Even Wiger ny miljøsjef i FIA Institute

ew-2010.jpgEven Wiger har fått toppstillingen som internasjonal miljøsjef i FIA Institute, en del av det Internasjonale Bilsportforbundet, FIA . Organisasjonen er blant annet ansvarlig for rally-VM og Formel 1. Mye av Wigers jobb får kontoradresse på Kongsvinger.

Even Wiger har tatt et nytt sprang i karrieren, og hedmarkingen er nå helt i toppen av internasjonal sport. Denne uken ble Wiger utnevnt til direktør for miljøsatsingen i det internasjonale bilsportforbundet FIA og gjennom det skal han bidra til en større miljøbevissthet i FIA-tilknyttede nasjonale forbund, motorklubber og arrangører av alt fra Formel 1 til de minste billøp.
– En nordmann i denne toppstillingen i FIA er en klar anerkjennelse av måten vi har tenkt miljø på i norsk motorsport, sier han.
Wigers offisielle nye tittel er Director of Sustainability, på norsk miljødirektør, og stillingen er knyttet til FIA Institute, FIAs spesialavdeling for forskning og utvikling, med kontorer i London og Paris. En god del av arbeidet vil foregå med base i Kongsvinger, og han vil fortsette samarbeidet med Trafikksenteret, Hedmark Fylke, Eidsiva og andre prosjekter i Glåmdalsregionen.

Motorsport som miljømulighet
Even Wiger var mannen som fikk rally-VM til Norge og han var daglig leder for Rally Norway. Allerede i dette arbeidet ivret han for å bringe miljøtankegangen inn i motorsporten, noe som blant annet gjorde Rally Norway til det første store miljøsertifiserte internasjonale mesterskapet i Norge noensinne.
– At Rally Norway og den norske VM-runden i det hele tatt kom i stand, var et resultat av at vi var mange nok som så muligheter i stedet for problemer. Slik er det også med motor og miljø. Motorsporten er en pådriver for utvikling som også kommer vanlige biler til gode. Nå starter FIA en enda større satsing på miljø i dette arbeidet, og da sender han takketanker til lokale og regionale støttespillere.
Even Wiger har lang erfaring med både motor og miljø. Før han ble heltidsengasjert i Rally Norway, var han overalt der bil og ny teknologi ble presentert. Han vokste opp med rallybrødre på Svullrya, Grue Finnskog. I den sivile jobben i næringslivet gjennomførte han blant annet ISO-miljøsertifiseringen av Contiga. Han har ledet miljøarbeidet i Norges Bilsportforbund, vært miljøkonsulent for Vålerbanen og offshore-VM i Arendal, og deltatt i oppstarten av miljøarbeidet i Norges Idrettsforbund. Han har utviklet konseptet «Green Valley» i Glåmdalsregionen, og vært involvert i 2009 og 2010 års gjennomføring av verdens lengste elbilrally fra Oslo til Stavanger.

Utviklingsmotor
I den nye stillingen som miljødirektør i FIA skal Wiger utvikle miljøstandarder for nasjonale og internasjonale motororganisasjoner, nasjonale og internasjonale mesterskap, og arenaer som Formel 1-baner. Han skal også være en pådriver for å få miljøsertifiseringer gjennomført.
– I ånden fra Rally Norway ser jeg på miljøutfordringene som muligheter til å finne nye løsninger som i første omgang også gjør denne sporten mer miljøvennlig. FIA er stort, de har den innflytelsen og de ressursene som skal til for å få verdens smarteste ingeniører til å utvikle nye miljøløsninger slik de tidligere har gjort med all annen bilteknologi, sier Even Wiger, nyutnevnt miljødirektør i FIA Institute.