Fjord valgte italiensk design

FIA Formula One World Championship, Turkish Grand Prix, Istanbul
Fjord Motorpark har inngått kontrakt med arkitektfirma Dromo, og banedesigner Jarno Zaffelli fra Reggio Emilia i Italia. Arkitektfirmaet ble valgt i sterk konkurranse med flere arkitektfirma fraStorbritannia, Spania og Italia, alle spesialisert i utvikling av denne type idrettsanlegg.

Dromo regnes som den nye generasjon designer, og baserer sitt design på ny forskning og erfaringer fra internasjonal motorsport i både FIA og FIM (de internasjonale motorsportsportforbundene for bil og motorsykkel).

-Vi er spesielt glade for å samarbeidet med Fjord Motorpark på grunn av den eksepsjonelle lidenskapen som initiativtakerne viser for prosjektet, sier Jarno Zaffelli. Dromo har et meget kompetent designerteam, og skal levere et utfordrende, allsidig og bærekraftig motorsport- og idrettsanlegg. Vi har høy fokus på miljø og designet skal passe perfekt til det vakre landskapet på Karmøy. Vi tror at dette prosjektet vil være en milepæl i norsk motorsport- og idrettshistorie og vil få oppmerksomhet i hele Nord-Europa.

Vi har stor tillit til Jarno Zaffelli og at hans designerteam vil utvikle et idrettsanlegg som passer optimalt til våre klubbers behov, sier styreleder i Fjord Motorpark AS, Arvid Grimstvedt. Vi er også meget takknemlige for at Risa AS, Stangeland Maskin AS, og Transportkompetanse Haugesund AS hjelper med finansieringen av denne prosjekteringen.

Dette er Norgeshistoriens desidert største grasrot-prosjekt innen idrett, og vil bli et stjerne-eksempel på flerbruksidrettsanlegg i tråd med anleggsstrategien til Norges Idrettsforbund. 39 klubber og fire sær/flereidrettsforbund er med i utviklingen av idrettsanlegget for motorsport, sykkelsport og luftsport. 2,7 kilometer racingbane tilrettelagt for sykkelsport, 920 meter dragracebane, område for luftsport, gokartbane kombinert supermotard, ny motocrossbane, rallycross/bilcrossbane, drifting, BMX-bane, og
stort terreng for offroad, trial, og terrengsykling, samt tilhørende bygningsfasiliteter. Investeringsrammen er rundt 100 millioner kroner med hovedfinansiering fra spillemidler og kommunene Karmøy, Tysvær og Haugesund. Planlagt åpning er 26. august 2017.

Flerbruken av idrettsanlegget er omfattende, og prosjekteringen inkluderer også et kompetansesenter for trafikksikkerhet. I første fase vil det også utarbeides en visjonsplan for hele området rundt idrettsanlegget og Haugesund Lufthavn, som er nærmeste nabo. Hensikten er å sikre en helhetlig utvikling av hele området, og inkluderer også næringsområdet som kommunen har lagt ut i ny kommuneplan. Grimstvedt sier det er viktig at vi får vist regionen mulighetene i området, men understreker samtidig at
idrettsklubbene ikke kan bære utviklingen av næringsområdet. Her må grunneiere, eiendomsutviklere, næringsdrivende, lufthavnen og kommunen samarbeide hvis næringsutvikling rundt flyplassen skal lykkes.