Dekket bord for Solberg-sølv i Sør-Afrika

Bordet er dekket for Petter Solberg. I suksessesongens siste VM-runde i rallycross skiller kun ett poeng mellom den tredobbelte verdensmesteren Solberg og fjorårsmester Mattias Ekström i kampen om VM-sølvet i årets rallycross-VM.

 

Foran Table Mountain-panoramaet, et av verdens mest kjente landemerker, poserer Petter Solberg og Johan Kristoffersson i sine flunkende nye «Big Five»-kjøredresser, som er spesiallaget og en hyllest til Afrika og teamets to VM-gull denne sesongens. Kun én ting mangler for det Solberg-eide PSRX Volkswagen-teamet for å gjøre sesongen komplett: Å sikre Solberg individuell sølvmedalje i tidenes første afrikanske VM-runde i rallycross.

 

Kristoffersson har for lengst (tre runder før slutt) avgjort gullkampen etter en «fantasisesong» bestående av seks individuelle løpsseirer og et vell av rekorder. VM-gullet for team ble avgjort like rekordtidlig.

 

– Vi har én stor fight igjen denne sesongen; kampen om sølvet mot Ekström. Jeg leder med kun ett poeng. Her har vi en jobb å gjøre, og det er å gjøre absolutt alt vi kan for å vinne den duellen. Kun sølv er godt nok for meg. Etter Johans individuelle VM-gull og gull til teamet, er jeg nødt til å ta sølvet individuelt for å gjøre sesongen perfekt, sier Petter Solberg.

 

Seks uker er gått siden østfoldingen imponerte både seg selv og de fleste andre da han kjørte inn til fjerdeplass under forrige VM-runde i Tyskland. Det skjedde kun fem dager etter operasjon av et brukket krageben og med et brukket og et bristet ribben. Den eksepsjonelle innsatsen sørget for at han forsvarte ledelsen i sølvkampen.

 

– Fortsatt gjør det vondt i ribben, og jeg må teipe den opp før kjøring. Men jeg tror ikke det kommer til å hemme meg spesielt. Det er kun om nettene at jeg sliter litt. Jeg er veldig tent og optimistisk før løpet, forteller Petter Solberg.

 

Afrika er en viktig del av Petters historie.

 

– Jeg debuterte som fabrikkfører i rally-VM på det afrikanske kontinentet. Det skjedde i 1999 og var i Kenya, litt lenger nord enn Sør-Afrika, men det er en fantastisk del av verden; naturen, menneskene, utsikten.

 

Med gullet i lomma for lengst, er Johan Kristoffersson (nesten) like opptatt av sølvkampen.

 

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe Petter og teamet. Det er viktig for meg å gjøre gjengjeld for all hjelp jeg har fått av teamet og spesielt Petter denne sesongen. Uten han og PSRX Volkswagen Sweden-teamet, er det på langt nær sikkert at jeg hadde stått her som verdensmester, sier Kristoffersson.

 

– Jeg hadde stolpe-ut i forrige VM-runde (i Tyskland), og det har jeg forberedt meg grundig på å revansjere. Man er aldri bedre enn sitt siste løp, og jeg er innstilt på å avslutte en fantastisk sesong på en verdig måte. Jeg er verdensmester allerede, så jeg kjører uten press og skal nyte hvert eneste sekund.

 

Sesongens siste VM-runde kjøres lørdag og søndag. Tidsforskjellen til Sør-Afrika er kun 1 time (+1). Løpet sendes LIVE på NRK  søndag (NRK1 kl 13-14, og NRK2 kl 14-15).

 

Hva? Når?
Qualifying 1/2: Lørdag kl 1200/1440
Qualifying 3/4: Søndag kl 0900/1100
Semi-finals/Final: Søndag kl 1400

VM-stillingen sammenlagt (etter 11 av 12 løp):

1) Johan Kristoffersson, Sverige (PSRX Volkswagen Polo GTI) 286

2) Petter Solberg, Norge (PSRX Volkswagen Polo GTI) 234

3) Mattias Ekström, Sverige (Audi S1) 233

4) Sebastien Loeb, Frankrike (Peugeot 208) 204

5) Andreas Bakkerud, Norge (Ford Focus RS) 179

6) Timmy Hansen, Sverige (Peugeot 208) 175

 

Teammesterskapet:

1) PSRX Volkswagen Sweden 496

2) Team Peugeot-Hansen 379

3) EKS 351

4) Hoonigan Racing Division 280

5) MJP Racing Team Austria 194

6) STARD 162

 

Fotobyline: Christian Gustafsson.