Erna Solberg åpnet KNA Raceway

Søndag ettermiddag foretok Statsminister Erna Solberg den offisielle åpningen av KNA Raceway – Motorcenter Norway. I løpet av en times seanse fikk Statsministeren en omvisning på anlegget i tillegg til at Solberg fikk oppleve asfaltbanen på nært hold ved at hun fikk være med og kjøre noen runder.

På toppen av et fjell i Sokndal i Rogaland, omtrent midt mellom Stavanger og Kristiansand, er omsider drømmen om et komplett motorsportanlegg på Sokndals tak blitt en realitet.

-Dette er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier Hans Arve Pedersen, styreleder i KNA Raceway, og tidligere leder i KNA Sokndal som har drevet prosjektet fremover, med god hjelp fra flere ildsjeler og andre de siste årene. Allerede første helgen i juli ble det kjørt NM-runde i racing på anlegget, mens den offisielle åpningen altså ble foretatt av Statsministeren nå på søndag.

I åpningsseremonien var også KNAs president Geir A. Mo, KNA Raceways styreleder Hans Arve Pedersen og ordfører Jonas A. Sayed (KrF) aktive. Ordføreren understreket hvilken betydning banen har for lokalsamfunnet i Sokndal/Rogaland

KNA Raceway er Vestlandets første regionale motorsportanlegg og består av et flerbruksanlegg med asfaltbane, motocrosshall, offroadløype og enduroløype. Asfaltbanen er 2324 meter lang, har 14 svinger og en høydeforskjell på 24 meter og kan brukes til både konkurranser, trening, hobbykjøring, brukes som treffarena og utstilling, kjøreopplæring og sykkelkonkurranser og lignende. Samlet skal over 130 millioner kroner investeres i anlegget i form av spillemidler dugnadsinnsats og privat finansiering.

Statsministerens tale ved åpningen av KNA Raceway

Kjære alle sammen, gratulerer med dagen! Jeg har gledet meg til å komme hit. Både fordi jeg liker litt fart og spenning. Og spesielt fordi jeg er imponert over det dere har fått til her – i spektakulære omgivelser.

I snart 20 år har ideen om en asfaltbane i Sokndal eksistert.
Og det finnes jo mange gode ideer der ute som det aldri blir noe av. Men dere klarte å gjennomføre.

Og dere har bygget det første store baneanlegget i denne delen av landet.

Jeg er sikker på at KNA Raceway vil bidra positivt til å gi barn, ungdom og voksne et unikt tilbud – enten aktivitetene foregår på to eller fire hjul.

Også det lokale næringslivet vil nyte godt av dette anlegget.

For regjeringen er det viktig at motorsporten foregår i trygge rammer. Det har dere lagt godt til rette for her.

Det er også viktig å ha miljøløsninger på plass, sånn at for eksempel mikroplasten blir håndtert.

Også dette forstår jeg at dere har jobbet godt med.

KNA Raceway kommer til å bli en herlig boltreplass for ulike motorsportgrener. Anlegget er et løft for norsk motorsport, og jeg gleder meg til å teste de 14 svingene på asfaltbanen.

Det er mange som har bidratt til at planene om en asfaltbane i Sokndal lot seg realisere.

Her er det mange som har spilt på lag.
Og det er mange som fortjener en takk.

Jeg vil spesielt trekke frem alle ildsjelene som har drevet frem prosjektet. Og alle som har jobbet frivillig for å få dette til.

Uten dere hadde ikke dette gått.

Det er en imponerende frivillig innsats i små og store samfunn her i landet. Det er en unik verdi som vi skal ta godt vare på.

Tusen takk til alle dere som har bidratt.
Jeg syns dere fortjener en applaus.

Da har vi kommet til det høytidelige øyeblikket Men før det skjer er det en glede å få klippe snoren.

Med dette erklærer jeg KNA Raceway for offisielt åpnet!