Henrik utfordrer amerikanerne på ovalbane

H_Furuseth_13_mai
Sent lørdag kveld kjørte Junior Team Norway-føreren Henrik Furuseth sitt aller første løp på ovalbane. Han endte på 6. plass o USF2000 på Lucas Oil Raceway.

 

Ovalbane var en ny og helt annerledes opplevelse enn noe annet Henrik har kjørt tidligere i karrieren. Løpet ”Night before the 500” gikk på Lucas Oil Raceway, en mindre ovalbane i nærheten av den berømte banen ”Indianapolis Motor Speedway” hvor Indy500 ble kjørt dagen etter.

Henrik Furuseth kjører den amerikanske formelbilserien USF2000, som er første trinn på ”Mazda Road to Indy”, det offisielle programmet til IndyCar for unge førere med stipend til serievinnerne på alle nivåer. Dette gjør seriene i programmet populære og nivået er høyt.

Løpshelgen begynte veldig bra med tider blant de aller beste i treningsomgangene og det så lovende ut for resten av helgen. Han fant seg fort til rette på ovalbane og behersket teknikken med sporvalg og taktikk ved forbikjøringer. Allerede i første treningsomgang hadde han nest raskeste rundetid i konkurranse med erfarne førere som tidligere har kjørt på ovalbane. I den siste treningsomgangen dagen før løpet var han uheldig og ble involvert i en krasj. Da en bil rett foran Henrik snurret og kjørte inn i veggen, var det umulig for Henrik å unngå sammenstøtet. Etter reparasjoner måtte de finne innstillingene på bilen på nytt og det var ikke et godt utgangspunkt på løpsdagen.

Kvalifiseringsprosedyren for løp på ovalbane er spesiell. Alle bilene kjører en og en, med kun to runder å sette kvalifiseringstiden etter oppvarming. ”Kvalifiseringen var nervepirrende når vi bare hadde to runder å gjøre det på hvor begge var tellende”, sa Henrik etter vel gjennomført kvalifisering. Han var andremann ut på banen og klarte å sette 7. raskeste tid.

Han hadde en bra start fra 7. startspor i et felt på totalt 24 biler. Han avanserte raskt opp til 6. plass, men slet med at bilen understyrte og var vanskelig å kjøre. Henrik klarte å beholde posisjonen sin gjennom resten av løpet og endte til slutt på 6. plass. ”Etter løpet fant vi ut at jeg hadde hatt en såkalt treg punktering på høyre forhjul, som gjorde at jeg gradvis mistet lufttrykket i dekket. Dette forklarte hvorfor bilen understyrte og med tanke på det er jeg veldig fornøyd med 6. plassen. Alt i alt et bra første oval løp, og en veldig positiv opplevelse”, oppsummerte Henrik etter løpet.

Neste løp for Henrik går i Canada den 13. og 14. juli. Dette er gateløpet ”Streets of Toronto” som kjøres sammen med IndyCar.