Drømmestart på EM-sesongen

O_C_Veiby_15_BEL
Ole Christian Veiby viste bokstavelig talt muskler i EM-åpningen i rallycross. 18-åringen ledet finalen da han ble påkjørt og fikk ødelagt servostyringen, men klarte likevel å kjøre inn til en sterk andreplass.

– Jeg er ganske sikker på at jeg hadde vunnet om jeg ikke hadde blitt påkjørt. Å kjøre nesten fem runder uten servostyring er brutalt for armene. Dette er noe helt annet enn å kjøre uten servo på en personbil. Jeg fikk riktignok betalt for alle timene i styrkerommet i vinter, men nå er bare å reise hjem for å trene underarmene enda mer så jeg klarer det bedre neste gang. Jeg tror ikke jeg har vært så sliten etter et løp før, sier en blid, men veldig sliten Ole Christian Veiby.

Det var i en hårnålsving på den andre av seks finalerunder at han ble påkjørt av Jérôme Grosset-Janin. Franskmannen ødela servostyringen på ungguttens Volkswagen Polo RX Supercar, og med nesten fem runder igjen til mål, hadde Ole en nærmest umulig oppgave med tanke på å vinne.

– Veldig bittert at det skjedde, men dette er en del av rallycrossen. Jeg sa på forhånd at hvis jeg kom til finalen, så kunne alt skje, sier Ole, som er veldig fornøyd med sesongens første av fem EM-runder. EM arrangeres sammen med fem av VM-rundene, og EM- og VM-førerne kjører mot hverandre i kvalifiseringsheatene. Semfinalene og finalen kjører de imidlertid hver for seg. Og Kongsvinger-gutten viste at han også kan hamle opp med VM-førerne. I den første av fire innledende omganger var han fjerde raskest. I den andre omgangen ble han påkjørt og tapte mye tid på den påfølgende snurringen. I tredje omgang slo han imidlertid tilbake og vant heatet med en tid som holdt til femteplass i den nest siste omgangen. I den avsluttende omgangen hadde han tekniske problemer og havnet et stykke ned på lista. – Utrolig moro å vise at jeg også kan matche tempoet til de beste førerne i verden, sier han.

Han var fjerde beste EM-fører etter de innledende omgangene, og var klar for semifinalen. Der kom han ut som nummer to, og kontrollerte inn til finaleplass.

– I finalen hadde jeg en kanonstart. Jeg kjørte taktisk meget bra, og klemte meg forbi to biler i den første svingen. Dermed var jeg i tet, og følte jeg hadde kontroll helt til jeg ble påkjørt. Selv om det ble slitsomt å fullføre finalen, var aldri andreplassen truet, forteller han.

Målet før sesongen var EM-medalje sammenlagt, og etter EM-åpningen i Mittet ligger han på andreplass.

– Dette er en veldig godt start på sesongen. Alle de fem EM-rundene teller i sammendraget, og derfor er det viktig å få meg seg poeng i fra alle løpene. Det jeg er mest fornøyd med i helgen er tempoet jeg har hatt i kjøringen, sier Ole, som ønsker å dele æren for de gode resultatene med resten av teamet i KMS Motorsport.

– De har gjort en fantastisk jobb med bilen, og har nærmest jobbet natt og dag for å få den klar. Først på tirsdag var den klar til en liten test i Høljes, og derfra bar det rett til Belgia. Uten den knallharde jobbingen til mekanikerne, hadde vi ikke lykkes, sier han.

Neste EM-runde arrangeres i Estering i Tyskland. Men allerede til uka vil Ole Christian være på farten igjen. Da deltar han i VM-runden i rally i Portugal og klar for å kjøre sesongens andre runde i junior-VM.

 

FIA European Rallycross Championship

  1. 15.-17. mai, Mettet, Belgia
  2. 19.-21. juni, Estering, Tyskland
  3. 21.-23. august, Hell, Norge
  4. 18.-20. september, Barcelona, Spania
  5. 16.-18. oktober, Franciacorta, Italia