Elektrisk crosskart utviklet i Norge

Det vil bli en aldri så liten verdenspremiere på Lånkebanen på fredag. Da presenteres verdens første elektrisk drevne crosskart under betegnelsen E-cross.

Det er foreløpig laget to eksemplarer av prototypen som allerede er godt testet ut i Norge. Den er tenkt til bruk for aldersgruppen 6-12 år. Under denne ukens FIA Sport Conference i Manila benyttet NBFs generalsekretær Hallgeir Raknerud muligheten til å informere nøkkelpersoner i internasjonal bilsport om prosjektet.

-Det er stort fokus på elektrisk bilsport for tiden. I Manilla var det demonstrasjon av elektrisk drevne karter, E-kart, og som kjent blir Rallycross-VM elektrisk fra 2020. Crosskart er i likhet med rallycross nærmest perfekt for el-motor på grunn av sine korte heat, som gjør at man ikke har behov for mye strøm, sier Hallgeir Raknerud.

President i FIAs Offroad Commision Olah Gvyarafs ble presentert for norskprodusert el-crosskart av NBFs generalsekretær Hallgeir Raknerud i Manila.

I Manila informerte han blant andre FIAs visepresident Graham Stoker om prosjektet. Også  president i FIAs Offroad Commision, Olah Gvyarfas. Det er denne commision, som også håndterer rallycross, som har ansvar for CrossCar. Her har vi også et norsk medlem i Trond Bakkom. FIAs konsulent Carlos Abella, som har vært sentral i FIAs arbeid med å utvikle CrossCar, var også svært interessert i E-Cross.

-De var alle begeistret over å høre om planene, men det er klart at dersom dette skal bli en internasjonal satsing så må man satse på CrossCar, som er en noe mer avansert form for crosskart, med noe sterkere og mer kostbart chassis. Etter hva vi erfarer er personene bak E-Cross i gang med planleggingen av produksjon av en CrossCar med elmotor også. Jeg snakket med to produsenter av CrossCar-chassis i Manila også, og de var også svært nysgjerrige på det norske prosjektet.

I tillegg til at det er mye fokus på eldrevne biler i internasjonal bilsport for tiden, alt fra FormulaE til Rallycross, så er det også stor interesse og store forventninger til CrossCar og rallycross.

-Jeg har aldri vært på en FIA-konferanse der det har vært snakket så mye om rallycross. Det er en utrolig interesse rundt denne norske paradegrenen for tiden. Og CrossCar ser man på som den naturlige rekruttgrenen til både rallycross og rally i fremtiden, så elektrisk CrossCar har nok absolutt en fremtid, sier Hallgeir Raknerud.

Junior CrossCar produsert etter FIAs spesifikasjoner.

Det er foreløpig en del hemmelighold rundt det norske E-Cross-prosjektet. Detaljene vil bli presentert på fredag.