Henning tilbake på topp

18 år etter hans forrige totalseier i et NM-rally, var Henning Solberg (51) tilbake på toppen av seierspallen i lørdagens Rally Hadeland. NRK1 sender en halv times oppsummering av løpet mandag kveld kl. 22.20, en sending som også vil være tilgjengelig på NRK TV.

Henning Solberg viste i NM-åpningen Sigdalsrally at han fortsatt kan kjøre fort i rallyløypene da han kom til start i en Skoda Fabia RS Rally2 og med kartleser Ilka Minor ved sin side. Da ble det 3.plass bak Frank Tore Larsen og Anders Grøndal. På lørdag var Henning og Ilka tilbake i samme bil, men med litt annet oppsett og bedre tilpasset Hennings kjørestil. God hjelp og tips fra lillebror Petter og nevø Oliver Solberg hadde han blant annet fått, og det var tydelig at Henning var mer komfortabel i bilen, og han var raskere.
På de tre første etappene var det meste som i Sigdal. Frank Tore Larsen, nå med Torstein Eriksen i kartleserstolen, var raskest. Anders Grøndal, som på lørdag hadde Ola Fløene som kartleser fulgte nærmest, mens Henning Solberg og Ilka Minor var på tredjeplass.

Men da publikumsetappen ved Brandbu sentrum, SS4, ble kjørt var Henning raskest, og etter service fortsatte han i samme tempo. Han vant ikke bare SS4. Henning vant resten av etappene, SS5, SS6, SS7 og SS8, også. Foran Power stage hadde allikevel Frank Tore Larsen ledelsen med 5.8 sekunders margin. Grøndal var 10.1 sekund bak Solberg. Henning hadde ikke gitt opp. Han visste han hadde lagt en god dekkstrategi og at han antageligvis hadde bedre dekk enn både Frank Tore og Anders på den 23 km lange siste-etappen.I tillegg slet Frank Tore Larsen med en støtdemper foran.
Så endte det hele med at Larsen og Eriksen ble stående i brøytekanten uten mulighet til å komme til mål. Henning var 23 sekunder raskere enn Anders, og dermed var seieren i boks. Det var den første i et NM-løp siden prøveløpet til Rally Norway i 2006. Men Henning ledet faktisk NM etter første runde i 2019 da han ble beste norske fører bak totalvinner Nikolay Gryazin i Sigdalsrally. Nå leder han igjen, to poeng foran Anders Grøndal.
Henning Solberg manglet ellers ikke supportere i solskinnet på Hadeland. Bilsportfamilien Solberg fra Spydeberg stilte mannsterke opp. Både mamma Tove, pappa Terje, Hennings kone Maud, barna Olivia og Oscar, lillebror Petter og nevøen Oliver var på plass for å heie frem Henning på lørdag.

Anders Grøndal og Ola Fløene endte opp med andreplass. På tredjeplass fulgte Thomas Kvam og Stian Johnsen i Citroën C3 R5. De har dermed fått en god start på årets NM-sesong.

I NM-klassen for tohjulsdrevne nyere biler ble det nok en gang seier til Steve Røkland. I sin Peugeot 208 endte han på 7.plass totalt med Morten Erik Abrahamsen som kartleser denne gangen.  Den som kom nærmest, men som kjører i ungdomsklassen, var Karl Peder Nordstrand i Ford Fiesta. Med bileier Stig Rune Skjærmoen som kartleser var han 6.8 sekunder bak Røkland og på 8.plass totalt.  Hjemmefavoritt Sindre Backe og kartleser Mads Johansen var på 9.plass totalt og den av NM-førerne som kom nærmest Røkland.

I NM-klassen for firehjulsdrevne nasjonal-biler ble det seier til Ole Gunnar Skogli/Ander Nygård i Subaru. De endte på 12. plass totalt.

I klassen for tohjulsdrevne nasjonal-biler hadde vinneren fra Sigdal, Anders Kjær, store tekniske problemer med motoren i sin Escort. Vinner på lørdag ble Lars Martin og Mads Ola Stensbøl i Toyota Corolla. De var drøye 10 sekunder foran Heine og Sunniva Rudi i Peugeot 206. De to i topp kjørte altså begge i klassen inntil 2000 ccm. Best av de med motorer over 2000ccm var Kristian og Jonas Hvambsahl i Volvo 940.

Veteranklassen begynner å bli både stor og spennende i norsk rallysport. På lørdag var det ikke ukjente Birger Gundersen som ble vinner i sin Opel Kadett. Gundersen er ikke ukjent med å totalvinne NM-løp, og på lørdag ble det 25.plass totalt sammen med Morten Høgberg. Det var ellers en annen god gammel kjenning, Trond Lyseng, som ledet klassen det meste av dagen. Men han måtte bryte på siste etappe.

Rally Hadeland ble en fantastisk rallyfest. Flott vær med solskinn og fire-fem plussgrader. Masse tilskuere, gode veier og forhold. Arrangøren skal også ha ros for å ha fått til en meget god publikumsetappe på et jorde tett på Brandbu sentrum. Underlaget holdt overraskende bra, og det var mye publikum der.

Komplette resultater: Rally Hadeland 2024 (eqtiming.com)