Fire norske i Rally Italia Sardinia

andreas_petter_henning_mads_500.jpgPetter Solberg/Phil Mills, Henning Solberg/Cato Menkerud, Andreas Mikkelsen/Maria Andersson samt Mads Østberg/Ole Kr. Unnerud stiller alle til start i årets 6. VM-runde, Rally Italia Sardinia.

For Andreas Mikkelsen startet dramatikken allerede før gjennomkjøringen til helgens VM-løp. På søndag kollapset kartleser Ola Fløene på flyplassen i Roma og ble innlagt på sykehus med pusteproblemer. Det viste seg at han hadde svært mye vann i den ene lungen, og han er dermed uaktuell i løpet. Maria Andersson, som normalt kjører med Anders Grøndal, steppet inn på kort varsel. Natt til tirsdag ankom hun Sardinia, akkurat i tide til gjennomkjøringen som startet tirsdag morgen.

Etter tre løp utenfor Europa er det klart for det første europeiske løpet siden februar når VM-sirkuset nå har flyttet seg fra Jordan til Middelhavsøya Sardinia. Tre VM-runder på fem uker skal avvikles i Sør-Europa, før man tar sommerferie i rally-VM. Løpet på Sardinia er årets første på grus i Europa, og det følges av Hellas og Tyrkia i rask rekkefølge.

Petter Solberg ligger på en 7. plass i VM etter de fem første rundene. Til tross for en del motgang så langt i sesongen er Subaru-føreren optimist foran helgens løp.

-Løpet på Sardinia er ikke enkelt. Det er mye sand på veiene og underlaget er dermed ganske mykt. Men vi har vunnet her før og skal gjøre vårt beste også denne gangen. Hele teamet har jobbet hardt siden Jordan, og jeg håper på et godt resultat, sier Petter Solberg. I siste løp i Jordan ble Petter uten poeng etter å ha brutt både fredag og lørdag.

Henning Solberg deler 7. plassen med lillebror Petter i VM-sammendraget. Begge har sju poeng. Sammen med kartleser Cato Menkerud kjørte Henning inn til 4. plass i Jordan. I fjor ble det 4. plass på Ford-duoen på Sardinia, kun 15 sekunder fra seierspallen.

-Jeg håper på et godt resultat igjen på Sardinia. Vi fikk styrket selvtillit etter Jordan. På slutten av løpet der fungerte bilen perfekt, og vi hadde en god følelse. Målet er selvfølgelig å gjøre det minst like bra som i fjor. Men det er et tøft løp. Svært mange brøt i fjor. Utfordringen kan bli eå unngå punktenger, for det er mange stygge steiner ved siden av veien. Så langt har imidlertid de nye Pirelli-dekkene vist seg å være solide, sier Henning Solberg, som kjører for Ford Munchi’s tem denne gangen.

Mads Østberg kommer til Sardinia fra seier i NM-løpet Rally Sørland. Han kjørte på Sardinia også i fjor. Da lå han på 11. plass etter første dag, men måtte bryte.

Også Andreas Mikkelsen, som deler NM-ledelsen med Østberg, kjører på Sardinia med sin Ford Focus WRC. Etter sin 5. plass i Swedish Rally i vinter har Andreas fire VM-poeng og ligger på en 13. plass sammenlagt. På Sardinia har Maria Andersson måttet erstatte Ola Fløene som kartleser. Maria har mye erfaring fra VM med Patrik Flodin. Senest i fjor kjørte de mange VM-runder. Nylig kjørte hun også Pirelli Rally med Eyvind Brynildsen.

Basen for Rally Italia Sardinia er lagt til industribyen Olbia, på kysten nord-øst på Sardinia. Start og mål er i byen Porto Cervo som er en av Europas mest luksuriøse feriebyer.

Trange svinger og mye sand er det som karakteriserer veiene på Sardinia. Når etapper kjøres for andre gang kan det komme frem en del skumle steiner som kan føre til punkteringer.

Nesten en tredjedel av løpet er nytt i forhold til i fjor. Spesielt på fredagen er det nye etapper, og en del etapper kjøres motsatt vei av hva de er gjort de siste årene. På fredag kjøres også løpets lengste etappe, SS2 og SS5 som er 33,9 km lang. Lørdagen er lik andre dag i fjor, mens det på søndag kjøres i området sør for Olbia, og avsluttes med en kort etappe like sør for Porto Cervo. Totalt skal det kjøres 17 fartsetapper på til sammen 344,73 km. Hele løpet er 1 040,35 km.