Femteplass til Østberg

m_ostberg_12_sf.jpgEtter 3 dagers kjøring og til sammen 303 km fartsetapper endte Mads Østberg og Jonas Andersson på 5. plass i Rally Finland.

Siste dag ble mer spennende for teamet enn det som var forventet. Etter en teknisk feil på SS16 tapte Mads ca. 50 sekunder, og en sikker 5. plass, til Ott Tanak. Ott, som er en veldig god fører, hadde 2, 1 sekunder til gode på Mads etter SS16. Ott hadde i tillegg topptider på lørdagens 3 første fartsetapper, og slo Mads på disse. Mads måtte omstille seg fra testmodus tilbake til konkurransemodus for å slå tilbake.

Det gikk bra. Etter rask, men kontrollert kjøring på de 2 siste etappene, tok Mads og Jonas plassen tilbake. De slo Ott på begge, og ble nummer 5 med 15,5 sekunders margin til Tanak, som ble nummer 6.
Sebastian Loeb vant løpet med Miko Hirvonen, Jari Matti Latvala og Petter Solberg på de neste plassene.
«Jeg hadde som mål å henge med i kampen om pallplassering, men klarte ikke å ta ut det siste lille på de 4 siste etappene fredag. Da ble vi hengende for langt etter, og man vet bare med seg selv at det ikke nytter å kjøre det inn igjen. Derfor kan jeg ikke være 100% fornøyd. Men jeg er glad for å være beste privatfører, og jeg er fornøyd med at jeg ikke har påført bilen en ripe i lakken, i et så raskt og krevende løp som dette er. Fantastiske prøver, masse publikum, fantastisk stemning ute på prøvene og løpsformatet er VM’s beste. Så jeg er selvsagt glad som bare det, og kjempefornøyd med at vi vant tilbake 5. plassen.»
Et interessant perspektiv er at Rally Finland 2012 er det raskeste VM løpet noen sinne. Med våre russiske kollegaer i Alm Russia Rally Team som kilde, som sitter på en stor database av resultater, satt Sebastian Loeb ny gjennomsnittsrekord for et VM-løp med 122,89 km/t. Den forrige rekorden var fra 2005 med 122,86. Den gangen var det water injection i motorene, og aktive datastyrte differ «i alle hjørner». Etter regelendringen i 2006, hvor water injection og aktive differ foran og bak forsvant, klarte den gamle generasjonen WRC biler aldri å slå rekorden fra 2005. Men den nye, enklere og mer motorsvake versjonen som brukes nå, klarte det altså etter ett og et halvt år. Det sier sitt om det nivået og den konkurransen som er i dagens WRC.