Historiske rallybiler midt i Oslo

Monte hist start
Onsdag denne uken inntar de historiske rallybilene hovedstaden, da starten av årets Rally Monte Carlo Historique går utenfor Nationaltheatret midt i Oslo.

 

Det er 19. gang at Rally Monte Carlo Historique kjøres, og akkurat som i gamle dager starter ekvipasjene fra forskjellige steder i Europa før de møtes i fjellene rundt Monaco for de siste spesialetappene.  Starten går onsdag morgen klokken 09.30, og det er KNA som har ansvaret for arrangementet i Oslo.

 

12 av de totalt 350 bilene som deltar i løpet starter fra Norge. I Rally Monte Carlo Historique kan ikke bilene være nyere enn fra 1980, og biltypen må ha deltatt i tidligere utgaver av Rally Monte Carlo. Løpet er verdens eldste rally, som ble arrangert for første gang i 1911. Allerede i 1932 gikk den første starten fra Oslo.

 

– Norge har lange tradisjoner når det gjelder Rally Monte Carlo, og i gamle dager startet løpet flere ganger i Norge. Vi i KNA har alltid vært arrangør for starten her i Norge, og selv om det ikke startes fra forskjellige byer i Europa i den moderne versjonen av Rally Monte Carlo i dag har man tatt vare på denne tradisjonen i det historiske løpet,  forteller generalsekretær i KNA Børre Skiaker.

 

Det er som vanlig mange nordmenn som deltar i årets Rally Monte Carlo Historique, og elleve av de tolv bilene som starer fra Oslo i år er norske.

 

– Deltakerne som starter i Oslo får en kjøretur på over 2000 kilometer ned til Monaco, forteller Cato Myhrvold fra KNA Oslo og Omegn.

 

Den mest kjente ekvipasjen som starter fra Oslo består av mange ganger Norgesmester i rally Valter Jensen som har med seg rutinerte Monty Karlan i en Porsche 911. Porsche 911 er den mest populære bilen, men i Oslo  kan man også se klassiske rallybiler som Ford Cortina, Volvo 142, Saab 96 og Grant Tromans fra Monaco i en Datsun 240Z.

 

Alle bilene er på plass foran Nationaltheatret onsdag den 27. januar klokken 08.30, mens første bil kjører over startrampa klokken 09.30. På plass vil også Ole Christian Veiby være. Unggutten kjørte i helgen inn til en sensasjonell seier i WRC3-klassen i det moderne Rally Monte Carlo.

 

Den 3. februar har løpet målgang på havna i Monte Carlo.

 

Disse teamene starter fra Oslo:

Sven Åge Bergum og Kenneth Bergum, Porsche 930
Kjetil Engan og Bjørn Lie, Ford Cortina
Petter Granerud og Stein Røed, Porsche 911
Ivar Høie og Thomas Karlsen, Volvo 142

Tom Hotvedt og Leif Nesset, Porsche 911
Valter Jensen og Monty Karlan, Porsche 911
Kjetil Kristoferssen og Bjørn Erik Indahl, Porsche 911

Knut Ulf Larsen og Arne Dølerud, Volvo 544
Arne Dagfinn Lid og Olav Hauge, Peugeot 504
Egil Nicolaisen og Remi Høyås, Porsche 911
Per Simble og Tom Fjeldstad, Saab 96
Grant Tromans og David Tomlin, Datsun 240Z