Få sekunder fra finsk triumf

O_C_Veiby_16_SF_feb
Et nytt og lærerikt finsk løp kunne fort endt opp i en sjokkseier for Ole Christian Veiby og Jonas Andersson.

 

Etter en svært god VM-runde i Sverige, fortsetter Ole Christian Veiby «opplæringen» i en firehjulsdreven Skoda Fabia R5 ved å delta i to finske mesterskapsrunder denne vinteren.

 

Første forsøk var nå i helgen i Vaakuna Ralli, hvor 19-åringen fra Kongsvinger til slutt endte på en imponerende 2. plass. Finland er kjent for å utvikle svært dyktige sjåfører, og spesielt på lynraske finske veier er finnene ofte uslåelige på hjemmebane.

 

Men Veiby endte bare 2,3 sekunder bak vinneren Juha Salo, som forøvrig har en rekke VM-runder bak seg gjennom karrieren.

– Det har vært et svært lærerikt rally. Disse veiene har en helt annen karakter enn vi er vant til fra Norge. Veiene liknet veldig på de du ser i VM-runden, forteller Ole Christian Veiby.

 

Først og fremst var han svært fornøyd med egen kjøring og egen utvikling sammen med kartleser Jonas Andersson, som steppet inn i Stig Rune Skjærmoens fravær. Men følelsene var noe blandet da han til slutt kunne registere at differansen kun var 2,3 sekunder bak rutinerte Salo etter 57 minutters kjøring.

– Det var plutselig litt bittert, egentlig. Jeg vet så godt hvor jeg kunne hentet de sekundene, erkjenner 19-åringen, som likevel understreker at han er svært fornøyd med egen innsats og 2. plass denne helgen.

 

For på ukjente veier, og gjennom en uvant veikarakter, åpnet han på sikkert vis uten å ta unødige sjanser. Det var krevende å lage noter på lynraske veier og blinde krøn han ikke helt vet hvordan bilen vil oppføre seg på.

– Når du har 170 kilometer i timen og kakker litt på bremsen, så forsvinner sekundene fort. Man må ha mye erfaring for å vite hvor du kan holde fullt og hvor du må holde igjen. Dette lærte vi mye av gjennom helgen, sier Veiby.

 

Men – med erfaring kom også tidene, noe de merket allerede underveis i løpet. Etter å ha tapt jevnt og trutt til de rutinerte finnene gjennom løpet, satte Veiby og Andersson opp tempoet de to siste etappene. Da gjenstod det 20 sekunder til Salo. Som nevnt skilte det kun 2,3 sekunder til mål, hvilket betyr at Ole Christian kjørte inn hele 17,7 sekunder på to etapper.

– Farta kom litt av seg sjøl, så jeg ble litt forbauset over at jeg tok inn så mye. Men det er en spesiell følelse å ha over 130 kilometer i timen i snitt på en etappe på tre mil, sier han.

 

Neste løp i det finske mesterskapet er Tahko SM-Ralli 11. og 12. mars. Etter å ha sanket mil med kjappe og luftige, finske vinterveier, har Veiby ambisjonene klare:

 

– Da skal disse finnene virkelig få smake. Jeg tror de har fått litt å tenke på nå til neste løp, og hvis de blir litt stresset så er det ikke umulig at vi kan kjempe om seieren, sier Veiby ambisiøst.