Haiker fra Bergen til EM finalen i Hamburg

Bakkerud_Morvikveien
To strake seirer i EM i Rallycross og et tapt veddemål med den nye Rallycross promotoren IMG har gitt Andreas Bakkerud en utfordring han må løse: – Jeg skal haike fra Bergen til Hamburg og den siste EM runden til helgen. Det er 1500 lange kilometer, men jeg gleder meg faktisk til å treffe nye spennende folk på turen, sier den alltid blide bergenseren optimistisk.

 

Haiketuren starter hjemmefra familien Bakkeruds hus i Morvikveien 80 i Åsane, Tirsdagsmorgen klokken 09.

– Jeg har igjennom hele denne helgen fått utrolig mange tilbakemeldinger fra folk som vil bidra, eller hjelpe meg. Flere har faktisk tilbudt seg å kjøre meg deler av veien. Det beviser bare hvor mange fantastiske støttespillere jeg har i grasrotmiljøet hjemme i Norge, men også nedover i Europa.

Nå håper jeg virkelig jeg får anledning til å møte mange av disse, for det blir jo god tid til å prate når vi skal kjøre helt til Tyskland, smiler Bakkerud.

 

Bakkerud har opprettet en egen hastag i sosiale medier for de som vil følge reisen nedover.

– Søk opp #HaikToRX , så vil du få en time for time oppdatering fra Bergen til Hamburg. Det har jo blitt så populært med slike sendinger, at det måtte jo jeg også prøve, spøker rallycrossjåføren.

 

Da RallycrossRX ble lansert av den nye promotoren IMG i år lovet Bakkerud utøverkontakten i IMG, Tim Whittington en ting han anger litt på i dag. – Jeg sa vel noe sånt som at om jeg vinner en EM runde i debutsesongen i gromklassen SuperCars så skal jeg haike til EM finalen. Det er en distanse på nesten 1500 km, forteller Andreas med et stort smil og legger til: – Jeg hadde jo egentlig glemt det veddemålet, men da jeg tok min andre strake seier nå i kom Tim og minnet meg på hva jeg hadde sagt.

 

Helt i verdenstoppen denne sesongen

Bakkerud kom mandag kveld tilbake til Bergen etter helgens løp i Østerriske Greinbach.

Det ble imidlertid en helg han helst vil glemme raskest mulig. – Vi hadde tekniske utfordringer hele helgen, og tjuvstarten min i fjerde og avgjørende omgang gjorde at jeg til slutt var en plass unna å nå semifinalen.

Nå håper vi at uflaksen ble brukt opp, og at haike-prosjektet og EM finalen neste helg blir en sammenhengende opptur, forteller Bakkerud.

 

Han har imidlertid bevist at han kan være med å kjempe helt i toppen tidligere i år:

I den svenske og franske EM runden denne sesongen sto unggutten fra Morvik utenfor Bergenhelt øverst på seierspallen. Under Andreas Bakkerud på resultatlisten har navnelisten av superstjerner vært lang. Inkludert navn som Sebastian Loeb, Petter Solberg, Tanner Foust og Kris Meeke.

– En engelsk motorsportavis hadde overskriften: ”Bakkerud Wins World’s Biggest Rallycross Event” etter seieren i Frankrike. Det gjør meg stolt, men samtidig også tent for å holde nivået oppe.

 

Selv om seierne og det sportslige har vært en enorm opptur, så har årets sesong vært langt unna noen økonomisk suksess for den unge bergenseren: – Jeg har måttet låne penger i banken for å fullføre årets to siste løp. I samråd med familien er vi enige om at det blir siste år med en slik dugnad der alt av penger blir brukt opp på sporten. Seieren i Frankrike og Sverige gjør jo at jeg glemmer alt arbeidet som ligger bak for en stund, men vi må være realistiske for framtiden også, forteller Andreas.

Det er nemlig nye store ting i vente fra IMG og det internasjonale bilsportforbundet for RallycrossRX-serien.

– Neste sesong endres statusen med 99% fra EM til VM i Rallycross. Det betyr et enda større løft, både sportslig, men ikke minst økonomisk. Målet er jo selvfølgelig å vær med å kjempe om å bli tidenes første verdensmester i rallycross, sier Bakkerud.

 

Trenger DIN hjelp for å rekke starten i Tyskland

– Å haike til Tyskland hjelper vel ikke så mye på budsjettet, men symboliserer vel litt situasjonen min.

Det viser også hvor mye folk har lyst til å bidra for meg, og støtte opp med lokale engasjement.

IMG har også sendt en egen videofotograf som vil kjøre følgebil nedover. Da vet de at jeg kommer tidsnok til start – og får dokumentert at jeg ikke jukser. Jeg skal imidlertid helt sikkert ikke sitte på følgebilen en eneste meter, avslutter Bakkerud og oppfordrer: Følg hasthag #HaikToRX og kom gjerne med tips om noen jeg kan sitte på meg.