Hesteslipp på Vålerbanen

h_lien_gt1.jpgNærmere 130 racerbiler vil fylle Vålerbanen i Hedmark i helgen når årets Norgesmesterskap og norgescup i baneracing innledes. KNA Vålerbanen står som arrangør av åpningsløpet.

Det er i klassene Seven Racing, GT, Historisk Racing og Shortcar det er NM-runde til helgen. Disse skal kjøre to finaler, det vil si 1. og 2. NM-runde på Vålerbanen. En finale lørdag og en på søndag.

Også i Norgescupen kjøres det to runder i helgen. Dette gjelder klassene Formel Basic, nasjonal racing og Seven Racing junior.

GT-klassen, som er inndelt i fire underklasser, har hatt tilvekst og nye og spennende biler de siste årene. Ikke mindre enn 36 biler kommer til start totalt i GT1, GT2, GT3 og GT4 på Vålerbanen. Her er det snakk om tusenvis av hestekrefter som skal slippes løs. Med så mange deltagere og så mange topptrimmede biler, vil det uten tvil bli knallhardt å hevde seg i disse klassene. At det vil bli publikumsvennlig er det heller ikke tvil om når en rekke modeller av Porsche, Chevrolet Corvette og Camaro, Audi S1, Subaru, Nissan, Jaguar, Lotus, Dodge Viper,BMW og Ginetta ruller ut på asfalten på Vålerbanen.I fjor var var GT1 og GT2 slått sammen til en NM-klasse, men i år vil det være eget NM for alle de fire GT-klassene. I GT1 var det Haavard Lien fra Norsk Sportsvogn Klubb som var best med sin Chevrolet Corvette. Han kommer til start i samme bil i år. Roger Hermansen fra Norsk Porsche Club i Porsche 997 og Joakim Ottersen i Jaguar V8 var med i toppen av fjorårets mesterskap, og vil nok gi Lien hard kamp i GT1 også i år.

I GT2 er hjemmeføreren fra KNA Vålerbanen, Frode Alhaug, en av favorittene i helgens NM-åpning. Alhaug kjører en Chevrolet Corvette. Jørgen Skau fra Amcar i en Dodge Viper er en av utfordrerne i klassen, og det samme er Anders Lindstad og Nils Hafnor, begge i Porsche.

GT3 er den største av GT-klassene og der stiller blant andre fjorårets sølvvinner Bjørn Tvedt fra NAF Haugesund i sin SEAT Leon. Spennede blir det også å se unggutta Andre Falkenhaug fra KNA Varna og Aleksander T. Schjerpen fra KNA Vålerbanen i hver sin Ginetta G50.

I GT4 finner vi GT-klassene eneste kvinnelig fører, Molly Pettit fra NAF Motorsport Asker & Bærum. Hun kjører en Toyota Altezza.
Klassen Seven Racing er populær i norsk racing, og 14 førere stiller til start i NM-åpningen. Blant disse er regjerende mester, Oskar André Sandberg fra KNA Varna. Daniel Bjørk Nordgård fra NAF Motorsport Trøndelag har vært sølvvinner i klassen de tre siste årene, og han stiller også i år for å kjempe om edelt metall. Fjorårets bronsevinner, Elling Sebastien Aarvik fra NMK Frøya stiller også på Vålerbanen til helgen.

Også i år er det NM for historiske racingbiler. Her kjøres det med biler fra 50-, 60- og 70-tallet. Denne klassen har hatt stor vekst siden den fikk NM-status for to år siden, og rundt 30 førere stiller til start på Vålerbanen. Det er to forskjellige NM-klasser i historisk racing, og bilens alder og motorvolum er blant elementene som avgjør i hvilken klasse man havner.

Blant deltagerne er fjorårets mester i den ene klassen, Atle Ramberg fra KNA Varna i en Ford Escort. Han utfordres av en rekke eldre kjente førere i flotte historiske biler.

Klassen Shortcar har både racing og rallycross i sitt mesterskap. Løpene på Vålerbanen i helgen er de første for året i Shortcar og 27 førere er påmeldt. Dette er en klasse som er utviklet i Norge. Bilene har et sterkt, men lett rørchassis. Det benyttes 4-takts motorsykkelmotor som skal ha en maksimal effekt på 208 HK. Vekten er 480 kg, og bilene gjør unna 0-100 km/t på 2,6 sekunder. Det er garantert underholdene å se et felt med 27 biler av denne størrelsen og med slik fart som de holder rundt en bane.
Fjorårets mester, Per Anders Johansen fra NMK Gardermoen, stiller for å forsvare sin tittel. Sølvvinner i fjor, Gaute Øren fra NMK Gardermoen, stiller også i år, og det samme gjør fjorårets bronsevinner, Sivert Johansen fra NAF Nordre Vestfold.

Det er også norgespremiere for den nye klassen Norwegian Thunder Car (NTCC) på Vålerbanen til helgen. Her kjøres samme biler som i den kjente svenske Camaro Cup. Foreløpig er kun tre førere påmeldt til helgens åpningsløp, men det vil komme flere utover i sesongen i denne klassen for skikkelige muskelbiler.
I tillegg til NM-løpene er det også de to første løpene i Norgescup for klassene, Formel Basic og Seven Racing Jr. Dessuten er Porschecup med som gjesteklasse.
Det er fri trening på Vålerbanen på fredag ettermiddag. Tidskvalifisering kjøres lørdag formiddag, og første runde med finaler på lørdag ettermiddag. På søndag kjøres andre runde med finaler.

Alt om arrangementet på Vålerbanen og NM i racing: 
www.racingnm.no
Tidsskjema:
http://www.racingnm.no/wp-content/files_flutter/1336305156tidsskjema_mai_2012.pdf

Startlister:
http://www.timingsystem.se/racingnm/admin/pdf/deltakerliste.php?racedate=2012-05-12