I dag går startskuddet for Zero Rally

aasen-zero.jpg
I dag begynner Zero Rally langs Green Highway. 60 utslippsfrie biler med sjåfører som Tone Damli Aaberge, Aksel Lund Svindal, Bjørn Dæhlie, Trude Mostue, Asbjørn Slettemark, Gunhild Stordalen, Janne Formoe, Christopher Dons, Timbuktu, Hydro-direktør Svein Richard Brandtzæg og rallyproffene Mads Østberg og Marius Aasen skal kjøre fra Östersund i Sverige og komme i mål i Trondheim i morgen ettermiddag. – Aldri før har så mange utslippsfrie biler vært samlet til rally i Skandinavia.

I dag kl. 13 går startskuddet for Zero Rally langs Green Highway – det største rallyet for utslippsfrie biler noensinne i Skandinavia. Rallyet går fra Östersund i Sverige med ankomst i Åre ikveld, og går videre på fredag morgen fra Åre over Meråker, med målgang i Trondheim på fredag fra kl. 16. Bak rattene finner vi blant andre Tone Damli Aaberge, Aksel Lund Svindal, Bjørn Dæhlie, Trude Mostue, Asbjørn Slettemark, Gunhild Stordalen, Janne Formoe, Christopher Dons og Timbuktu, samt Hydro-direktør Svein Richard Brandtzæg. I tillegg er de norske rallyproffene Mads Østberg og Marius Aasen med, og profesjonelle fabrikksteam fra Mercedes, Hyundai og Toyota er også på plass i Östersund.

– Zero Rally er dobbelt så stort i år som i fjor, med flere typer biler enn noen sinne før. Så vidt jeg vet er dette den største samlingen utslippsfrie biler som kjører sammen noen sinne i Skandinavia. Jeg tror dette er en del av en trend der klimabiler blir tatt mer og mer seriøst av både de store bilprodusentene og av folk flest, sier ZERO-leder Einar Håndlykken, som selv skal delta i rallyet i en elbil.

– Det betyr også at ZEROs visjon om et utslippsfritt transportsystem er nærmere enn noensinne. Det er grunnen til at vi arrangerer rallyet i det hele tatt, sier en glad Håndlykken.

Rallyet består av flere utslippsfrie biler: Vanlige elbiler som Nissan Leaf, supersportsbiler som Tesla Roadster og Fisker Karma (kanskje mest kjent som bilen til Justin Bieber), hydrogenbiler fra Hyundai, Toyota og Mercedes, ladbare hybrider som Opel Ampera, og en lang rekke forskjellige biodrivstoffbiler. Zero Rally langs Green Highway er et profesjonelt rally som gjennomføres av de norske og svenske bilsportforbundene og NAF Oslo i henhold til FIAs internasjonale rallyregler. Rallyet går langs Green Highway, verdens lengste elbilvei, som går mellom Sundsvall, Östersund og Trondheim, og har som mål å etablere en fossilfri, grønn transportkorridor gjennom Midt-Skandinavia.

– Vi synes det er fantastisk at Green Highway kan være en arena for dette rallyet. Mest håper jeg at rallyet kan være til inspirasjon for mange til å bytte ut sin forurensende bil med en klimabil. Når man ser at det går an å bruke utslippsfrie biler i et profesjonelt rally, så kan man også bruke dem til å kjøre til jobben eller barnehagen eller butikken. Utslippsfrie biler kan dekke hele transportbehovet til flere og flere nordmenn, sier Kjell Inge Stellander, rådgiver i Trondheim kommune, en av initiativtagerne til Green Highway.

Rallyproff og Norges høyest rangerte i WRC, Mads Østberg, er enig:

– Elbil er framtiden, og jeg er veldig stolt av å få muligheten til å være med å fronte elbiler sammen med NAF. Jeg gleder meg veldig til løpet, og det er gøy at de har lagt løpet til Green Highway. sier Mads Østberg, som deltar i rallyet for tredje gang, denne gang i en Tesla Roadster.

Full rute og tidsplan for rallyet er her: http://www.zerorally.no/rute . Følg også med på #ZeroRally12 på Twitter .