Fredric Aasbø på pallplass i USA

aasbo.jpgFredric Aasbø  kjørte natt til Lørdag inn til en historisk sterk pallplass i den amerikanske Formula Drift serien.
Før finalestart hedret ett samlet drifing-miljø og hele 25.000 tilskuere på Evergreen Speedway i Seattle de mange ofrene etter helgens tragedie i Norge med ett minutts stillhet til minne om .

– Alt i alt ble løpshelgen preget av en rekke utrolig sterke hendelser, der vi hadde et av våre tøffeste løp noensinne samtidig som et helt Norge i sorg forsøkte å samle seg etter den ufattelige tragedien på fredag, sier Fredric Aasbø.

Nordmannen hadde fredagens svært triste hendelser i tankene før start på Lørdag, og markerte de tragiske hendelsene med ett norsk flagg festet bak på bilen, og ett sort sørgebånd på høyre arm.

– Vi kjørte ikke lenger bare for vår egen del. Vi ønsket å vise vår støtte til alle ofre og pårørende hjemme i Norge, og dette var vår måte å gjøre det på. Støtten fra det amerikanske motorsportsmiljøet har vært enorm, og venner fra hele verden kondolerer. Ringvirkningene er store, og folk forstår ikke hvorfor «trygge, lille Norge» blir utsatt for en massakre som denne, forteller en alvorlig Aasbø.

Det ble et tøft, og svært tett løp for Aasbø i helgen. Han måtte ut i flere omkjøringer, men var hele veien ett lite hårstrå foran konkurrentene helt til semifinalen. Her ble det en svært tett duell mot japanske Daijiro Yoshihara som leder mesterskapet sammenlagt så langt i sesongen. En av dommerene dømte for omkjøring, men de to andre mente at Yoshihara var best. Aasbø gikk dermed til bronsefinalen der han møtte Rhys Millen, en av de store motorsportstjernene i USA. Ski-gutten gjorde et svært sterkt løp mens amerikaneren gjorde to store tabber. Dermed var tidenes første Formula Drift pallplass til en nordmann ett faktum.

– Det har fortsatt ikke gått opp for meg. Dette har vært min store drøm siden jeg begynte å kjøre, og nå klaffet det, sier Aasbø

Fredric Aasbø kjører i år sin andre sesong i med drifting i USA. Sammen med sin makker og «spotter» Steffen Moy satset han vinteren 2010 alt på drifting i USA.

Satsingen ble belønnet med tittelen «The Rookie of the year» (Årets nykommer 2010), og ikke minst en stor sponsorkontrakt og proffkontrakt med ett fabrikks-støttet team.
Det Stockholms baserte bilspill-selskapet Need for Speed så talentet til gutten fra Siggerud utenfor Oslo, og sammen med det Scion-støttede teamet Pappadakis Racing oppfyllte de drømmen til Aasbø.

Aasbø og Moy bor denne sesongen i LA og er en av få nordmenn som lever av å kjøre profesjonell motorsport.

Bilen han kjører er en Scion TC som er Toyota-konsernets amerikanske ungdomsmerke. Bilen ble i utgangspunktet bygget til den amerikanske superstjernen Tanner Foust, men han valgte dette året å satse på rallycross og programleder jobben i Top Gear USA. I årets første løp har bilen vært litt rammet av barnesykdommer, og det har gått litt stang ut. Til helgens løp i Seattle hadde teamet gjort noen nye oppdateringer, og det fungerte veldig bra forteller Aasbø:

– Resultatene hittil i sesongen har gått opp og ned, uten at vi har fått den helt store uttellingen. Derfor føltes det ekstra godt at det nå klaffet. Neste runde er i Las Vegas om rett under en måned, og nå blir det fullt fokus på å fortsette å bygge videre på det vi startet denne helga!

Helgens seier var karrierens desidert største for Aasbø. Han vant imidlertid ett stort showløp i Abu Dhabi i vinter, og i mai tok han hjem seieren foran 60.000 elleville NASCAR tilskuere på Texas Motor Speedway. Det er imidlertid den offsielle Formula Drift serien som gjelder mesterskapsmessig, og tredjeplassen denne helgen var meget sterk.
– Formula Drift er verdens tøffeste driftingserie, og TV-sendingene når 80 millioner amerikanske husstander, og konkurransenivået er beinhardt. Det er allikevel i tider som disse man lærer hva som egentlig betyr noe. Samhold og det å aldri gi opp er det som bringer oss videre – både på og utenfor banen, avslutter Fredric Aasbø.