike utholdenhetsprøver hans gode fysikk kommer til sin rett.

– Jeg følte jeg hade meget god kontroll på tempoet de to siste dagene, vi kjørte akkurat fort nok til å være foran og når vi hørte konkurrentene uttale at de pushet visste jeg at jeg kunne øke tempoet hvis det ble nødvendig, vi vant i alt 17 av 22 etapper i vår klasse så sakte gikk det jo ikke, bare akkurat fort nok sier den nybakte mesteren med et stort smil. Sammenlagt i VM løpet klarte Steve også å bli raskeste fører med 2wd, han slo dermed WRC3 førerne også samtidig som han ble nummer tre totalt av alle deltagerne inklusive 4wd i det Britiske mesterskapet sier han.

– Så vidt jeg vet er det ingen Nordmann som i «nyere» tid har vunnet dette mesterskapet, forrige gang det skjedde var når Bernt Kollevold vant i 1992 og 1993, jeg har fått sølv i dette mesterskapet to ganger tidligere så det er helt herlig å kunne kalle meg mester,  jeg må også få benytte anledningen til å takke alle som har støttet meg i år, sponsorer, samarbeidspartnere, mekanikere som stiller opp sent og tidlig og selvfølgelig mine nærmeste

Totalt i VM-løpet endte Røkland på en 27. plass av de 48 som fullførte.