I norgestoppen i rekordfart

O_C_Veiby_14_okt
18-åringen Ole Christian Veiby har kjørt seg inn i den norske rallyeliten i bokstavelig talt rekordfart. I helgen kjører han NM-avslutningen under Rally Telemark.

Kongsvinger-gutten har gått fra å være useedet til A-seedet på raskest mulige vis. Han har deltatt i ett rally etter at han fylte 18 år i juni og fikk førerkort – og det var under Rally Hedemarken for to uker siden. Da kjørte han og kartleser Anders Jæger inn til en sterk tredjeplass i sin Skoda Fabia S2000. Det var nok til å bli seedet som A-fører i Norge.

– Rally Hedemarken var mitt første løp i en firehjulstrekker, og det var en fin gjennomkjøring å ta med seg før siste NM-runde i Telemark. Nå vet jeg mer hva jeg går til. Alt er ikke nytt for meg, og jeg tror dette blir bra, sier bilsporttalentet, som i sommer har prioritert rallycross fremfor rally. Men allerede i sitt første rally etter at han fikk ”lappen”, beviste Ole at han hører hjemme i norgestoppen. Med A-seeding får han starte blant de første bilene i feltet. I helgen kjører han ut som bil nummer to.

– Å kjøre som nummer to blir en ny opplevelse. Det er noe helt annet enn hva jeg har vært vant med fra tidligere, hvor jeg har vært av de sist startende. Nå slipper jeg å kjøre i sporene etter de andre bilene, og kan endelig ta mine egne sporvalg, poengterer han.

Rally Telemark er faktisk ett av de løpene i Norge den unge rallyføreren kjenner best. Han var kartleser der i 2012, og kjørte selv som ungdomsfører i fjor.

– Sammen med Rally Finnskog er helgens løp det jeg kjenner best. Det har mye å si, for det er en stor fordel å kjenne veiene fra før. Men samtidig kjenner mine argeste konkurrenter løpet enda bedre enn meg, sier Ole, som regner med at Anders Grøndal og Finn Tore Larsen blir de tøffeste utfordrerne også til helga. Dette var de to eneste som kjørte fortere enn han for to uker siden.

– Å tro at jeg skal kunne kjempe om seieren er et i overkant hårete mål. Derfor kommer vi i første rekke fortsatt til å konkurrere mot oss selv og være opptatt av å utvikle oss videre. Men jeg kommer nok til å sammenligne meg litt mer med de andre enn hva tilfellet var under Rally Hedemarken, innrømmer han.

Teamet har ventet på ny motor i bilen, og Ole har ikke fått testet etter forrige NM-runde. Men fredag ettermiddag er det shakedown i Telemark, og den kommer han til å benytte seg av.

– I stedet for rallytest, deltok jeg i NM-avslutningen i crosskart forrige helg. Det er en stund siden sist, og det var moro å sette seg i karten igjen, sier den tidligere norgesmesteren i crosskart., som nå har etablert seg i norgestoppen i rally.