Historisk Solberg-seier i rallycrossens vugge

405 dager etter forrige VM-rundeseier, kjørte Petter Solberg inn til overlegen triumf i det siste VM-løpet på legendariske Lydden Hill søndag.

Solberg kontrollerte løpet fra start til slutt, rasket med seg tre kvalifiserings- og en semifinaleseier før han kronet verket med en kontrollert og overlegen finaleseier. Det var første gang Petter Solberg klatret til topps på seierspallen i rallycross-VM siden seieren i Portugal i sesongåpningen i fjor.

– Dette er en emmosjonell dag, det er virkelig spesielt for teamet og meg. Å vinne det siste løpet på denne historiske banen er helt utrolig. Jeg må berømme teamet mitt; alle jobber 100 prosent hver eneste dag for denne suksessen. Husk at vi startet dette prosjektet sammen med Volkswagen så sent som i januar, og nå har vi to seirer på rad samt VM-ledelse både med fører og team. Jeg er utrolig stolt, sier Petter Solberg.

Samtidig som den norske rallycrosskongen vant det historiske løpet, var hans svenske teamkamerat Johan Kristoffersson like overlegent på annenplass. Arvika-mannen som vant forrige VM-runde i Belgia, kjørte like kontrollert inn til så vel fire annenplasser i kvalifiserinsomgangene, seier i sin semifinale samt anneplass i finalen.

Kristoffersson tok dermed over VM-ledelsen sammenlagt, nå fire poeng foran landsmannen Mattias Ekström. Petter Solberg er fortsatt VM-treer, men den norske stjernen knappet kraftig innpå med full poengpott i helgen.  Sju poeng skiller opp til teamkameraten, og Solberg er tre poeng bak regjerende verdensmester Ekström.

– Det var gått en stund (405 dager) siden jeg sto øverst på seierspallen i VM sist, og det var en utrolig følelse å være der igjen. Å feire sammen med Johan på plassen bak er like spesielt. Vi gjennomførte en perfekt rallycrosshelg; alt gikk på skinner, sier Solberg etter karrierens tiende VM-rundeseier – flere enn noen annen.

Solberg var overlegen fra start. Allerede i treningsomgangen lørdag morgen satte østfoldingen banerekord med 1,1 sekund på runden, og han ble dermed førstemann under 40 sekunder rundt den 1,3 km lange sløyfen med historisk sus. Bare Martin Schanche med sine ti EM-seirer på samme bane mellom 1978 og 1992, har bedre skryteliste fra Lydden Hill. Også Per Engseth, Sverre Isachsen og Andreas Bakkerud har vunnet på banen tidligere.

Bakkerud ble treer bak Solberg og Kristoffersson søndag. Bergenseren ble slått med 3,3 sekunder i finalen. I teammesterskapet økte det Solberg-eide PSRX Volkswagen Sweden-teamet ledelsen til 73 poeng over Ekström/Audis EKS.

Resultat finalen:
1 Petter Solberg, Norge 4.09,602
2 Johan Kristoffersson 4.11,292
3 Andreas Bakkerud 4.12,919
4 Sébastien Loeb 4.16,332
5 Mattias Ekström 4.23,758
6 Timmy Hansen 5.07,622

Førermesterskapet:
1 Kristoffersson 124
2 Ekström 120
3 Solberg 117
4 T. Hansen 91
5 Loeb 81
6 Bakkerud 73

Teams’ championship positions:
1 PSRX Volkswagen Sweden 241
2 Team Peugeot-Hansen 172
3 EKS 166

Foto: Tony Welam, McKlein