Henrik Furuseth imponerte i USA

henrik-furuseth-usa1_500.jpg15 år gamle Henrik Furuseth fra Råholt sjokkerte amerikanske racingsjefer da han nylig testet formelbil i USA og tangerte banerekorden på Andersen Race Park ved Tampa i Florida. Nå kan en spennende karriere i amerikansk motorsport vente på den talentfulle føreren.

Etter at han begynte å kjøre formelbil hjemme i Norge allerede som 14 åring i fjor, har Henrik Furuseth hatt stor suksess. Han vant sitt første løp i sin debutsesong, og tok dessuten sølv i Norgesmesterskapet. Han fikk utviklingsstipend av Bilsportforbundets president, og i år har unggutten stått på toppen av seierspallen hele åtte ganger. Han ble dessuten Norgesmester i klassen formel basic.

Etter sesongslutt i Norge reiste Henrik på en to og en halv ukes studiereise til USA. I to og en halv uke har han vært i Florida, Indianapolis og Kentucky der han blant annet har vært på seminar, gjennomgått en hard fysisk test, kjørt i simulator, og vært gjest på et IndyCar-løp. Sist men ikke minst har han kjørt en test med en Formel 2000 bil for et profesjonelt racingteam, Cape Motorsports. Der måtte teamledelsen måpende se det norske talentet kjøre på tider likt med banerekorden på Andersen race Park.

-Det var fantastisk lærerike dager i USA. At det gikk så bra med kjøringen var også veldig gledelig, sier en entusiastisk Henrik Furuseth. Ungdomsskoleeleven fra Råholt ser nå for seg en kombinasjon av skolegang og formelkjøring i USA. Unggutten har inngått en avtale med ABK Sports management, et selskap som blant andre den norske racingføreren Anders Krohn står bak. Nå skal han hjelpes til å gjøre de riktige satsingene.-Vi var henrykte over prestasjonene til Henrik. Etter 15 runder med en bil som var ny for ham og på en bane som var ny for han var han godt under rundetidene til de beste førerne vi har testet tidligere, og disse har vært et par år eldre. Han er uten tvil en av de beste unge førerne jeg har sett på lang tid. Tatt i betraktning at han er bare er 15 år så var prestasjonen utrolig. Han imponerte oss stort, både på og utenfor banen, sier Johnny Baker i ABK Sports Managemant.

-Du kan ofte se på øynene til et stort talent at det er noe spesielt ved vedkommende allerede før du ser ham i aksjon. Kjøringen blir på mange måter en formalitet. Slik var det å møte Henrik. Hans kjøring var uanstrengt og han kom seg ut av vanskelige situasjoner uten problem. Han kjørte også på svært gode og jevne rundetider. Henrik er en fører jeg svært gjerne vil ha i vårt team, sa Dominic Cape som er medeier i Cape Motorsports. Hans team har hatt mange talenter som senere har blitt store IndyCar-førere i USA under sine vinger. Teamet har allerede tilbudt Henrik en plass hos dem i neste års sesong.

Opprinnelig var planen at Henrik på grunn av sin unge alder, skulle begynne å kjøre noen løp i en amerikansk racing serie på et lavere nivå for å få mer erfaring og rutine. Tanken var at han da kunne ta steget over i Formel 2000 serien etter noen år og eventuelt kombinere dette med utdanning i USA. Nå ser det ut til at disse planene kan komme til å endres, for alle de som Henrik har jobbet sammen med under sitt opphold i USA overbevist om at han kan være en utfordrer i den amerikanske Formel 2000-serien allerede neste år. Dessuten har ryktene om hans fantastiske kjøring spredd seg i miljøet, og flere profesjonelle team har meldt sin interesse for den unge nordmannen.

Det blir derfor en svært spennende tid fremover for Henrik.
-Jeg skal uansett bli ferdig med ungdomsskolen før jeg eventuelt flytter til USA, så det må jeg ta hensyn til i mitt valg for neste sesong- sier 15 åringen, som ikke har noen betenkeligheter med å konkurrere med bil i 250 km/t.