Endelig vant Anders Rally Sørland

Anders Pettit Grøndal har totalvunnet de fleste rally i Norge og flere rally er vunnet mange ganger. Men ett rally har manglet. Rally Sørland, helt til lørdagens utgave av NM-løpet.

 

Løpet Anders aller helst ville vinne, ettersom farfar Nils Fredrik Grøndal vant totalt i 1956, 1957 og 1958. Anders har tatt mange klasseseiere og den første kom alt i debuten på grus 18 år gammel i 2003 i gr N Subaru. Men totalseier har manglet. De siste 4 årene har det blitt 2.plasser totalt. Han hadde ledet løpet ti ganger, men ikke lykkes med å ta totalseieren.

 

I år var siste sjanse til jubileum da det var nøyaktig 60 år siden farfar vant.

 

Anders og kartleser Roger Eilertsen stilte som vanlig opp i teamets Ford Fiesta R5 Valvoline. Nå ville Anders vinne og gutta la ned mye i forberedelser i forkant av løpet. Det var 72 biler til start og 8 biler i den råeste R5 klassen som er de raskeste bilene i NM.

 

Anders og Roger gikk tøft ut og på den første fartsetappen og slo hjemmefavoritten og tidligere Norgesmester Søren Snartemo med hele 9.6 sekunder. Snartemo hadde leid inn en Skoda Fabia R5 fra verdensmester Pontus Tiedemann til løpet. Snartemo slo tilbake og tok igjen 1.7 sekund på andre fartsetappe, men derfra og inn hadde Anders og Roger full kontroll og vant alle fartsetappene inne i skogene på Sørlandet. Inn til service etter 6 fartsetapper hadde de nesten ett og et halvt minutts ledelse.

 

Også etter service vant gutta den siste fartsprøven i skogen og kunne safe inn seieren på publikumsetappen på Sørlandet Travpark foran tusenvis av tilskuere. Seiersmarginen ble etter hvert hele 1.33,6.

 

Med denne seieren trygget Anders og Roger NM ledelsen ytterligere, men det er ikke avgjort selv om det ser lovende ut.

 

Av andre lokale førere tok Tom Kristian Lien i VW Kitcar seieren i klasse 11 for nasjonale biler og en sterk 7.plass totalt. Suksess også for Ola Fredriksen som rattet sin Volvo inn til annenplass i klasse 10 og en 11,plass totalt.

 

Som vanlig krevde veiene på Sørlandet mange ekvipasjer og hele 29 biler kom ikke til mål.

 

Neste NM runde er Aurskog-Høland Rally den 2.juni.

 

Komplette resultater: http://rallysorland.no/res/

 

Foto: OAFOTO.net