Fantastisk NM-avslutning i Rallycross

Det var spenning til siste slutt i nær sagt alle klasser og om alle valører når NM- og NC skulle avgjøres i Rallycross på Grenland Motorsenter, vel regissert av NMK Grenland. Arrangøren hadde forberedt seg fra A-Å og var gjennomførte et flott arrangement. Her var det egenproduserte blomsterbuketter, selvlagde «kranser» til NC-vinnere, nymalte kerbs og alt som hører til en verdig NM- og NC-avslutning. Litt vått på lørdag og tørt på søndag gjorde at førerne fikk alle slags utfordringer som skulle føre til verdige vinnere av medaljer til slutt. Til og med på campingen for publikum ble det fullt på fredag.

I klasse 1, biler inntil 1600 ccm har det vært en spennende kamp hele sesongen mellom Mats Marthinsen fra arrangørklubben og Andrine Rafoss fra NMK Konsmo. Den kampen avgjorde Marthinsen til sin fordel allerede lørdag ved å legge seg på andre plass etter tre innledende og med Rafoss plassert lengre ned på lista etter en dag med utfordringer. Nok en gang var det Espen Isaksætre, KNA Solør Motorsport som var best i klassen etter innledende omganger, og til tross for to løp uten poeng var han plutselig med i kampen om sølvmedalje i NM. Han måtte være to poeng foran Rafoss i finalen, og da var det like greit å vinne løpet og dermed sikre seg sølvmedalje. Han vant foran Marthinsen og Per Magne Svardal fra NMK Konsmo. Rafoss ble nummer fem og vant med det bronsemedalje i NM.

Mindre spennende var det ikke i klassen for biler inntil 2000 ccm hvor alt skulle avgjøres i en A-finale som inneholdt alt. Sigurd Erik Egeland fra NMK Kvinesdal kunne vinne gull, men måtte veien om B-finale på Grenland. Og det skulle bli en B-finale for minneboka. Egeland ledet B-finalen med god margin, men en runde for tidlig trodde han at han var i mål og sakket av. Dermed forsvant nesten hele feltet forbi og Egeland fortsatte på femte plass når han innså tabben. Utrolig nok greide han å kjøre seg opp på andre plass i løpet av den siste runden og dermed en plass i A-finalen. Første del av jobben var gjort, men i A-finalen skulle han møte blant annet Alexander Hauglid fra NMK Valdres som han kjempet om gullmedaljen med. Han var avhengig av noen plasseringer mellom seg og Hauglid. Egeland vant A-finalen, men Hauglid kjørte også fort og kunne kjøre i mål på andre plass med Trond Simen Larsen på tredjeplass.. Dermed var det Hauglid som vant gull i NM foran Egeland og Thomas Hårberg fra NMK Verdal/Levanger.

Også i klassen for biler inntil 2400 ccm var det spenning om medaljene. Før løpet var det i hvert fall 5 førere som kunne ta medalje i NM. Joakim Vestli fra KNA Oppland kjørte ikke det første løpet i årets NM, men etter det har han stort sett kjempet i toppen på løpene. Det gjorde han også på Grenland, Han var best etter innledende omganger og helt suveren i A-finalen. Han vant løpet foran Hans-Jøran Østreng, NMK Trøgstad og Andreas Tveter Nilsen fra NMK Aremark. Vestli ble dermed Norgesmester med god margin foran Tveter Nilsen og Kenneth Hansen, KNA Varna.

Simen Engsvik fra NMK Trøgstad var eneste utøver som hadde avgjort NM før løpet på Grenland og gullmedaljen var klar i klassen for biler inntil 3000 ccm. Det var imidlertid flere førere som kunne ta sølv- og bronse-medalje. Den sølvmedaljen ville Emil Sivesind fra NMK Krabyskogen ha. Denne helgen satt endelig startene uttalte han selv, og han vant A-finalen foran Engsvik og Jørgen Syversen (NMK Aremark). Dermed var det gull til Engsvik, sølv til Sivesind og bronse til Jonas Dalseth Jacobsen (NMK Hålogaland). Jacobsen ble nummer seks i A-finalen.

Norgescup for Rallycross Junior hadde også en spennende avslutning på Grenland og ingenting var avgjort. Torjus Svenneby fra NMK Trøgstad kjører sitt siste år i juniorklassen, ledet klassen før løpet på Grenland og hadde veldig lyst til å avslutte tiden som junior med seier i Norgescupen. Han kjørte så bra i innledende omganger at han kunne juble over seieren allerede før A-finalen. I A-finalen var det imidlertid Jens Hvaal fra arrangørklubben som var best, han vant finalen og kunne da juble over sølvmedalje i Norgescupen. Klubbkamerat Johannes Rafoss er bare 15 år og kjørte inn til bronsemedalje i norgescupen i sitt første år som junior.
Hvaal vant løpet på Grenland foran Svenneby og Emil Bujordet (NMK Åmli).

Rallycross Historisk kjørte femte og siste NC-runde på Grenland. Her ble det veldig jevnt i kampen om medaljene, kun 5 poeng skilte de tre beste til slutt. Det var Bjørn Egil Dalen fra NMK Fluberg som avgjorde det hele til sin fordel da han kjørte inn til en knepen seier foran Marius Sannerhaugen fra NMK Gardermoen. Dalen ble dermed vinner av Norgescupen foran Sannerhaugen. Arnfinn Bergseng fikk stopp i A-finalen og endre opp med bronsemedalje sammenlagt. Morten Østheim fra NMK Hadeland ble nummer tre på Grenland.

Alle resultater fra løpet

Poengstilling NM og NC

Medaljer for NM og NC deles ut på NBFs Bilsportgalla 26. november 2022, XMeetingpoint, Hellerudsletta på Skjetten

Alle bilder er tatt av Rune Johannesen