Et år for historiebøkene

Vi er i ferd med å legge nok et år bak oss. Julefeiring, romjulsrally og nyttårsraketter er det som gjenstår av året som ikke kan betegnes som annet enn fantastisk. Et år for historiebøkene til Norsk Bilsport.

Det har vært en sammenhengende glede å arbeide med Norsk Bilsport siden vi kom oss ut av pandemien og tilbake til hverdagen for fullt. Det har vært en opptur, med både gode sportslige resultater på internasjonalt nivå og en stadig større bredde her hjemme. Selv i 2023, året da mange har merket både høye strømpriser, generell stor prisøkning på blant annet matvarer og ikke minst økte renteutgifter, opplever vi økende aktivitet i Norsk Bilsport.

Det har vært en økning i antall lisenser på 3,5%. Ingen enorm økning, men når vi vet at en rekke andre idretter sliter med å holde aktivitetsnivået oppe og at mange merker mindre oppslutning, er det utrolig gledelig.

Det legges ned et enormt arbeid ute i våre mange klubber, landet rundt. Det skapes aktivitet og oppslutning om tradisjonelle grener og klasser. Bilcross for eksempel har hatt økning i antall lisenser i år. Et lavterskeltilbud som stadig er like populært etter 42 år med minimale endringer.
Heldigvis er det også nye ideer som settes ut i livet. Den siste måten å ha det morsomt med bil på er garantert ikke blitt oppfunnet ennå.
I år har det vært utrolig å se etableringen av den nye racingserien for gateregistrerte biler, FunSport. Skal vi fortsette å vokse med flere medlemmer i klubbene våre, større aktivitet på banene og flere lisensierte utøvere er det nettopp lavterskeltilbud der man gjerne kan bruke sin gatebil som blir viktig fremover. Det er trenden i mange andre europeiske land også. I Storbritannia har de sitt konsept Street Cars, og det er nettopp der britisk bilsport vokser. Da Europas mange bilsportforbund nylig fikk presentert FunSport som det nye norske alternativet, vakte det begeistring. Det blir garantert racingserier som FunSport flere steder i Europa de kommende årene.

Men vi skal ikke stoppe med FunSport.  Går du rundt med en ide om en helt ny måte å ha det moro med bil på, så nøl ikke med å dele dine tanker for å ta det nettopp fra en ide og ut på banen. Ta kontakt med en av våre klubber eller NBF. Kanskje nettopp du har en ide som flere ønsker å bli en del av. Husk at vi skal sammen framover.

Så skal vi selvfølgelig fortsatt ha fokus på de tradisjonsrike grenene der vi har suksess. Vi skal fortsatt satse på talentutvikling og Team Norway, slik at får verdensmestere som Julie Nataas, Andreas Mikkelsen og Torstein Eriksen også i fremtiden. Vi skal fortsatt ha gode nasjonale mesterskap i en rekke grener. Gode utøvere er alltid en god inspirasjon og motivasjon for alle oss andre, og derfor også viktig i utviklingen av bredden i sporten.

 

Bilsportkonferansen
Etter en sesong med en rekke løp, mesterskap, cuper og stor aktivitet har vi i løpet av høsten avviklet Bilsportkonferanse med stor deltakelse. Stort engasjement var det også og slike møteplasser er viktig når vi skal drøfte hvordan vi skal komme oss videre – sammen framover.

Det er mange meninger om hvordan man skal utvikle sporten vår, som faktisk består av ikke mindre enn 18 grener, og en rekke klasser der man kan delta fra vugge til grav. Det er et enormt mangfold i bilsporten, og da vil det selvfølgelig heller ikke være mulig at alle er 100 prosent tilfreds med regler til enhver tid. Men det er viktig at vi respekterer hverandre. At vi respekterer de som er satt til den tunge jobben det er å forvalte sporten i en av NBFs seksjoner. De som stiller opp og arrangerer løp og de som stiller opp i juryer og andre viktige funksjoner. De tar en for laget – gjør det for fellesskapet. For at alle skal kunne dyrke sin bilsporthobby. De fortjener ros og honnør.

Vi er heldigvis ikke veldig plaget i Norsk Bilsport, men det er ikke tvil om at bakdelen med sosiale medier dessverre en del helt urimelig og unødvendig kommentarer som ikke hører hjemme i et fellesskap. Det internasjonale forbundet FIA har tatt initiativ til en kampanje for å komme netthets til livs, og andre store idrettsorganisasjoner har blitt med. Unites against online abuse United Against Online Abuse – United Against Online Abuse
Dessverre har vi til og med opplevd drapstrusler fremsatt på sosiale medier i sporten vår i andre land. Slikt er ingen tjent med. Vi er i samme båt, og vi må holde sammen. Det kan ikke på noen måte tolereres trakassering og trusler på sosiale medier eller i andre forum.

Bilsportgalla
Vi har nylig hatt vår årlige Bilsportgalla, igjen med rekorddeltakelse. Det er ganske utrolig at vi er nærmere 900 personer som møtes for å hylle hverandre og Norsk Bilsport på denne måten. Det viser et samhold og en glede over både egne og andres triumfer gjennom sesongen. Fos oss som arbeider med dette til daglig er en slik kveld rett og slett påfyll av energi. Bilsportfamilien er en god familie der vi alle har vår plass enten det er som fører, mekaniker, funksjonær, vaffelsteker, parkeringsvakt eller hva det måtte være. Alle er like viktige når vi skal sammen framover.

 

Vi er rundt 100.000 personer som har en aktiv rolle i Norsk Bilsport og vi har ett mål: Sammen Framover.
Jeg ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt Nytt År med denne lille julefilmen

 

 

Hallgeir Raknerud
Generalsekretær
Norges Bilsportforbund