En riktig God Jul!

Vi er i ferd med å legge annerledes-året 2020 bak oss, og vi står foran det som for mange blir en annerledes julefeiring.

På tampen av det som fremstår som norsk bilsports mest utfordrende år noensinne gjør man seg noen refleksjoner, og ikke minst føler man en enorm takknemlighet overfor alle de som har gjort det beste ut av situasjonen. Tusen takk for den måten dere har taklet de siste ni månedene.

Det som begynte med et problem i Kina på nyåret skulle vise seg å prege vår hverdag til de grader også i Europa og Norge.
Da regjeringen innførte de strengeste tiltak i forhold til restriksjoner i fredstid 12. mars, forstod vi alle dette var virkelig alvor. Blant annet ble det innført totalt forbud mot idrettsaktiviteter.

Nå gikk det ikke lang tid før det begynte å komme noen lettelser. Myndigheten fikk mer oversikt over pandemien, og allerede 3. april kunne vi publisere retningslinjer for treningsaktivitet i begrenset omfang. Disse lagde vi innenfor det rammeverket helsemyndighetene hadde satt og i et nært og godt samarbeid med Motorsportforbundet. Vi utarbeidet også retningslinjer for hvordan vi kunne avvikle enkelte kurs på en trygg måte.
KNA Varna var den klubben som var tidligst ute med treningsaktivitet i løpet av 2020 har klubben hatt mer enn 2.500 innsjekkinger på sine mange treninger. Man kan trygt si at det aldri har vært trent mer enn i år i norsk bilsport.

 

Fra 7. mai ble det tillatt å avholde konkurranser igjen, selv om man maksimalt kunne samle 50 mennesker. Etter hvert kunne man samle 200, og vi fikk tross alt avviklet en rekke løp, over 170 totalt.

Med en imponerende langspurt på høsten fikk vi avviklet Norgesmesterskap i både drifting, autoslalåm, dragrace, crosskart, shortcar, racing, rallycross og bakkeløp.
Rally-NM strekker seg over hele året, og der var to runder unnagjort før pandemien utbrøt mens en runde dessverre var avlyst på grunn av mildvær. Kun en runde ble avlyst på grunn av Korona-situasjonen, og med flere deltagere i siste NM-runde i år enn i fjor kan man trygt si at lysten på å kjøre er på topp.

Det er også avviklet norgescuper i flere offroad-disipliner som Biltrial og terrengtouring.

Selvfølgelig har ikke mesterskapene vært slik vi hadde planlagt og håpet på, men vi har til tross utfordringene gjennomført med god stilkarakter.

Dette har vi fått til takket være kreativitet og stor tilpasningsdyktighet fra hele Norsk Bilsport. I seksjonene har man jobbet hardt med tilpasning og retningslinjer innenfor det rammeverket Covind-19-forskriften gir. Arrangørklubbene, og utøverne har tilpasset seg situasjonen og hatt en positiv tilnærming til det hele. Og de viktigste av alle, de frivillige funksjonærene har stilt opp. Vi må forvente og akseptere at det er en del av oss som ikke ønsker å stille opp i den situasjonen vi har vært i. Enkelte føler seg tryggest hjemme i sin egen stue. Men det er imponerende mange som har fortsatt å gi av sin fritid og lagt ned stor innsats for sine klubber og vår sport.

Så er det selvfølgelig mange løp som ble avlyst. Blant dem VM-runden i rallycross på Lånkebanen i Stjørdal. Alle kan tenke seg hvilken enorm nedtur det var for alle dem som legger ned stor innsats i forberedelsene av et slikt stort arrangement.

Bilcrossen er den grenen som har lidd mest i år. Det har vært umulig å få de til de store arrangementene med de begrensninger det har vært på antall mennesker man kan samle. Dette har også stor innvirkningen på økonomien i hele norsk bilsport.

Nå står vi foran et nytt år, og dessverre må vi planlegge innenfor de samme restriksjoner vi har ved utgangen av 2020. Hvor lenge vi må leve med restriksjoner er mye opp til oss selv. Norsk bilsport som alle andre vil være tjent med å følge strenge restriksjoner slik at vi unngår å bidra til mulig smittespredning også de kommende månedene. Husk at desto raskere vi får bekjempet pandemien, jo raskere vil vi være tilbake til en «normal» hverdag.

Jeg er stolt av den måten alle aktørene i sporten vår har bidratt så langt. Vi har ikke hatt noen tilfeller med smitteutbrudd, og vi har fått gode tilbakemeldinger på vår virksomhet fra helsemyndighetene. Slik håper og tror jeg vi skal fortsette i tiden som kommer. Vi er best sammen, og sammen skal vi komme ut av pandemien og tilbake til vårt vante høye og gode aktivitetsnivå med tilbud til alle.

Igjen, tusen takk til alle aktører for den innsatsen dere har lagt ned i et spesielt år. Vask hender, hold avstand, bruk munnbind og ta vare på hverandre også i tiden som kommer.

Jeg ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt, og etter hvert Korona-fritt, Nytt År.

Hallgeir Raknerud
Generalsekretær