Fredric Aasbø greide nesten det umulige

Fredric Aasbø greide nesten det umulige da han endte på andreplass i Formula Drift Championship.

Avslutningen på årets Formula Drift Championship ble langt mer spennende enn mange hadde regnet med, ikke minst sett med norske øyne. En liten touch i veggen i siste sving, kan ha kostet Fredric Aasbø seieren i årets mesterskap.

Årets avslutningsløp ble kjørt på legendariske Irwindale Steedway i California, USA, natt til søndag norsk tid. Før avslutningsløpet lå nordmannen på en andreplass, bak iren James Deane. Avstanden mellom de to i ledelsen var såpass stor, at det nesten bare var teoretisk mulig for Aasbø å ta seieren fra Nissan-føreren. I tillegg truet polske Piotr Wieck bakfra.

På 4.plass etter kvalifiseringen

Finalerunden ble altså kjørt på Irwindale, ei bane som langt fra er noen favoritt for nordmannen.

– Dette er ikke min yndlingsbane. Jeg har slitt litt med å få til gode løp her. Deane kjører godt, og det synes håpløst å kunne ta nok poeng fra han her, sa Aasbø før kvalifiseringen fredag.

Han kvalifiserte til en 4.plass, og var dermed inne blant topp 16 før finalene. Men Toyota-føreren hadde både Deane og Wieck foran seg. Dermed så det ut for at Aasbø først og fremst måtte kjøre for å sikre andreplassen.

Foto: Anne Berit Reinsborg

Konkurrentene røk ut

Da finalene startet, røk begge de to argeste konkurrentene ut i 16-delsfinalen. Dermed åpnet det seg en unik mulighet for Aasbø, men veien opp til en sammenlagtseieren var likevel lang. For å vinne totalt måtte han gå helt til topps i konkurransen.

«The Norwegian hammer» slo til

Det skulle vise seg at «The Norwegian hammer» virkelig hadde store ting på gang. Etter at Aasbø slo ut den ene konkurrenten etter den andre, steg pulsen både hos team og de mange nordmennene som hadde tatt turen for å se løpet.

I siste finalen møtte han amerikaneren Waughn Gittin Jr. som kjører en Ford Mustang. Det måtte to omkjøringer til før dommerne kunne kåre en vinner, og det var en liten touch i veggen i siste sving som trolig felte nordmannen. Dermed ble det amerikansk seier i løpet, og irsk seier sammenlagt. Fredric Aasbø endre på andreplass både i finaleløpet og totalt i mesterskapet.

Godt fornøyd tross finaletap

Den norske drifteren var likevel godt fornøyd etter helgas kjøring.

– Vi kom hit uten tro på at det var mulig å vinne mesterskapet. Vi endte likevel så nær seier som mulig, og for oss ble det et fantastisk avslutningsløp. I tillegg var det mange som kom hit og fulgte løpet, både venner og sponsorer. Vi hadde besøk fra Japan i Øst til Norge i vest. Dette ble derfor en festdag for oss, sa Aasbø.

Uvanlig bil

I år har teamet valgt å kjøre en Toyota Corolla, et spesielt bilvalg for konkurranseformen.

– Vi bygde en bil ingen hadde tro på, og ble med det en utfordrer. Det ble det kuleste året bak rattet. Vi har hatt et fantastisk godt teammiljø, sier Aasbø, som kjører for det amerikanske teamet Papadakis Racing.

Foto: Anne Berit Reinsborg

Spennende ting på gang

Nå jobbes det i kulissene for neste år.

– Det skje spennende ting, men det er for tidlig å si noe. Nå gleder jeg meg til en lang vinterferie i Norge med opplading til neste sesong. Vi har støtte fra høyeste hold i Toyota i Japan, så de er med videre, sier Fredric Aasbø, som sammen med sin amerikanske kjæreste, Hunter Taylor, har bygd seg hus i Tomter i Østfold.

Flere nordmenn

Det har også vært en norsk fører til i aksjon i helga. Ola Jæger fra Fredrikstad kjører klassen Pro 2. Han lå på en tredjeplass før finaleløpet.

Han kvalifiserte til en 9.plass, men tapte sin første finale. Dermed røk pallplassen i sammendraget. Jæger, som kjører en Toyota Supra, endte på en fjerdeplass totalt.

Fem på topp, Formula Drift Championship 2018

  1. James Deane, Nissan S15, Irland, 595 p
  2. Fredric Aasbø, Toyota Corolla, Norge, 591 p
  3. Piotr Wiecek, Nissan S15, Polen, 507 p
  4. Chris Forsberg, Nissan 370Z, USA, 399 p
  5. Justin Pawlak, Ford Mustang, USA, 391 p