Fantastisk seier til Veiby

FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2016 -WRC Monte Carlo (FRA) - WRC 18/01/2016 to 24/01/2016 - PHOTO : @World

– Dette er nok det største jeg har opplevd som rallyfører. Å vinne Rally Monte Carlo henger høyt, sier en strålende fornøyd Ole Christian Veiby etter seieren i VM-åpningen.

 

I moderne tid er det ingen nordmenn som har vunnet legendariske Rally Monte Carlo. Det måtte altså en 19-åring fra Kongsvinger til for å gjøre noe med det. Ole Christian Veiby dominerte WRC 3 – klassen for tohjulsdrevne biler – fullstendig. I mål var han nesten fire minutter foran andremann. Det er ren utklassing – og det bare drøyt halvannet år etter at han fikk førerkort.

– Å vinne i Monte Carlo er stort. Det er noe jeg har drømt om siden jeg var guttunge. At det skulle skje så tidlig i karrieren, er utrolig stort, sier Ole – som til tross for bragden holder beina på bakken og tar på ingen måte av.

– Vi har kjørt komfortabel gjennom hele helgen. I dette løpet gjelder det å være smart og treffe med dekkvalg. Det føler jeg at vi har gjort, og æren for det vil jeg dele med ice crewet mitt, det er de som kjører gjennom etappen og gir tilbakemelding om forholdene. Ja, hele teamet har gjort en fantastisk jobb, sier Ole, som kjører en Citröen DS3 R3T, driftet av det finske teamet Printsport.

Torsdag kveld åpnet har kontrollert i mørket, og lå på andreplass etter de to kveldsetappene. Fredag tok han tidlig ledelsen, og etter det så han seg aldri tilbake.

– Vi åpnet fornuftig, men dro samtidig fra de andre og bygde opp en god ledelse. Det gir selvsagt selvtillit, men samtidig er det ikke like lett. Du kan ikke slappe av og ta det med ro. Forsøker du å ta det rolig i rally, er det fort gjort at du mister rytmen i kjøringen. Derfor fortsatte vi å kjøre vårt eget løp, forklarer han.

I mål skilte det nesten fire minutter ned til franskmannen Jordan Berfa, som ble nummer to. Italieneren Fabio Andolfi endte på tredjeplass, hele fire og et halvt minutt bak Ole.

– For oss var dette et helt problemfritt løp, uten tekniske utfordringer av noe slag. Det eneste som skjedde var at vi bremset litt seint i et veidele og måtte rygge, men det var likevel helt udramatisk. Jeg er litt overrasket over at differansen bakover ble så stor, for det var veldig mange tohjulsdrevne biler i feltet, påpeker han.

I Rally Monte Carlo hadde han med seg den rutinerte svensken Jonas Andersson i kartleserstolen. Når han kjører Rally Finnskog 6. februar, er hans nye kartleser, Stig Rune Skjærmoen, på plass i høyresetet.

– Jonas har gjort en fantastisk jobb, og det fungerte utmerket fra første etappe, sier Ole.

Rallytalentet avsluttet fjoråret med å vinne VM-runden i Wales. Det betyr altså at han har vunnet to VM-runder på rad.

– Det er godt å ta med seg det inn i Rally Finnskog 6. februar og VM-runden i Sverige helgen etter. I de to løpene skal jeg kjøre en Skoda Fabia R5 i WRC2-klassen. Dette er en bil med firehjulstrekk, og det skal bli morsomt å måle krefter med førere som Mads Østberg og fjorårets norgesmester Eyvind Brynhildsen, som begge stiller til start på Finnskogen i en Ford Fiesta R5.

Etter å ha blitt nummer to i junior-VM (JWRC) i fjor, har Ole satt seg som mål å vinne JWRC denne sesongen. Første runde i juniormesterskapet er i Portugal i mai.

 

Resultater Rally Monte Carlo, WRC3

  1. O. Veiby      4:30:42.9
  2. J. Berfa        4:34:29.5
  3. F. Andolfi    4:35:12.5
  4. D. De Tommaso     4:36:54.5
  5. V. Dubert    4:46:41.6
  6. M. Koci        4:49:14.4
  7. E. Brazzoli   4:56:34.9
  8. M. Fabre     5:00:24.6
  9. I. Giusti       5:06:02.2