Dramatisk for Mikkelsen

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2015 - WRC Rally Sweden
Det ble dramatikk til siste slutt da Andreas Mikkelsen kjørte inn til tredjeplass under Rally Sweden. – Jeg ga alt, men dessverre gjorde jeg en liten feil på den siste etappen som kostet meg seieren, sier nordmannen.

Det er sjeldent vi opplever så spennende VM-runder i rally som det vi gjorde i Sverige denne helgen. Andreas Mikkelsen og hans kartleser Ola Fløene spilte en av hovedrollene. I sin Volkswagen Polo R WRC kjempet de med teamkamerat og regjerende verdensmester Sebastien Ogier til siste mellomtid på den avsluttende etappen. De norske gutta sørget for at de mange titusener av tilskuere i skogen fikk full valuta for pengene. Før den siste fartsetappen ledet Andreas med tre sekunder på Ogier, mens Thierry Neuville lå på tredjeplass bare 4,6 sekunder bak. Ganske utrolig etter nesten tre timer og 300 kilometer i bilen. Alle tre i tet sa at de kjørte for seier før den avsluttende etappen. Og det gjorde de til gangs. Først kjørte Neuville inn til bestetid og sa han hadde tatt stor risiko, før Ogier fulgte opp med å overta ledelsen. Men nesten samtidig som franskmannen kjørte i mål, kom Andreas Mikkelsen for fort inn i en venstresving, og havnet i brøyta. Tilskuere hjalp de norske gutta på veien igjen, men med et tidstap på over 40 sekunder var de ute av seierskampen. Tredjeplassen var imidlertid aldri truet, for ned til fjerdeplass var det nesten to minutter.

– Jeg sparte ikke på noe, og gjorde en feil som ble svært kostbar. Men sånn er rally, sier 25-åring, som har lov til å kjenne litt på skuffelsen etter målgang – selv om tredjeplass er et godt resultat.

Siste mellomtid viste nemlig at Andreas lå an til å vinne sin første VM-runde. Han lå bare noen tideler bak Ogier på etappen, og hadde råd til å tape tre sekunder.

– Det var aldri snakk om å ta det rolig og safe. For meg var det alt eller ingenting. Jeg visste at det gjaldt for Seb (Ogier) og Thierry (Neuville) også, slår han fast.

Gjennom hele helga har den norske Volkswagen Motorsport-føreren ligget helt i toppen og ledet store deler av løpet. Han tar med seg mye lærdom hjem fra den svenske VM-runden.

– Det har vært et vanvittig morsomt rally. Fra første meter har det vært spenning. For meg har det vært en ny erfaring å ligge i tet og forsvare ledelsen. Jeg har lært mye, og er alt i alt fornøyd med kjøringen. På den siste etappen var det flat out. Når en kjører helt på grensen og er villig til å ta risiko, er det fort gjort å gjøre en liten feil. Men jeg kommer tilbake og skal være med å kjempe om seieren igjen. Det garanterer jeg, sier Andreas, som har fått en meget god start på sesongen med to tredjeplasser.

– Med tanke på VM var det viktig at jeg fullførte løpet og kjørte inn til tredjeplass. Å komme på pallen er jeg i utgangspunktet fornøyd med. Etter to pallplasser på de to første VM-rundene, har jeg fått en god start på sesongen. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen, sier Andreas, som tok VM-bronse sammenlagt i fjor. Neste VM-runde er i Mexico 5. – 8. mars.

 

Rally Sweden sammenlagt etter 22 av 22 etapper:

 1. Ogier, Frankrike (Volkswagen)                2:55:30.5
 2. Neuville, Belgia (Hyundai)                       +6.4
 3. ANDREAS MIKKELSEN (Volkswagen)    +39.8
 4. Tanak, Estland (Ford)                              +2:26.0
 5. Paddon, New Zealand ((Hyundai)          +3:31.5
 6. Evans, Storbritannia (Ford)                    +3:53.0
 7. Meeke, Storbritannia        (Citröen)        +4:05.8
 8. Prokop, Tsjekkia (Ford)                            +4:26.0
 9. Protasov, Ukraina (Ford)                         +5:32.2
 10. Østberg, Norge (Citröen)                       +6:50.9
 11. Abbring, Nederland (Hyundai)                         +7:55.6
 12. Latvala, Finland (Volkswagen)              +9:11.9
 13. Solberg, Norge (Ford)                            +9:32.7
 14. Ketomaa, Finland (Ford)                       +9:36.9
 15. Brynildsen, Norge (Ford)                       +10:09.5

VM-stillingen førere

 1. Sébastien Ogier 53 poeng
  2. Thierry Neuville 30
  3. Andreas Mikkelsen 30
  4. Jari-Matti Latvala 19
  5. Mads Østberg 14
  6. Elfyn Evans 14
  7. Ott Tanak 12
  8. Hayden Paddon 10
  9. Kris Meeke 10
  10. Dani Sordo 8

VM-stilling team

1. Volkswagen Motorsport 68 poeng
2. Hyundai Motorsport 55
3. M-Sport World Rally Team 32
4. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 20
5. Volkswagen Motorsport II 15